Ηλεία Υγεία

Self test ή Rapid test; – Τι απαντούν οι φαρμακοποιοί της Ηλείας

Ξεκίνησε από χθες το πρωί, η διάθεση των self test από τα φαρμακεία του Πύργου και της υπόλοιπης Ηλείας και ήδη τα έχουν προμηθευτεί δεκάδες μαθητές λυκείου, αλλά και εκπαιδευτικοί, ενόψει και της επανέναρξης των σχολείων την προσεχή Δευτέρα.

Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, η χρήση των self test είναι αρκετά εύκολη, αφού υπάρχουν οι κατάλληλες οδηγίες, μέσα στην συσκευασία, ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο επεξηγεί κατάλληλα πώς γίνεται το τεστ. Πάντως δεν λείπουν και τα παράπονα, κυρίως από το γεγονός ότι τα τεστ ήρθαν σε συσκευασία των 25 και όχι ατομικά, με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να αναγκαστούν να τα συσκευάσουν με δικά τους έξοδα σε ατομική συσκευασία. Να τονίσουμε για άλλη μία φορά, ότι τα self test δίνονται αυτή την περίοδο μόνο στους καθηγητές και τους μαθητές του Λυκείου, εντελώς δωρεάν από τα φαρμακεία, ενώ οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς γίνονται.

Η εφημερίδα «Πατρίς» για μια ακόμη φορά ζήτησε την άποψη των φαρμακοποιών για την διάθεση των self test και ιδού τι μας ανέφεραν:

Δημήτριος Καραμάνης φαρμακοποιός: Θα ήταν καλύτερα να είναι συσκευασμένα για ατομική χρήση»

«Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, γιατί τη Δευτέρα θα πρέπει να πάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο και να έχουν την απαραίτητη βεβαίωση ότι έχουν κάνει το self test, επομένως όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έρχονται και ρωτάνε για αυτό το τεστ. Σε εμάς ήρθαν χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι στον Πύργο και από σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε μία συνεχόμενη ροή και διαθέτουμε αυτά τα self test. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι στη πρώτη παρτίδα που ήρθε, τα τεστ δεν ήταν συσκευασμένα για έναν χρήστη, αλλά ήρθαν σε 25αδες και είχαν μέσα πέντε διαφορετικά ανταλλακτικά που έπρεπε να πάρει ο καθένας, μαζί με τις οδηγίες χρήσεως, για να μπορέσει κάποιος να το φτιάξει. Το σωστό θα ήταν να είναι συσκευασμένα για ατομική χρήση. Με τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε από ένα κομμάτι, που είναι και πολύ μικρό, για να τα παίρνει ο καθένας και να τα συναρμολογεί στο σπίτι του. Στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολη η διαδικασία για το παιδί ή τον γονέα, όμως και τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ειδικά στη σχετική ιστοσελίδα για τα self test, είναι πολύ αναλυτικά και δείχνουν τις οδηγίες χρήσης. Υπάρχει και το φυλλάδιο οδηγιών που δίνουμε μαζί και είναι πολύ αναλυτικό. Θέλει λίγο προσοχή. Θα καθίσει κάποιος πρώτα να το μελετήσει το φυλλάδιο και μετά να κάνει την εφαρμογή του τεστ. Ίσως την πρώτη φορά να μην τα καταφέρει τόσο καλά, αλλά σιγά-σιγά όλοι θα μάθουν τη χρήση του. Προς το παρόν αντιδράσεις από τους γονείς δεν υπάρχουν όσον αφορά τον τρόπο χρήσης αυτών των τεστ. Θα πρέπει εδώ να τονίσω ότι η διαδικασία χορήγησης των self test σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης γίνεται από το φαρμακείο μας εντελώς αφιλοκερδώς. Εμείς κάνουμε μόνο τη διακίνηση και είναι μία προσφορά των φαρμακοποιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας».

Γέτα Μιχαήλ: «Αυτή η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για όλους»

«Τα τεστ έχουν έρθει από χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι και τα έχουν προμηθευτεί τα φαρμακεία. Από σήμερα (σ.σ. χθες)  με το ΑΜΚΑ οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές λυκείου μπορούν να τα παραλάβουν. Προς το παρόν και επειδή είναι η αρχή, δεν έχουμε κάποια παράπονα όσον αφορά το πώς θα γίνεται η χρήση αυτών των τεστ. Αυτή η διαδικασία πάντως είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και όχι μόνο για τα παιδιά ή τους γονείς».

Χρήστος Δανίκας: «Τα self test έχουν έρθει ουσιαστικά χύμα»

«Τα self test τα παραλάβαμε την Πέμπτη, κάθε φαρμακείο έχει παραλάβει την ίδια ποσότητα και όποιος πολίτης δικαιούται να κάνει το τεστ, μπορεί να έρθει να το πάρει από το φαρμακείο. Οι ομάδες οι οποίες δικαιούνται αυτή τη στιγμή να πάρουν τα self test είναι οι μαθητές από 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Ακόμα δεν έχουμε κάποια αντίδραση από τους γονείς όσον αφορά την χρήση των τεστ, και πιστεύω ότι δεν είναι κάτι το δύσκολο, υπάρχει και στο διαδίκτυο βιντεάκι που είναι πολύ κατατοπιστικό και υπάρχουν και οδηγίες μαζί με το self test. Τα self test έχουν έρθει σε 25αδες, είναι ουσιαστικά χύμα. Κανονικά όλο αυτό, δεν γίνεται στο χώρο του φαρμακείου. Θα πρέπει να απόστειρωθούν τα πάντα, το καθ’ ένα να είναι αποστειρωμένο, κάτι το οποίο είναι αδύνατον μέσα στο φαρμακείο. Εμείς λοιπόν τα ξεχωρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε και ελπίζουμε τα επόμενα που θα έρθουν να είναι συσκευασμένα ένα-ένα».

Μαριάννα Κακόγιαννου: «Το φαρμακείο προσφέρει πολλά πράγματα αφιλοκερδώς»

«Παραλάβαμε τα self test τα οποία ήρθαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε συσκευασίες των 25. Και μετά εμείς καθίσαμε το μεσημέρι μετά την δουλειά για να τα πακετάρουμε σε ατομικές συσκευασίες. Προς το παρόν έρχονται περισσότερο μαθητές και παίρνουν τα τεστ, αλλά έχουμε δώσει και σε κάποιους καθηγητές. Προς το παρόν δεν έχει τύχει να έχει κάποιος κάποια απορία. Φυσικά ότι χρειαστούν τους το εξηγούμε και εμείς, άλλα πιστεύω ότι οι οδηγίες είναι πολύ κατανοητές. Τα τεστ αυτά διατίθενται τελείως δωρεάν και γενικά το φαρμακείο προσφέρει πολλά πράγματα αφιλοκερδώς».

Νικόλαος Βαρδαμίδης: «Το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι self test, αλλά Rapid test»

«Τα self test στα φαρμακεία ήρθαν από χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι. Έως τώρα έχουμε εξυπηρέτησει πάνω από 20 άτομα, μαθητές λυκείου και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Όλα κυλούν ομαλά, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απορία ούτε από τους μαθητές, ούτε από τους εκπαιδευτικούς και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να το κάνουν σωστά το τεστ. Το ότι τα τεστ έρχονται ανά 25 μας δημιούργησε ένα πρόβλημα, γιατί είναι και χρονικό το θέμα το οποίο έχουμε, αλλά πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά. Εδώ θέλω να τονίσω ότι το συγκεκριμένο τεστ δεν είναι self test αλλά είναι Rapid test. Οι προδιαγραφές του είναι για να γίνει κανονικά σε εργαστήριο. Πιστεύω ότι με τα βίντεο όμως που κυκλοφορούν και με την καθοδήγηση τη δικιά μας, όσο μπορούμε, θα τα καταφέρουν. Όπως έχουνε πει οι καινούργιες παραλαβές που θα έρθουν θα είναι ατομικά και θα είναι self test».

Έχει… ζήτηση το self test στην Αμαλιάδα!

Μεγάλη είναι από χθες το πρωί η κίνηση στα φαρμακεία της Αμαλιάδας για την προμήθεια των self test για τον κορωνοϊό, από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Από το πρωί, στα φαρμακεία συνέρρεαν πολίτες που εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης και μαθητές λυκείου, οι οποίοι από την Δευτέρα θα πρέπει να έχουν κάνει και στη συνέχεια δηλώσει το self test στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση ώστε να μπορέσουν να βρεθούν στα σχολεία.

Οι φαρμακοποιοί ήταν αναγκασμένοι να οργανώσουν το υλικό που παρέλαβαν, αφού το κάθε κουτί περιελάμβανε 25 τεστ, ενώ πέραν των φυλλαδίων, έδιναν οδηγίες και διευκρινήσεις στους πελάτες τους, ώστε να κάνουν σωστά το τεστ.

Οι δικαιούχοι των τεστ θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και το ΑΜΚΑ.

Τρίσα Παπαγεωργίου

Φαρμακοποιός

Δεν είναι δύσκολο να κάνει κάποιος το τεστ αυτό, απλά πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες για να μην γίνει κάποιο λάθος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μέχρι στιγμής υπάρχει και επάρκεια σε αυτά τα τεστ. Θα δούμε στη συνέχεια πως θα εξελιχθεί η διαδικασία. Ελπίζω όλα να εξελιχθούν ομαλά.

Αναστάσιος Γεωργούλιας

Φαρμακοποιός

Ξεκινήσαμε την διάθεση των self test για τους ανθρώπους που εργάζονται στην εκπαίδευση και βέβαια τους μαθητές των λυκείων. Η σελίδα για να δηλώνουν ότι έκαναν το τεστ θα ανοίξει Κυριακή με Δευτέρα και εάν χρειαστεί σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, θα μπορούν να πάνε στο σχολείο και με μια υπεύθυνη δήλωση.

Έχουμε παραλάβει τα πρώτα 75 τεστ, υπάρχει ζήτηση, ενημερώνουμε τον κόσμο για το πώς να κάνει το τεστ, αν και υπάρχουν αναλυτικά και οι οδηγίες.

ΓΑΣΤΟΥΝΗ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

«Δυσνόητες οι οδηγίες για το self test»

Υπάλληλοι του φαρμακείου του κ. Διονύση Γιατρά από το πρωί χθες, φορώντας γάντια και μάσκες,  τοποθετούσαν σε συσκευασίες  τα self test που παρέλαβαν από το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε κάθε συσκευασία θα υπάρχει και ένα μεγάλο χαρτί με οδηγίες που μάλλον δεν είναι αντιληπτές αφού χρησιμοποιούνται όροι ιατρικοί.

Οι οδηγίες χρήσης του selftest είναι αν όχι ακατανότητες αλλά τουλάχιστον δυσνόητες όπως χαρακτηριστικά τονίζει στην «Πατρίς» ο κ. Διονύσης Γιατράς, ιδιοκτήτης φαρμακείου στη Γαστούνη.  Στις οδηγίες γίνεται λόγος για βαμβακοφόρο στυλεό, ρινικές κόγχες και υπερώα, και πολλά άλλα που δεν είναι κατανοητά στο ευρύ κοινό.

«Πέμπτη απόγευμα έφεραν και στα 7 φαρμακεία της Γαστούνης από τρία κουτιά με selftest,που περιέχουν από 25 συσκευές. Κάθε συσκευή αποτελείται από τέσσερα κομμάτια τα οποία διαχωρίζουμε και τα τοποθετούμε σε συσκευασίες, ανά χρήστη. Εκείνοι που δικαιούνται αρχικά το selftest είναι  οι μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί. Νομίζω πως είναι αρκετά για τους μαθητές και καθηγητές της Γαστούνης  και πιστεύω που θα περισσέψουν συσκευές. Για την ώρα έχουμε οδηγίες να δώσουμε από μια συσκευή»

Όλη η επικαιρότητα