Categories: WEB tvΚόσμος

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις – 57 νεκροί και 169 τραυματίες – Πανικός στο Κίεβο (vids)

Share

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Ουκρανία με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση πολέμου.

*Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το Patrisnews.com:

Χιλιάδες πολίτες θα διανυκτερεύσουν σε σταθμούς του μετρό

Οι αποβάθρες του μετρό γέμισαν από εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών που αναζήτησαν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών. «Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», είπε στο Reuters.

57 νεκροί και 169 τραυματίες κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής

Ο επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας – Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία με περίπου 1.400 συλλήψεις.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Μπάιντεν για την εισβολή στην Ουκρανία: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα

Η απάντηση της Αμερικής την οποία ο πλανήτης περίμενε από την στιγμή που έγινε η πρώτη έκρηξη εντός ουκρανικού εδάφους, ήρθε δια στόματος Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές που θα πλήξουν την Ρωσία άμεσα αλλά και στο μέλλον, περίπου το 50% των εισαγωγών της Μόσχας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας θα διακοπεί, όπως είπε.

Ανακοίνωσε επίσης περιορισμούς στη δυνατότητα της Ρωσίας να κάνει συναλλαγές σε δολάριο, λίρα ευρώ και γιεν, νέες κυρώσεις σε 4 ρωσικές τράπεζες και σε πρόσωπα και την ρωσική ελίτ.
«Θα έρθουν και άλλες κυρώσεις, παραμένει στο τραπέζι και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών συναλλαγών, δεν είναι της παρούσης, δεν συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι  αλλά δεν το αποκλείω» είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε:  «Δεν τα κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας, στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας απέναντι στον Πούτιν. Αυτός είναι ένας πόλεμος του Πούτιν, το προετοίμαζε μήνες, αρνούμενος να αποκλιμακώσει την κρίση διπλωματικά, έκανε με ακρίβεια όλα για όσα προειδοποιήσαμε, δεν έχω σκοπό να μιλήσω μαζί του, επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και είναι δικός του, το ίδιο και οι συνέπειες».
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν πρέπει να ξέρει τι έρχεται και αν δεν νιώσει την πίεση αμέσως «σας διαβεβαιώνω ότι θα την νιώσει σύντομα, αλλά τότε θα είναι αργά».
Ο πρόεδρος επανέλαβε με έμφαση ότι η Αμερική δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο και πρόσθεσε ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις στην Ευρώπη. Αμέσως μετά το Πεντάγωνο έδωσε εντολή για αποστολή επιπλέον 7.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Αμερική στην Ευρώπη. Επίσης όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα για να στηρίξει το Πεκίνο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, είπε αινιγματικά δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέραν της Ουκρανίας, «έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες», είπε.

Εισβολή στην Ουκρανία: Νεκροί όλοι οι επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους An-26 που συνετρίβη κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Σύμφωνα με το Interfax η  πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονές της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των μελών του πληρώματος. Παράλληλα αναφέρεται ότι η πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος An-26, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

Ουκρανία: Πανικός κι φόβος μεταξύ των κατοίκων στο Κίεβο

«Πρέπει να τελειώσω την δουλειά που κάνω με μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων και μετά να βρω τρόπο να φύγω με την οικογένειά μου». Η δημοσιογράφος από το Κραματόρσκ ηχεί τον πανικό που επικρατεί σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ένας άλλος κάτοικος από το Ντόνετσκ δεν απαντά σε μηνύματα. Άνθρωποι από όλη την Ουκρανία ανεβάζουν βίντεο με βομβαρδισμούς σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν στη μέση της νύχτας στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.

«Πολλοί άνθρωποι φεύγουν από το Κίεβο ή κρύβονται σε υπόγεια. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στα παιδιά τι συμβαίνει. Τους λέμε ότι είναι παιχνίδι. Κύριε, προστάτεψε τα παιδιά μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνοουκρανός δημοσιογράφος. «Φεύγω για την οικογένειά μου στην περιοχή της Πολτάβα», λέει η Ανίχα, 22χρονών που ζει στο Κίεβο.

Το χειρότερο σενάριο της ουκρανικής κρίσης έγινε πραγματικότητα.

«Επικρατεί πανικός στο Κίεβο», λέει η Κέιτ δημοσιογράφος. «Φοβάμαι» λέει η Κατερίνα, 37 ετών από το Ντόνετσκ. «Η εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη». «Δεν φεύγω από το διαμέρισμά μου» λέει η Αναστασία 24 ετών από το Κίεβο.

«Ο κόσμος είναι σε πανικό. Με καλούν να τους πάω στο αεροδρόμιο. Τους λέω ότι ο εναέριος χώρος έχει κλείσει», λέει ο οδηγός ταξί Αλεξέι. «Είναι τρομακτικό. Κρυβόμαστε», λέει σε γραπτό της μήνυμα η Ευγενία, 39 ετών, από τον Χάρκοβο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ουκρανική επίθεση με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν μέσω προειδοποιήσεων από παγκόσμιους ηγέτες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.

Ώρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα και το Πεκίνο ότι συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια «βαθέως ανελεύθερη» παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, περίπου στις 5 το πρωί, ακούστηκαν εκρήξεις κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου.

«Δεν νιώθω ασφαλής. Τώρα είμαι σπίτι και φοβάμαι λίγο», λέει η Ντάσα, 26 ετών από το Κίεβο.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ και η χρήση του ουκρανικού εδάφους δεν είναι αποδεκτή», τόνισε ο Πούτιν ενώ πρόσθεσε ότι στόχος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν η «προστασία των ανθρώπων». Οι συνθήκες, είπε, «απαιτούν μια αποφασιστική δράση της Ρωσίας». Προειδοποίησε επίσης τις άλλες χώρες να μην επέμβουν.

«Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν από την πόλη της Μαριούπολης η μία μετά την άλλη με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

«Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι σε ομιλία του.

Η Ναταλία, 65 ετών, από το Ντόνετσκ είπε: «Δεν είδα την ομιλία Πούτιν. Δεν ήθελα να την ακούσω, τίποτα δεν με ενδιέφερε. Άκουσα μόνο τις εκρήξεις και είδα στον ουρανό. Δεν φεύγω από το σπίτι μου. Τίποτα δεν θα αλλάξει τη ζωή μου. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί να τον σταματήσουν».

«Επικρατεί πανικός εδώ» λέει η Ιρίνα από το Λουχάνσκ.

«Δεν νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου τώρα και είμαι λίγο φοβισμένη», λέει η Ντάσα 26 ετών, από το Κίεβο.

Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανία: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευθεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο, λέει το Κρεμλίνο

Έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες έπειτα από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.

«Ο πρόεδρος -σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν- είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Politico, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες τόσο για την ουδετερότητα όσο και για την αποστρατικοποίηση.

Ο Πούτιν είχε προηγουμένως αρνηθεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται ότι τα αιτήματα της Ουκρανίας έμειναν αναπάντητα. Μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας νωρίς την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 εθεάθησαν να πετούν πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στο διεθνές αεροδρόμιο Αντόνοβ, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Όλα δείχνουν ότι στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να καταλάβει το Κίεβο και τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξει την κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Μεγάλες ουρές έξω από τράπεζες και σούπερ μάρκετ – Μποτιλιάρισμα στα οδικά δίκτυα που οδηγούν προς τις εξόδους της πρωτεύουσας

Η ουκρανική πρωτεύουσα αρχίζει να αδειάζει, καθώς οι πολίτες σπεύδουν από το πρωί να προμηθευτούν  με λεφτά από τα ATM των τραπεζών και με τα απαραίτητα αγαθά από τα σούπερ μάρκετ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα, αναζητώντας περιοχές σε ασφαλή -ει δυνατόν- απόσταση από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, στην Ουκρανία επιβλήθηκαν ήδη Capital Controls, με τους πολίτες να έχουν δικαίωμα ανάληψης ενός ποσού λίγο πάνω από τα 200 ευρώ.

Μάχες στο Τσερνόμπιλ – 4 σταθμοί του μετρό στο Κίεβο θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

“Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προσταεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση”, έγραψε στο Telegram.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κιέβου δήλωσε ότι 4 σταθμοί του μετρό θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ ανέφερε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο εκεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

O Δήμαρχος του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

Χωρίς να διευκρινίσει τη φύση αυτής της χερσαίας διείσδυσης στην περιοχή του Κιέβου, η συνοριακή φρουρά πρόσθεσε ότι αυτή έγινε από το σημείο ελέγχου της Βίλτσα, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο από τις 11:00 ώρα Ελλάδος του λευκορωσικού εναέριου χώρου πάνω από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο νότιο τμήμα της Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή για να “εγγυηθεί την ασφάλεια της χρήσης του εναέριου χώρου” της.

Ρωσικά ελικόπτερα πάνω από το Κίεβο

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Τύπου της Ουκρανικής Αστυνομίας, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τα περίχωρα του Κιέβου.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό

Καταρρίφθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή του Κιέβου

Διασώστες στο σημείο συντριβής αεροσκάφους του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στην περιοχή του Κιέβου.

Προστασία στα καταφύγια και σε Μετρό αναζητούν άμαχοι, ενώ ρωσικές δυνάμεις «χτυπούν» τα αεροδρόμια της χώρας.

Στο μεταξύ εκρήξεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας όπως Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και Μαριούπολη, όπου φοβισμένοι πολίτες όλων των ηλικιών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και  τρέχουν στα διάφορα καταφύγια για να προφυλαχθούν.

Εικόνα από καταφύγιο στο Χάρκοβο:

Βομβάρδισαν αμάχους στο Χάρκοβο

Συγκλονίζουν οι εικόνες από την αιματοχυσία στην Ουκρανία. Οι επιθέσεις της Ρωσία από τις πρώτες πρωινές ώρες σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας, έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Οι πληροφορίες για συγκεκριμένο αριθμό νεκρών, είναι ακόμα συγκεχυμένες.

Παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, σε πολλές πόλεις της χώρας επικρατεί πανικός και στο Κίεβο οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι είναι μποτιλιαρισμένοι από οχήματα που εγκαταλείπουν την πόλη.

Νεκροί και πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Ουκρανίας.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα λίγες ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, η ανησυχία είναι τεράστια.

Οι πρώτες συνέπειες άλλωστε από τις επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας είναι γεγονός, καθώς εκτός από τα χτυπήματα σε στρατιωτικές δομές αλλά και κοντά σε αεροδρόμια, η χώρα μετράει ήδη τους πρώτους νεκρούς.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του in.gr στην Ουκρανία Γιάννης Χαραμίδης, υπάρχουν τρεις νεκροί στα προάστια της Μαριούπολης, έξι τραυματίες – ανάμεσά τους και παιδιά – ενώ αρκετά σπίτια έχουν καταστραφεί.

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση του χωριού Σαρτάνα όπου υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς

Οι πληροφορίες τις τελευταίες ώρες, πάντως, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Ουκρανών στρατιωτών σε 40.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Η Ρωσία κυκλώνει την Ουκρανία

Όπως έγινε γνωστό, σε ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα – κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας», εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ».

«Καταστρέψαμε την αεράμυνα της Ουκρανίας»

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ακόμη ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα ακριβείας για την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και αεροπορικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Σε πανικό οι πολίτες της Ουκρανίας – Αναζητούν ασφαλή σημεία

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τη ρωσική πλευρά στις 5 τα ξημερώματα, οι Ουκρανοί πολίτες – μετά το αρχικό σοκ – αναζήτησαν ασφαλή σημεία για να προστατευτούν, τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλους πόλεις της Ουκρανίας.

KYIV, UKRAINE – FEBRUARY 24: People take shelter in a subway after air raid sirens sounded across the city on February 24, 2022 in Kyiv, Ukraine. Overnight, Russia began a large-scale attack on Ukraine, with explosions reported in multiple cities and far outside the restive eastern regions held by Russian-backed rebels. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)

Οι πολίτες πανικόβλητοι σπεύδουν να βρουν ασφαλή σημεία για να προστατευτούν, καθώς ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί χτυπήματα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η έκρηξη που προκλήθηκε από πύραυλο που έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο Ivano Frankivsk.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται μία ισχυρή έκρηξη μετά από χτύπημα σε αποθήκες του ουκρανικού στρατού.

Είχε προηγηθεί, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.

Η Ρωσία «σφυροκοπά» όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας (χάρτης)

Χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolou επιβεβαιώνει αυτό που έχει γίνει γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία από κάθε πλευρά.

Όπως αναφέρει το Anadolou, το Κίεβο, το Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, το Μικολαΐβ, η Οδησσός έχουν δεχθεί επίθεση.

Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί, μαζί με αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια.

Ουκρανία: Συνέλαβαν δύο Ρώσους στρατιώτες

Ουκρανικός στρατός: Περίπου 50 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί – Έξι ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι στο πλαίσιο των μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 50 Ρώσοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και έξι ρωσικά αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί στην ανατολική Ουκρανία.

Η κλιμάκωση της κατάσταση προκάλεσε την αυστηρή καταδίκη της δύσης, η οποία εκφράζει την αποφασιστικότητά της για άμεση αντίδραση. Χαρακτηριστική απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» που ξημέρωσε στην Ευρώπη.

Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει περιοχές στα ανατολικά

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό, καθώς το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με στρατιωτική εισβολή της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό, αρκετές πόλεις στα ανατολικά

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Οδυσσός

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

ΚΥΣΕΑ – Κυρ. Μητσοτάκης: «Στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά – Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στους ομογενείς μας»

ΚΥΣΕΑ – Κυρ. Μητσοτάκης: «Στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά – Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στους ομογενείς μας»

Πόλεμος Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρό έξω από το Κίεβο

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Κίεβο: Κατά εκατοντάδες οι πολίτες της Ουκρανίας σπεύδουν στα καταφύγια

Εικόνες με Ουκρανούς πολίτες που βρίσκουν προστασία σε καταφύγια πλημμυρίζουν τα social media.

REUTERS
REUTERS

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, λίγο μετά τις 05:00.

Ουκρανία: Έκρηξη στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk

Στη δημοσιότητα έρχονται βίντεο από την έκρηξη πυραύλου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk, δυτικά του Κιέβου και νότια του Λβιβ.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε νωρίτερα ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Η έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης Ivano Frankivsk από διαφορετική οπτική γωνία.

Παράλληλα εικόνα που κυκλοφορεί σε πρακτορεία ειδήσεων δείχνει μαύρους καπνούς να υψώνονται στο λιμάνι του Οκχακίβ στην πόλη Μικολάιβ.

Το Πεντάγωνο εξετάζει αναφορές για εισβολή δυνάμεων από τη Λευκορωσία

Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει ενδελεχώς τις αναφορές για εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία. Όπως σημειώνει το CNN, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για Ρώσους ή Λευκορώσους στρατιώτες.

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι αποκρούουν αεροπορική επίθεση των «εισβολέων»  

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Ανακοίνωση ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα καταδικάζει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας»

AFP: Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι κατέρριψε πέντε Ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επέλεξε να εξαπολύσει «πόλεμο εκ προμελέτης»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Υπουργείο Άμυνας Μόσχα: Οι ένοπλες δυνάμεις πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Το κλείσιμο ολόκληρου του ουκρανικού εναερίου χώρου για την πολιτική αεροπορία ανακοινώνει το Κίεβο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Εικόνες live από την κεντρική πλατεία του Κίεβο, Μαϊντάν

Η πρώτη επίσημη Ευρωπαϊκή αντίδραση

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε:

«Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι με την Ουκρανία και τις αθώες γυναίκες και τους αθώους άνδρες και παιδιά, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μία απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους.

Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει».

Εικόνες αγωνίας φτάνουν διαρκώς μέσω των διεθνών πρακτορείων από πόλεις της Ουκρανίας, όπου οι πολίτες σπεύδουν σε ΑΤΜ και βενζινάδικα.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας αναστέλλει τις συναλλαγές

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέστειλε τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές του μέχρι νεωτέρας.