Καταναλωτές

Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ οι πληρωμές προς ΔΟΥ

15261_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ θα εξοφλούν οι φορολογούμενοι τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ υποχρεωτικά από 1 Ιουνίου 2013, με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο) και «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» (ΤΡΟ) αντίστοιχα.

Με τους κωδικούς αυτούς ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταβάλει είτε το σύνολο, είτε μέρος της οφειλής του ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής στα ΕΛΤΑ ή σε κάθε τράπεζα, χωρίς να είναι απαραίτητη η διατήρηση λογαριασμού καταθέσεων.


Μέχρι τότε η καταβολή των φόρων και άλλων οφειλών θα γίνεται εναλλακτικά στις ΔΟΥ ή στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη προκειμένου να αποσυμφορηθουν οι εφορίες από την πληρωμή των φόρων, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Η απόφαση αυτή, όπως ορίζεται, ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ο υπόχρεος ενημερώνεται για τους κωδικούς Τ.Ο. και ΤΡΟ με τους παρακάτω τρόπους:

  • Με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) www.gsis.gr
  • Η ΓΓΠΣ θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδοποιητήριο, στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων των χρεών με τους αντίστοιχους κωδικούς ΤΡΟ και Τ.Ο.και λοιπές πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής.
  • Για κάθε νέα οφειλή που βεβαιώνεται, για ενημέρωση του φορολογούμενου εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από την ΔΟΥ ή τη ΓΓΠΣ, στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής.
Με βάση την εγγραφή που καταχωρείται στο σύστημα Taxis, με την πίστωση των χρεών των οφειλέτων δημιουργείται αποδεικτικό είσπραξης, το οποίο δύναται από 1/6/2013 να εκτυπωθεί με τους παρακάτω τρόπους:
  • Μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ από τους εγγεγραμμένους χρήστες.
  • Από τις ΔΟΥ για τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Τα εν λόγω αποδεικτικά είσπραξης τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΟΥ και δεν αρχειοθετούνται σε έντυπη μορφή.

Όλη η επικαιρότητα