Κινηματογράφος

Sex and the City στην Ελλάδα

0a7cb041dbb676a11eaaedb8e55bc3a7.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Όλγα συνάντησε τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Ανοιγμα στο Χόλιγουντ με φοροαπαλλαγές προβλέπει το σχέδιο της υπουργού Τουρισμού. Μακάρι να γυρίσουν στη χώρα σας την επόμενη ταινία της σειράς, της είπε η «Κάρι» στη Νέα Υόρκη

Φανταστείτε οι τέσσερις διάσημες κυρίες που πρωταγωνιστούν στο «Sex and the City» να έρθουν στη Μύκονο, στη Σαντορίνη ή στην Πύλο για να γυρίσουν την τρίτη κατά σειρά ταινία τους. Πρόκειται για σενάριο φαντα-σίας; Ισως όχι, αν τελικά η ίδια η Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία κινητοποιηθούν άμεσα και δώσουν φορολογικά κίνητρα, αλλά και να περιορίσουν την περίφημη ελληνική γραφειοκρατία. Σίγουρα τότε η τηλεοπτική Κάρι Μπράντσο θα αγόραζε όλα της τα ρούχα από τα καταστήματα της Αθήνας ή της Μυκόνου…

Ηδη η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, κατόπιν προτροπής πολλών σταρ του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών οι σκηνοθέτες Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και Κώστας Γαβράς και οι ηθοποιοί Τζέρεμι Αϊρονς, Ιθαν Χοκ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να καταστήσει την Ελλάδα «φιλική» προς τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο.

Οπως εξηγεί η κυρία Κεφαλογιάννη στο «ΘΕΜΑ», αν δοθούν ισχυρά κίνητρα προς τους διεθνείς παραγωγούς, θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει ευθέως ανταγωνιστική προς άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία κ.λπ.  

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, σε άλλες χώρες έχει θεσμοθετηθεί η επιστροφή ενός ποσού της συνολικής δαπάνης των παραγωγών. Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει καθιερώσει την επιστροφή του ΦΠΑ, εφόσον το 1/3 των γυρισμάτων της ταινίας γίνει στη χώρα της.  
Αλλα κράτη όπως η Κροατία επιστρέφουν το 20% των εξόδων στην παραγωγή, εφόσον οι δαπάνες που γίνουν σε αυτή ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο μοντέλο έχει υιοθετήσει και η Μάλτα. Πρακτικά κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο, λένε οι ίδιες πηγές του υπουργείου Τουρισμού. 

Εκτός όμως από τα φορολογικά κίνητρα, η υπουργός Τουρισμού στην πρόταση που θα υποβάλει προς τα συναρμόδια υπουργεία  (Πολιτισμού, Οικονομικών) είναι να δημιουργηθεί μια υπηρεσία στο μοντέλο του one-stop-shop, η οποία θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, αφού, μεταξύ άλλων, για να γυριστεί μια ταινία χρειάζονται κατά μέσο όρο 15 άδειες. 
Για παράδειγμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζητά να λάβει γνώση του σεναρίου προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί γύρισμα σε Ακρόπολη, Αρχαία Ολυμπία και αλλού. Ακόμα και η χρήση των χώρων αυτών είναι πανάκριβη. Για παράδειγμα, μια επαγγελματική φωτογράφηση στην Ακρόπολη χρεώνεται 10.000 ευρώ, ενώ η ταρίφα ανεβαίνει όταν πρόκειται για κινηματογραφική παραγωγή. 

Το υπουργείο Τουρισμού έχει αναθέσει σε επιτροπή να συντάξει ένα προσχέδιο, ώστε σε συνεργασία με το Οικονομικών και το Πολιτισμού να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.
Την ιδέα να καταστεί η Ελλάδα φιλική προς τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο την έδωσε στην ίδια την κυρία Κεφαλογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2013 ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς. Εκείνη την εποχή είχε έρθει στην Αθήνα και  μάλιστα είχε γευματίσει με την υπουργό σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Θέμα της συζήτησής τους ήταν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κίνητρα στα μεγάλα στούντιο για να γυρίσουν τις ταινίες τους. «Το θέμα δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας, είναι του υπουργού Οικονομικών», φέρεται να του είπε η υπουργός Τουρισμού και του έδειξε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, που τυχαία γευμάτιζε με συνεργάτη του στο ίδιο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. «Τότε θα του εξηγήσω εγώ πόσα έχει να κερδίσει η χώρα σας και ο τουρισμός σας, αν γυριστούν εδώ μεγάλες ταινίες», είπε ο κ. Αϊρονς και ζήτησε από την υπουργό να τον συνοδεύσει στο τραπέζι του κ. Στουρνάρα. Πράγματι ο διάσημος ηθοποιός εξέθεσε τις απόψεις του, με τις οποίες συμφώνησε ο τότε υπουργός και του υποσχέθηκε ότι θα εξέταζε το θέμα. 

Το ίδιο αίτημα -δηλαδή να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γυρίζονται ταινίες στην Ελλάδα- έχει διατυπωθεί στην υπουργό Τουρισμού και από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Πριν τα μεσάνυχτα» Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, όπως και από τον πρωταγωνιστή της Ιθαν Χοκ. Η ταινία γυρίστηκε πέρυσι στη Μεσσηνία και μάλιστα ο σκηνοθέτης χαρακτήρισε την Ελλάδα «αληθινό κήπο της Εδέμ».


Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Τζέρεμι Αϊρονς και ο Ιθαν Χοκ που έχουν γοητευτεί από την Ελλάδα. Ακόμα και η διάσημη ηθοποιός του «Sex and the City» Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, όταν συνάντησε την κυρία Κεφαλογιάννη στη Νέα Υόρκη προ ολίγων μηνών, της μίλησε με μεγάλη αγάπη για τη χώρα μας. 

Η διάσημη ηθοποιός είχε μείνει καταγοητευμένη από τις διακοπές της στα ελληνικά νησιά πέρυσι το καλοκαίρι και φέρεται να είπε στην υπουργό: «Μακάρι να υπάρξει και τρίτη κινηματογραφική συνέχεια στο ‘‘Sex and the City’’ και να κάνουμε τα γυρίσματα στην Ελλάδα».


Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα