Σε τραγική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι των ορεινών χωριών της Ολυμπίας λόγω παγετού (vid)

Share

Μετά τις καταστροφές  που προκάλεσαν οι φωτιές ήρθε και ο πάγος για να ρίξει την χαριστική βολή…σε ότι είχε απομείνει στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκαλώντας νέα προβλήματα κυρίως στην κτηνοτροφία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες έκαψαν ότι είχε μείνει στις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τριφύλλι, σιτηρά και άλλα που χρησίμευαν ως τροφή για τα αιγοπρόβατα.

Επίσης μείωσαν την απόδοση των ζώων σε γάλα κατά 50% τουλάχιστον με αποτέλεσμα η  εμπορεία της παραγωγής που απέμεινε να μην επαρκεί για να καλύψει το κόστος.

Το οικονομικό βάρος στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι δυσβάσταχτο ενώ ορισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα αφού τα χρήματα που είχαν τα διέθεσαν για την αγορά ζωοτροφών.

Κύριο αίτημά τους, η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας με την μορφή επιχορήγησης με 15 ευρώ ανά ζώο και η ένταξη των κτηνοτροφικών μονάδων στις πληττόμενες έτσι ώστε να επιδοτηθούν για την ζημιά που έχουν υποστεί.

Η κατάσταση τραγική, με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να επισημαίνουν πως αν δεν στηριχθούν θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και τα χωριά τους αναζητώντας μεροκάματο σε κάποιες από τις μεγάλες πόλεις. Γεγονός που θα έχει ως συνέπεια και την ερήμωση των Τοπικών Κοινοτήτων των ορεινών όγκων.

Βασίλης Αρβανίτης- Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

«Κτηνοτρόφοι πλήρωσαν με τα χρήματα του ρεύματος τις ζωοτροφές»

Ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης αναφερόμενος στα προβλήματα των κτηνοτρόφων τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι τραγικές οι καταστάσεις. Πολλοί οικογενειάρχες άνθρωποι δεν πλήρωσαν το ρεύμα τους για να αγοράσουν ζωοτροφές και αυτή την στιγμή κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα. Καταλαβαίνεται ότι θερμοκρασίες στην Κρυόβρυση -12, -13, στον Αστρά -11 είναι απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους γιατί όπως καταλαβαίνεται το ζωικό κεφάλαιο είναι έμψυχος οργανισμός και θέλει συντήρηση. Αν δεν έχει τις κατάλληλες συνθήκες, αν δεν καταφέρει να έχει μία υποτυπώδη θέρμανση στους στάβλους, αν δεν καταφέρει να έχει την τροφή που χρειάζεται θα οδηγηθεί σε καταστάσεις που θα επιφέρουν τον θάνατο. Δεν θα υπάρχει παραγωγή για τον κόσμο. Δεν θέλουμε να φθάσουμε τον κόσμο σε ένα σημείο όπου θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την κτηνοτροφία και να αναζητήσει ως εργάτης το μεροκάματο που και αυτό δεν υπάρχει πλέον.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφθαναν έως και -11 και ο ολικός παγετός μας αναγκάζουν να θέλουμε να διεκδικήσουμε από το κράτος πράγματα τα οποία επιβάλλονται, αλλιώς η κτηνοτροφία δεν θα έχει μέλλον. Οι πρώην Δήμοι Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης που είναι αποκλειστικά κτηνοτροφικές περιοχές και ζουν μόνο από αυτό έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα» τόνισε ο κ. Αρβανίτης.

Μειώθηκε η απόδοση

Επίσης ο αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις του πάγου στην απόδοση των ζώων:

«Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών έχει μειωθεί η απόδοση σε γάλα των ζώων τους  και η παραγωγή έχει μειωθεί  στο 50%  ενώ  η κατανάλωση σε ζωοτροφές έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ζωικό κεφάλαιο είναι όλη τη μέρα σταυλισμένο,  γιατί λόγω του πάγου δεν υπήρχε την προηγούμενη εβδομάδα δυνατότητα να βγουν και να βοσκήσουν. Εμείς ως δήμος ζητάμε και έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Βασιλόπουλο,  ένα ποσό εφάπαξ deminis στο μητρώο όπως είχε γίνει και το 2016-2017 έτσι ώστε ο κόσμος να καταφέρει να αγοράσει τις έξτρα ζωοτροφές. Γιατί όπως ξέρεται φέτος οι ζωοτροφές έχουν και μία αύξηση 50 και 60 και 70%.

Επίσης ζητάμε από την Περιφέρεια οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο καθεστώς πληττόμενων επιχειρήσεων όπως έγινε την προηγούμενη χρονιά με τις συνθήκες covid και έπεσαν κάποια χρήματα σε επιχειρήσεις και στάθηκαν στα πόδια τους.

Όπως ξέρετε οι κτηνοτροφικές μονάδες δεν είναι επιχείρηση ενός ανθρώπου. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και πολλές φορές δεν μπορεί να καταλάβει το κεντρικό κράτος ότι η σύζυγος του κτηνοτρόφου και τα παιδιά δουλεύουν όλες τις ώρες της ημέρας για να βγάλουν τα προς το ζην.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να καταλάβει και η Περιφέρεια ότι όπως έδινε τα 545 ευρώ στους υπαλλήλους των καταστημάτων οι οποίοι ήταν σε αναστολή έτσι λοιπόν θα πρέπει να δοθεί και ένα ποσό, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι και να μην αφήσουν το επάγγελμα.

Ζητάμε λοιπόν για άλλη μία φορά deminis στήριξη από το κράτος που εγώ θα το προσδιόριζα γύρω στα 15 ευρώ το ζώο που θα διεκδικήσουμε ανεξαρτήτως το ζώο αν είναι παραγωγικό ή όχι. Γιατί όπως καταλαβαίνεται και τα μη παραγωγικά ζώα και μία ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος», επεσήμανε ο κ. Αρβανίτης.

Πατήρ Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος-κάτοικος Πέρσαινας

«Χρειαζόμαστε την στήριξη όλων»

Ο πατήρ Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος από την Περσαινα που έχει και αυτός πρόβατα, αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε ο πάγος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όπως βλέπεται εδώ πέρα από τις πυρκαγιές που έπληξαν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας έριξε τώρα και αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα τους παγετούς και εδώ όπως γνωρίζεται το 100% ζει με την κτηνοτροφία. Όπως και εσείς βλέπετε δεν υπάρχει κάτι έξω για να φάνε τα ζώα. Οπότε ζητάμε από την Περιφέρεια να βοηθήσει εδώ τους κατοίκους όλων των χωριών μας, που ανήκουν στους πρώην Δήμους Λασιώνος, Φολόης και Λαμπείας γιατί αλλιώς θα ερημώσουν.

Ήδη οι κάτοικοι που ζουν σε αυτά είναι λιγοστοί και ασχολούνται όλοι με τα ζώα. Έξω δεν έχουν κάτι να φάνε τα ζώα και τώρα χρειαζόμαστε και νίτρο λίπασμα που από 13,5 ευρώ έχει φθάσει στα 31 ευρώ. Το αραποσίτι από 10 έχει πάει στα 15 ευρώ το κιλό. Για αυτό ζητάμε και την βοήθεια της Περιφέρειας. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται την στήριξη όλων. Έχει έρθει σε γνώση μας ότι είναι πιθανό να επιδοτήσουν την αγορά των ζωοτροφών αλλά αυτό μέχρις στιγμής είναι λόγια. Εμείς θέλουμε την έμπρακτη στήριξή τους».

Ανδρέας Μπενέτσης-Δημοτικός Σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας Δ.Ε. Λασιώνος

«Έχει αυξηθεί το κόστος»

Στο θέμα της αύξησης του κόστους και στα προβλήματα που προκάλεσε ο πάγος αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Μπενέτσης Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα τόνισε:

«Αυτό το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο και είναι εξαρτώμενοι από τις καιρικές συνθήκες . Η παγωνιά μειώνει οπωσδήποτε και την παραγωγή του ζώου σε γάλα και από την άλλη πλευρά επιβαρύνει την κτηνοτροφική μονάδα διότι εδώ τα ζώα τα περισσότερα ζουν στην εκτατική κτηνοτροφία. Δηλαδή βόσκουν στις διάφορες εκτάσεις. Όταν πέφτει παγωνιά και καίγεται η βλάστηση δίπλα τους δεν έχουν τροφές. Αναγκάζονται να παίρνουν ζωοτροφές οι οποίες μετά τη ενεργειακή κρίση έχουν φτάσει στα ύψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι είχαν ρίξει μέσα στα σπαρτά ένα λίπασμα που την προηγούμενη σαιζόν έκανε 13 ευρώ και σήμερα ξεπερνά τα 40 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε για τι κόστος μιλάμε. Πως θα ανταποκριθούν οι κτηνοτρόφοι; Επειδή οι άνθρωποι τα προμηθεύονται θέλουν να τα εξασφαλίσουν ζητάνε και προκαταβολή των χρημάτων. Το κόστος της ενέργειας για μία αρμεκτική έχει τριπλασιαστεί. Σε λίγο θα αρχίσουν να τα αρμέγουν με τα χέρια τους πάλι, γιατί τα χρήματα που πληρώνουν σε ρεύμα για να λειτουργήσει μία αρμεκτική μηχανή είναι περισσότερα από αυτά που παίρνουν από την πώληση του γάλακτος.  Αν δεν δώσουν επιχορήγηση  για το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα ζώα οι αγρότες κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία και να φύγουν από τα χωριά της Λασιώνας που θα έχει ως αποτέλεσμα να ερημώσουν».

Λύσανδρος Παναγόπουλος-Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λασιώνος

«Δεν έχουν που να βοσκήσουν»

Για το πρόβλημα που έχει προκαλέσει ο πάγος και έχει να κάνει με την έλλειψη βοσκότοπων αφού έκαψε τις καλλιέργειες μίλησε ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος.

«Τις τελευταίες μέρες η προσοχή μας έχει στραφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο κλεινόν άστυ και στα πολύ μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτή η κακοκαιρία και ο χιονιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα παραγωγής οι οποίοι μοχθούν καθημερινά σε θερμοκρασίες οι οποίες είναι πάρα πολύ χαμηλές. Οι άνθρωποι αυτοί ξυπνούν το πρωί την ώρα που η θερμοκρασία βρίσκεται στο χαμηλότατο όριο,  κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο. Εκείνο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι θερμοκρασίες. Τα προβλήματα αυτά αφορούν την μείωση της παραγωγής του γάλακτος αλλά και στο ζήτημα της βόσκησης των ζώων όπου πλέον δεν υπάρχουν χορτάρια για αυτό το σκοπό ή ελάχιστα έχουν απομείνει από τον πάγο», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος.

Γιώργος Μπαντούνας-Πρόεδρος της Κοινότητας Αντρωνίου Πανόπουλου

«Οι ζωοτροφές έχουν ανέβει στα ύψη»

Το θέμα της αύξησης των ζωοτροφών έχει επιβαρύνει το κόστος της παραγωγής της κτηνοτροφίας, όπως τονίζει ο κ. Γιώργος Μπαντούνας Πρόεδρος της Τ.Κ.  Αντρωνίου-Πανόπουλου και κτηνοτρόφος.

«Προβλήματα υπήρξαν πολλά με τον πάγο. Έχουμε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και πολλά προβλήματα με τα σιτηρά, τα έχει κάψει ο πάγος και δυστυχώς τα πρόβατα δεν βγαίνουν για βόσκηση. Οπότε τα κόστη είναι μεγαλύτερα και σε σύγκριση με τις μεγάλες τις πολύ μεγάλες τιμές ζωοτροφών που έχουν τριπλασιαστεί, έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτη η οικονομική επιβάρυνση  που υφίσταται οι κτηνοτρόφοι. Έχει ακουστεί πως το κράτος θα επιχορηγήσει την αγορά ζωοτροφών αλλά μένει να το δούμε στην πράξη», τόνισε ο κ. Μπαντούνας.

Κωνσταντίνος Συριόπουλος-Κτηνοτρόφος από την  Αγία Κυριακή

«Είμαστε σε δύσκολη θέση»

Ο κ. Κωνσταντίνος Συριόπουλος μίλησε για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται ως κτηνοτρόφοι:

«Πάντα οι κτηνοτρόφοι είχαν προβλήματα και ειδικά φέτος που επιτάθηκαν με την παγωνιά που έπεσε. Οι ζωοτροφές έχουν ακριβύνει τρεις φορές πάνω, λιπάσματα όλα πάνω τα έκαψε ο πάγος ότι υπήρχε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πρόβατα να μην βγαίνουν καθόλου έξω από τις σταυλικές εγκαταστάσεις, οι τροφές τελειώνουν. Όπως καταλαβαίνεται είμαστε σε δύσκολη θέση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συριόπουλος.