Ελλάδα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε Βαρβάσαινα και Λεχαινά: Συλλήψεις Ηλείων για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που έκανε λαθρανασκαφές

Δύο άτομα, ηλικίας 56 και 59 ετών, συνελήφθησαν χθες και προχθές στην Ηλεία από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Καλαμάτας με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που επιδιδόταν σε συστηματικές λαθρανασκαφές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Δράμα, Καρδίτσα και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων. Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, ηλικίας από 45 έως 64 ετών, εκ των οποίων οι δύο είναι Αλβανοί, 41 και 47 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», οι συλλήψεις έγιναν στη Βαρβάσαινα και στα Λεχαινά, με την καθοριστική συνδρομή των αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου σε επίπεδο ερευνών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας, η μία από τις συνολικά οκτώ λαθρανασκαφές που έγιναν από τον  Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2017 αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης.

Οι ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Ηλείας, της Αττικής, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, ήταν προϊόν πολύμηνης έρευνας, από την οποία σχηματίστηκε η εικόνα για τη δομή της εγκληματικής ομάδας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα έξι άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, με ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.

«Έδρα» η Καλαμάτα

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης, για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Από τις αστυνομικές έρευνες σε σπίτι, αποθήκες, αγρούς, οχήματα κλπ βρέθηκαν συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων, τρεις βυζαντινές εικόνες, στις οποίες ερευνάται η προέλευση και η νομιμότητά τους, δύο ζυγαριές, το ποσό των 1000 ευρώ, ένα βιβλίο-εγχειρίδιο και κινητά τηλέφωνα. Όλα τα ευρήματα κατασχέθηκαν.

Επιπλέον, σε έρευνα στο σπίτι ενός 53χρονου εκ των συλληφθέντων, στην Καλαμάτα, βρέθηκαν 17 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 45χρονου, από τους συλληφθέντες στις Αχαρνές Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η δικογραφία περιλαμβάνει και ακόμη έξι Έλληνες, ηλικίας από 43 έως 67 ετών, εκ των οποίων μία 58χρονη γυναίκα, για τους οποίους φαίνεται ότι προκύπτει αποστασιοποίησή τους από τη δράση της οργάνωσης το τελευταίο διάστημα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Εκτός από την Ασφάλεια Πύργου, που συνέβαλε καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα των ερευνών, συμμετείχαν επίσης οι αντίστοιχες υποδιευθύνσεις της Αττικής και τα τμήματα της Κορίνθου και της Αιγιαλείας.

Όλη η επικαιρότητα