Κόσμος

Σφαγή χωρίς προηγούμενο στη Γάζα: Πάνω από 5.500 παιδιά νεκρά από τις ισραηλινές επιδρομές

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε νωρίτερα την απώλεια χιλιάδων ζωών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.
Ακούστε το άρθρο

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι πολίτες δεν θα έπρεπε ποτέ να εκτίθενται σε τέτοια φρίκη – εδικά μέσα σε ένα νοσοκομείο», ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σχολιάζοντας αποτροπιασμένος την επίθεση του ισραηλινού στραού στο ινδονησιακό νοσοκομείο της Γάζας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Al Jazeera, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε νωρίτερα την απώλεια χιλιάδων ζωών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι «σαφές» ότι χιλιάδες παιδιά έχουν σκοτωθεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. «Αυτό είναι που έχει σημασία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι απαράμιλλη και πρωτοφανής σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι γενικός γραμματέας». Σημειώνεται πως η πρώτη πενταετής θητεία του Γκουτέρες ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017.

Περίπου 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 5.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους στην πολιορκημένη περιοχή.

Με αφορμή τα σχόλια του επικεφαλής του ΟΗΕ σχετικά με τις απώλειες παιδιών, το Al Jazeera συγκέντρωσε τα παρακάτω δεδομένα:

  • Τα παιδιά αποτελούν το 47% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πολιορκημένου θύλακα.
  • Η UNICEF έχει χαρακτηρίσει τη Λωρίδα της Γάζας «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά».
  • Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά έχει επίσης περιγράψει την κατάσταση στη Γάζα ως «ένα όλο και μεγαλύτερο τραύμα στη συλλογική μας συνείδηση», χαρακτηρίζοντας το ποσοστό των παιδιών που πέφτουν νεκρά «απλά συγκλονιστικό».
  • Η οργάνωση «Save the Children» έχει αναφέρει ότι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο από το 2019 συνδυαστικά.

Το τραύμα του πολέμου: Το παράδειγμα της Τζενίν

Την ώρα που εκατοντάδες παιδιά πέφτουν νεκρά, το ψυχικό τραύμα για αυτά που επιζούν δεν σταματά να γιγαντώνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προσφυγικού καταυλισμού της Τζανίν που υπόκειται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές:

«Τα παιδιά του καταυλισμού της Τζενίν βιώνουν καθημερινά ισραηλινές επιδρομές στα σπίτια και τα σχολεία τους. Ακόμη και τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία είναι εξίσου εκτεθειμένα σε ισραηλινές επιδρομές, γεγονός που δημιουργεί φόβο, άγχος, έντονο αίσθημα ανασφάλειας, με τα παιδιά να χάνουν κυριολεκτικά τον ύπνο τους από την έκθεση σε αυτή την άγρια βία», ανέφερει ο Abu al-Hija, επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης για τα παιδιά που δραστηριοποιείται στο στρατόπεδο της Τζενίν.

«Παρακολουθούν σε μέσα ενημέρωσης άλλα παιδιά να βομβαρδίζονται και να σκοτώνονται και αυτό τους έχει δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα: αδυναμία να κοιμηθούν, συνεχή φόβο και επιμονή του παιδιού να μένει κοντά στους γονείς», τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Al Jazeera, σύμφωνα με το dnews.gr.

Όλη η επικαιρότητα