Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε τροχιά υλοποίησης η δράση «Παροχή Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»

Μπαίνει σε φάση υλοποίησης
Ακούστε το άρθρο

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η νέα στρατηγική της Περιφερειακής Αρχής που αφορά την Κοινωνία των Πολιτών, καθώς σήμερα, Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση για τη δράση «Παροχή Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», η οποία μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζοντας ενεργή κοινωνική πολιτική βρίσκεται δίπλα στους ηλικιωμένους παρέχοντας τους δωρεάν υπηρεσίες που διευκολύνουν την αυτόνομη διαβίωση, καθώς τους διασφαλίζουμε ότι ανά πάσα στιγμή θα έχουν πρόσβαση σε καθημερινή βοήθεια.

Η Δυτική Ελλάδα μας έχει ανάγκη όλους. Φροντίζουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία και ειδικά, στα πιο ευάλωτα  και αδύναμα μέλη της»  τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν ακόμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, όπως επίσης στελέχη της Περιφέρειας. 

«Η ασφάλεια των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παραμένει στις προτεραιότητες μας.  Προχωράμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος  για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβούν μόνοι τους και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στρέφουμε το ενδιαφέρον μας και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μπονάνος. 

Η σύσκεψη αφορούσε στο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, καθώς επίσης και στα χαρακτηριστικά των ωφελουμένων που θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η δράση «Παροχής υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Δυτικής Ελλάδας» χρηματοδοτείται με 1,1 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους ή δεν μπορούν να υποστηριχθούν επαρκώς από το άτομο που διαμένει μαζί τους.

Πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία φροντίδας εξ αποστάσεως που θέτει στον πυρήνα της την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής και την ασφαλή γήρανση.  Η υποβοήθηση διαβίωσης ηλικιωμένων αφορά την παροχή δωρεάν υπηρεσιών 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων, μέσω ειδικών συσκευών οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα κατ’ οίκον παρακολούθησης με ανίχνευση πτώσης, εντοπισμού ηλικιωμένου που απομακρύνεται, ενώ περιλαμβάνουν κουμπί πανικού σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να γίνεται κλήση για άμεση βοήθεια.

Όλη η επικαιρότητα