WEB tv Κόσμος

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 8.700 – Μάχη ενάντια στον χρόνο

«Κάθε λεπτό που περνά, μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες»
Ακούστε το άρθρο

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

“Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό”, επεσήμανε η οργάνωση.

Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως οι νεκροί από τον φονικό σεισμό μπορεί να φτάσουν τους 20.000. Ο εκπρόσωπος της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ, εξέφρασε φόβους ότι ο σεισμός ενδεχομένως να έχει κοστίσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών.

«Τώρα είναι μια κούρσα ενάντια στον χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες», συμπλήρωσε.

Τεράστια η περιοχή της καταστροφής 

Περισσότεροι από 12.000 Τούρκοι διασώστες επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές, μαζί με 9.000 στρατιώτες. Πάνω από 70 χώρες έχουν προσφέρει σωστικά συνεργεία και άλλη βοήθεια, ανάμεσά τους η Ελλάδα. Όμως, η καταστροφή είναι τρομακτική.

«Η περιοχή είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δηλώνει ο Γιοχάνες Γκαστ, από τη γερμανική πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο φονικός σεισμός έχει επηρεάσει περίπου 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε μια περιοχή που εκτείνεται σε περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια της χώρας. Στη Συρία οι αρχές έχουν καταγράψει θανάτους ακόμη και στη Χαμά, στα νότια, περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

EPA

Μέρα νύχτα οι διασώστες ψάχνουν αδιάκοπα για επιζώντες, ενώ δίπλα στα συντρίμμια πολίτες αγωνιούν για συγγενείς, φίλους και γείτονες.

Οι διασώστες πασχίζουν σε φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που έχουν πληγεί πιο σφοδρά, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, των κακών καιρικών συνθηκών και την έλλειψη πόρων και εξοπλισμού. Κάποιες περιοχές έχουν μείνει χωρίς καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ελλείψει άμεσης βοήθειας, πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις σκάβουν στα συντρίμμια ακόμη και με τα χέρια, χωρίς βασικά εργαλεία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν επιζώντες.

Όλη η επικαιρότητα