Ηλεία

Σεισμολογικός σταθμός στο Στρέφι

Ο σταθμός αυτός καταγράφει ακόμη και τις πιο μικρές, τις πιο ανεπαίσθητες δονήσεις, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη σεισμικότητα της περιοχής.
Ακούστε το άρθρο

Στις 06 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συνεργασίας της Κοινότητας Στρεφίου με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με την εγκατάσταση φορητού σεισμολογικού σταθμού. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο από επιστήμονες και τεχνικούς του Ιδρύματος, ήρθαν στην Κοινότητα Στρεφίου και εγκατέστησαν φορητό σεισμολογικό σταθμό.

Ο σταθμός αυτός καταγράφει ακόμη και τις πιο μικρές, τις πιο ανεπαίσθητες δονήσεις, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τη σεισμικότητα της περιοχής.

Οι επιστήμονες στην έδρα του Ιδρύματος στην Αθήνα, θα λαμβάνουν μέσω κινητής τηλεφωνίας σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα που θα δίνει ο σταθμός στο Στρέφι. Τα δεδομένα θα συνδυάζονται με τα δεδομένα άλλων τοπικών σταθμών αλλά και του εθνικού δικτύου σεισμογράφων και έτσι θα επιτυγχάνεται μια άμεση λεπτομερής σεισμολογική παρακολούθηση και στην περιοχή μας.

«Αν και η καταγραφή αυτών των δεδομένων είναι σημαντική, δεν μένουμε μόνο σε αυτό», μας λέει η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αθανασία Κούρβα.

«Γνωρίζουμε ότι ζούμε σε μια αρκετά σεισμογενή περιοχή. Θα θέλαμε να γίνει έρευνα της σεισμικότητας στην περιοχή μας, εκτίμηση σεισμικής επικινδυνότητας, πιθανά με διερεύνηση του υπεδάφους, διερεύνηση των ρηγμάτων της περιοχής κλπ. Τα συμπεράσματα όλων αυτών θα ήταν να διαθέτουμε, ως τοπική κοινωνία, τη γνώση, ώστε να είναι πιο ασφαλής η κατασκευή των οικιών μας. Γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση μιας τέτοιας έρευνας, είναι δύσκολη. Όμως έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει σεισμολογικό σταθμό στο χωριό μας, τα δεδομένα του οποίου, θα είναι συνεχώς στην διάθεση των επιστημόνων.

Ευχαριστούμε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που μας εμπιστεύτηκε για τη φιλοξενία του σταθμού του. Ελπίζουμε στο μέλλον, η συνεργασία μας, να γίνει πιο στενή για το καλό όλων. Η αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και η ασφάλεια των συμπολιτών μας, αποτελεί προτεραιότητα, για μας.

Ως Κοινότητα, στηρίζουμε την επιστημονική γνώση, με όποιο τρόπο μπορούμε. Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο η ζωή όλων μας, έχει αλλάξει με τα επιτεύγματα της επιστήμης. Αυτονόητο καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης, -άρα και δικό μας- η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς. Ειδικά όταν πρόκειται για φορείς, του κύρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου».

Όλη η επικαιρότητα