Ηλεία

Σε πρώτο πλάνο το τρένο της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Με τον γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών Θάνου Βούρδα συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρα, με βασικό θέμα συζήτησης το σιδηροδρομικό δίκτυο, στο πλαίσιο των όσων ειπώθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας- Πύργου στην υφιστάμενη γραμμή με την αναβάθμισή της, καθώς και η αναβάθμιση της γραμμής Κατάκολο- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία ως γραμμής ειδικής τουριστικής αξίας και ιστορικής σημασίας. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, έχει γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της ΟΧΕ, για να χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Όπως προβλέπεται στα πλαίσια του συνολικού σχεδιασμού περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των αποβάθρων, καθώς και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις σε στέγαστρα και καθίσματα, ανακατασκευή ορισμένων ισόπεδων διαβάσεων, τη συντήρηση της γέφυρας του Ενιπέα κ.ά.

Παράλληλα, ο κ. Βούρδας τόνισε ότι ήδη δόθηκε εντολή στον εργολάβο από τον ίδιο, στα πλαίσια της υπάρχουσας εργολαβίας Ψαθοπύργου-Ρίου να μελετηθεί η δυνατότητα μερικής υπογειοποίησης του τμήματος από Ρίο μέχρι Καστελόκαμπο. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να παρουσιαστεί αναλυτικά στους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Το έργο θα γίνει με την μέθοδο «cut and cover» (υπογειοποίηση). Η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας θα προωθηθεί με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και θα έχει αποπερατωθεί ως το τέλος του 2018. Για την συγκεκριμένη εργολαβία έχει εξασφαλιστεί ποσό των 127 εκατ. ευρώ. Στα πλαίσια αυτής προβλέπεται και η εκπόνηση της οριστικής μελέτης από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα, για πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής. Στόχος είναι στις αρχές του 2020 να είναι έτοιμη η οριστική μελέτη , ώστε το έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να προκηρυχθεί.

Όλη η επικαιρότητα