Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Συνεχίζεται η «αλυσίδα» αλληλεγγύης και αγάπης από όλη την Ηλεία

Share

Κάθε ώρα που περνάει ξεδιπλώνεται περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία και τη Συρία απ’ το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Ήδη, χθες, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 12 χιλιάδες ενώ ξεπερνά τους 50.000 ο αριθμός των τραυματιών.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια συνεχίζονται πυρετωδώς, καθώς σήμερα συμπληρώνονται τρία 24ωρα απ’ την τραγωδία και λιγοστεύουν οι πιθανότητες για ανεύρεση επιζώντων.

Την ίδια ώρα, η «αλυσίδα» αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους λαούς των δύο χωρών τόσο στην Ηλεία όσο και στην Ελλάδα μεγαλώνει.

Ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, συγκεντρώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχοντας στη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης που δημιουργεί η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Η συγκέντρωση των ειδών που θα αποσταλούν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις πληγείσες περιοχές γίνεται από την Αντιπεριφέρεια Συντονισμού και Διοίκησης.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, «πέρα από τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την ηθική μας συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει το παρών στην κοινή προσπάθεια των Περιφερειών της Ελλάδας, για ενεργή στήριξη και συνδρομή στους σεισμόπληκτους πολίτες των δύο χωρών. Απευθύνω κάλεσμα στις τοπικές επιχειρήσεις, τους φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν χάρις στο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που τους διακρίνει, όπως άλλωστε έκαναν σε κάθε μεγάλη δοκιμασία που αντιμετώπισαν συνάνθρωποί μας σε όλον τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως κατ’ εξοχήν θεσμός που στέκει στο πλευρό του πολίτη, σπεύδει σε αυτήν την πολύ δύσκολη δοκιμασία να συντρέξει τους πολίτες δύο χωρών που ήρθαν αντιμέτωποι με μία φυσική καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Εκφράζουμε την οδύνη μας για όσους χάθηκαν. Οφείλουμε όμως και να βοηθήσουμε αυτούς που μένουν στις σεισμόπληκτες περιοχές, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες. Είμαι σίγουρος πως η Δυτική Ελλάδα θα δώσει ισχυρό παρών σε αυτήν την προσπάθεια…».

Σημειώνεται πως τα είδη που θα συλλέγονται είναι τα εξής:

Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. φρυγανιές, μπάρες, μπισκότα, κονσέρβες κλπ).

Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας.

Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα και σκηνές.

Είδη ατομικής υγιεινής (π.χ. χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, μωρομάντηλα κλπ).

Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.).

Εμφιαλωμένα νερά.

Οι επιχειρήσεις, οι φορείς και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρες από 09:00 έως 14:00, στα κτίρια Διοίκησης της Περιφέρειας και συγκεκριμένα:

Στην Πάτρα: Πανεπιστημίου 254 (κτίριο Β- Ιντρακόμ), 26443, Πάτρα

Στο Μεσολόγγι: Κύπρου 30 (Διοικητήριο), 30200, Μεσολόγγι

Στον Πύργο: Διοικητηρίου Πύργου, Μανωλοπούλου 47

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού, Διοίκησης και ψηφιακής διακυβέρνησης Τάκη Παπαδόπουλου, στα τηλέφωνα: 2613 613129 και 2613 613130 .

Κάλεσμα και από τον Δήμο Πηνειού

Ο Δήμος Πηνειού καλεί όλους τους δημότες του να συμβάλλουν στο βαθμό των δυνατοτήτων τους, στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Παρακαλούμε να ανταποκριθούμε όλοι με συνέπεια και αμεσότητα και σε αυτό το κάλεσμα ανθρωπιάς.

Σημείο συγκέντρωσης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου από 08.30-13.00

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (κ. Βασιλική Κατσανάκη)

Είδη προς συγκέντρωση

-Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια

-Καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, χειμερινές μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια

-KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες

-Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).

ΟΧΙ τρόφιμα

Παράταση συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης στην Αρχαία Ολυμπία

Παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και τη Συρία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν συγκεκριμένα να προσφέρουν από είδη ρουχισμού μόνο γάντια, σκούφους και κασκόλ, κουβέρτες, παπλώματα και υπνόσακους (sleaping bangs). Επιπλέον μωρομάντηλα, είδη υγιεινής για γυναίκες, μωρά και ηλικιωμένους (pampers, σερβιέτες κλπ.). Επίσης φακούς, σκηνές, υλικό κατασκηνώσεων κλπ (προσοχή όχι τρόφιμα).

Όσοι δημότες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάποια από τα προαναφερόμενα είδη μπορούν να προσέρχονται στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, για την παράδοσή τους, μέχρι την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη – Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Σάββατο – Κυριακή από 10 π.μ έως 5 μ.μ.

Αλλαγή ημερομηνίας και στον Δήμο Ήλιδας

Παρατείνεται ο χρόνος συγκέντρωσης υλικού βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.

Σημείο  συγκέντρωσης.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Ήλιδας

Αχιλλέα Μπουντουβή 21, τηλ. 2622022534

Πέμπτη  9/2 και Παρασκευή 10/2  Ώρες : 8.00 – 14.00

Δευτέρα 13/2  ώρα  8.00 – 10.00

Είδη προς συγκέντρωση στον Δήμο Ήλιδας

Συγκεκριμένα από είδη ρουχισμού μόνο γάντια, σκούφους και κασκόλ.

Επιπλέον κουβέρτες, παπλώματα και υπνόσακους (sleaping bangs).

Μωρομάντηλα, είδη υγιεινής για γυναίκες, μωρά και ηλικιωμένους (pampers , σερβιέτες κλπ. )

Επίσης φακούς, σκηνές, υλικό κατασκηνώσεων κλπ.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων και ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ο Δήμος Ανδραβίδας- Κυλλήνης καλεί όλους τους δημότες του να συμβάλλουν στον βαθμό των δυνατοτήτων τους, στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Παρακαλούμε να ανταποκριθούμε όλοι με συνέπεια και αμεσότητα και σε αυτό το κάλεσμα ανθρωπιάς.

Σημεία συγκέντρωσης:

Σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου από 08.00-15.00

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου από 08.00-15.00

Στα ΚΑΠΗ Λεχαινών, Βάρδας και Ανδραβίδας

Είδη προς συγκέντρωση:

-Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια, παπλώματα

– Από είδη ρουχισμού μόνο γάντια, σκούφους και κασκόλ

-KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες, μωρά και ηλικιωμένους (pampers , σερβιέτες κλπ. ), μωρομάντηλα

-Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).

-Μωρομάντηλα, είδη υγιεινής για γυναίκες, μωρά και ηλικιωμένους (pampers , σερβιέτες κλπ. )

– Επίσης φακούς, σκηνές, υλικό κατασκηνώσεων κλπ.

ΟΧΙ τρόφιμα

Υπεύθυνες για τα ΚΑΠΗ των Λεχαινών η Γιαλυψού  Πετρούλα, της Βάρδας η Γράψα Ακριβή, και της Ανδραβίδας η Γεωργιοπούλου Κατερίνα.

Συνεχίζει και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας.

Συγκεκριμένα συγκεντρώνει: Ιατροφαρμακευτικό υλικό (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.α.), Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες, Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας, Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.α.), Είδη ατομικής υγιεινής.

Η συγκέντρωση γίνεται καθημερινά στον 1ο όροφο στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στο γραφείο Εθελοντισμού στην κεντρική πλατεία Πύργου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Πληροφορίες: 2621362433/ 6955093815.

Συγκέντρωση ειδών από τον ΣΦΙΝΑ

Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Αμαλιάδας προχωρά στην συγκέντρωση, συλλογή και αποστολή τροφίμων μακράς διάρκειας για τους πληγέντες από το φονικό σεισμό κατοίκων στην Τουρκία. Με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Σ.ΦΙ.Ν.Α. συλλέγουμε κατά προτεραιότητα νερά εμφιαλωμένα και τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, μπισκότα, κονσέρβες, λάδι, γάλα εβαπορέ, δημητριακά, καφέ, πελτέ και άλλα.

Από την Παρασκευή 10/02/2023 και τις ώρες λειτουργίας των γραφείων του Σ.ΦΙ.Ν.Α. 09:00-13:00 μαζεύουμε τις ποσότητες, έως την Παρασκευή 17/02/2023, έτσι ώστε να προλάβουμε έγκαιρα στην βοήθεια των συνανθρώπων μας και να συμμετέχουμε πανελλαδικά στο δίκτυο συμπαράστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης. Μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνά μας για ραντεβού το απόγευμα, για να παραλάβουμε τη βοήθειά σας, στα γραφεία μας ή να έρθουμε σε εσάς για τις ποσότητες που θέλετε να διαθέσετε για το λαό της Τουρκίας.

Η Ηλεία, πάντα πρώτη στη βοήθεια συνανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση και άσχημη κατάσταση, θα παραμείνει ενεργή και δυναμική, ακολουθώντας τα πανανθρώπινα ιδανικά υποστήριξης των ασθενεστέρων ανθρώπων.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχουμε όλες και όλοι ενεργά.

Ευθύμιος Σώκος, υπεύθυνος του Σεισμολογικού Εργαστηρίου Πάτρας

«Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα»

«Ήταν ένας τρομερός σεισμός, ένα καταστροφικό γεγονός που έχει περίοδο επανάληψης πολλές εκατοντάδες χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπήρχε αντίστοιχη καταγραφή από το συγκεκριμένο ρήγμα».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Γεωφυσικής και υπεύθυνος του Σεισμολογικού Εργαστηρίου Πάτρας, Ευθύμιος Σώκος, μιλώντας για τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, που προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προήλθε από την θραύση ενός ρήγματος που ξεπερνά σε μήκος τα 100 χλμ. και σύμφωνα με τα μοντέλα που διαθέτουν οι επιστήμονες, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 10.000 άτομα. «Ήταν ένας τρομερός σεισμός, μια φοβερή καταστροφή» είπε.

Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τηνχώρα μας και τη Δυτική Ελλάδα ένα τόσο ισχυρό σεισμικό γεγονός, ο κ. Σώκος τόνισε ότι αυτή η σκέψη είναι πάντα η πρώτη που έρχεται στο μυαλό καθενός από εμάς και των σεισμολόγων.

«Οι πιθανότητες να επιταχυνθεί κάποια σεισμική δράση, είναι σχετικά μικρές καθώς η απόσταση από το επίκεντρο είναι μεγάλη. Για μένα όμως, αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος μπορεί να ανησυχεί, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πρέπει να προετοιμαστούμε. Και δεν πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα επειδή έγινε ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους στην Τουρκία. Θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι» είπε ο κ. Σώκος.