Σε συμπληγάδες τα ελαιοτριβεία με το κόστος ενέργειας και την έλλειψη εργατών – Συνάντηση με Θ. Βασιλόπουλο

Share

Με σκοπό να  κρατήσουν  σε υψηλά στάνταρ την ποιότητα του ελαιολάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας  οι ελαιοτριβείς ετοιμάζουν τις μονάδες τους για τη νέα ελαιοκομική σεζόν που φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά ζητήματα, κυρίως όμως την  αύξηση του  ενεργειακού κόστους.

Σε μία πρώτη  συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με ελαιοτριβείς από την νότια Ηλεία τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά θέματα  που υπάρχουν ώστε με το άνοιγμα των ελαιοκομικών μονάδων οι ελαιοπαραγωγοί  να προσέρχονται απρόσκοπτα για την επεξεργασία του προϊόντος τους.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου από τη νότια Ηλεία κ Δημήτρης Νικολακόπουλος  «οι επιβαρύνσεις  στον  ηλεκτρισμό ώστε να λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία είναι εξοντωτικές» ζητώντας από τον αντιπεριφερειάρχη να υπάρξει παρέμβαση  της Περιφέρειας για τα τιμολόγια ρεύματος στα συναρμόδια υπουργεία.

Μείζον ζήτημα εξάλλου παραμένει η έλλειψη εργατικών χεριών για το μάζεμα των ελιών  για το οποίο υπάρχει κινητικότητα  τελευταία μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφερειών για εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες.

Ο  αντιπεριφερειάρχης  εξέφρασε την αισιοδοξία του για  μια εξαιρετικά καλή ελαιοπαραγωγική σεζόν ζητώντας από τις  επιχειρήσεις να γίνουν συνεργάτες των παραγωγών παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρόσθεσε:

«Οι ελαιοτριβείς μας έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα αυτά τα χρόνια για την ποιότητα του ελαιολάδου μας και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνουν και φέτος αναγνωρίζοντας τα σοβαρά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να επανεξετάσουν τις  χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στα ελαιοτριβεία με τιμολόγια σε ανεκτά επίπεδα για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα θεωρώ πως θα αποτελέσει η έλλειψη εργατών που δουλεύουν  στα ελαιοτριβεία ελπίζω όμως  ότι θα έχουμε νεότερα τις επόμενες ημέρες…»