Ελλάδα

ΣΕΠΕ: ‘Τσουχτερά’ πρόστιμα ύψους 4,1 εκ ευρώ για μαύρη εργασία

Ακούστε το άρθρο

«Αδιόρθωτοι» παρέμειναν 1 στους 4 εργοδότες, οι οποίοι αν και απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας, παρά τα πρόστιμα που τους επεβλήθησαν, συνέχισαν να έχουν εργαζόμενους με καθεστώς «μαύρης εργασίας». Επισημαίνεται ότι στην διάρκεια των πιλοτικών ελέγχων που διενήργησε το ΣΕΠΕ προβλέπεται ο επανέλεγχος των επιχειρήσεων. Έτσι, κατά τον επανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιόδους: στην Α’ περίοδο (1/5–15/6/2017) έγιναν 1251 έλεγχοι, στην Β’ περίοδο (1/9–30/9/2017) 416 εκ των οποίων οι 232 επανέλεγχοι.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.667 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 452 ελέγχους. Οι έλεγχοι αφορούσαν 9.025 εργαζόμενους και εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%. Αδήλωτοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι και μερικώς δηλωμένοι 638 εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα ύψους 4.187.726,1 €. Τα αποτελέσματα αφορούν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επεξεργασίας των στοιχείων του πιλοτικού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων στην περιφέρεια Αττικής, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν 4 ελεγκτικοί μηχανισμοί: το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η στόχευση των ελέγχων έγινε στους κλάδους που επιδεικνύουν την υψηλότερη παραβατικότητα, με χρήση του risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα:

– Το risk analysis βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τον εντοπισμό παραβατικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ο επανέλεγχος φαίνεται να συμβάλει ιδιαίτερα στη συμμόρφωσή τους.

– Η δημοσιότητα που έλαβε το πρόγραμμα και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων συνέβαλαν στην εκούσια συμμόρφωση των επιχειρήσεων.

– Επιβεβαιώνεται η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στην μερικώς αδήλωτη. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της υποδηλωμένης εργασίας κυριαρχεί η ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία.

Το επόμενο διάστημα, μέσα και από το ειδικό τμήμα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. Τα θετικά στοιχεία της μεθοδολογίας του θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχεδιασμό των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα