Ηλεία

Σχέδιο «Αθηνά»: Με τρία τμήματα η Ηλεία (;)…

Ακούστε το άρθρο

Γιώργος Κ.Ροζής

giorgosrozis@yahoo.gr

Όσο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και οι αντιδράσεις από σχεδόν ολόκληρη τη χώρα έχουν ενταθεί, το υπουργείο Παιδείαςφαίνεται ότι έχει αποκρυσταλλώσει τις βασικές αλλαγές στο σχέδιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες ικανοποιούν τα αιτήματα πολλών εξ όσων έχουν αντιδράσει.

Μέχρι τέλος της προσεχούς εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο σχέδιο Αθηνά, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου έχουν γίνει αλλαγές οι οποίες είναι πολύ κοντά στο… πράσινο φως.

Αυτές οι αλλαγές από το αρχικό σχέδιο όπου άφηναν το νομό με ένα τμήμα ΤΕΙ και συγκεκριμένα στον Πύργο το τμήμα «Μουσειολογία, Μουσειογραφία και Σχεδιασμός Εκθέσεων, το οποίο μετονομάζεται σε «Διοίκηση Τουριστικών & Πολιτιστικών Μονάδων», φαίνεται ότι παραμένει και το τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, το οποίο συγχωνεύεται με αυτό της Αμαλιάδας «Εφαρμογών Πληροφορικής στη διοίκηση και την Οικονομία».

Στο νέο ΤΕΙ της Ηλείας σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά», έρχεται ένα νέο τμήμα στην Αμαλιάδα με αντικείμενο την ορθή γεωργική παραγωγή και εκμετάλλευση με παράλληλη αξιοποίηση του Ινστιτούτου Κοροίβου.

Μέχρι αυτή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ηγεσία του υπουργείου είχε κάνει αποδεκτό αυτό το νέο σχέδιο, ωστόσο όλα μπορούν να ανατραπούν μέχρι την τελική ανακοίνωση…

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι αλλαγές εντοπίζονται σε τέσσερα σημεία!

– Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για διαγραφή από τον χάρτη της τριτοβάθμιας, μέσω συγχωνεύσεων, 94 Τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ (74 και 20 αντιστοίχως, από τα συνολικά 480 σήμερα). Τώρα ο αριθμός των Τμημάτων ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν με άλλα, εντός του ίδιου του ιδρύματος και με δική τους πρωτοβουλία, θα αυξηθεί με στόχο την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.

– Αντίθετα, οι μετακινήσεις Τμημάτων από πόλη σε πόλη -συνολικά 52 προέβλεπε το αρχικό σχέδιο- θα μειωθούν. Αυτό θα περιορίσει τις αντιδράσεις και θα μειώσει το κόστος της μετακίνησης. Συγκεκριμένα, συνολικά 31.528 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στα 52 Τμήματα τα οποία αλλάζουν έδρα με βάση την αρχική «Αθηνά».

– Αυτό θα ισχύσει στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από το οποίο με βάση την αρχική πρόταση 8 Τμήματα -με 6.133 εγγεγραμμένους φοιτητές- μετακινούνταν στις Σέρρες και 2 (με 1.099 εγγεγραμμένους) στη Φλώρινα. Δηλαδή, θα συγχωνευθούν Τμήματα εντός του ΤΕΙ και είναι πιθανό να μη γίνει καμία μετακίνηση.

– Το ίδιο θα συμβεί για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, στο οποίο η αρχική πρόταση «έδινε» 4 Τμήματα από το ΤΕΙ Πάτρας και 4 από το Ιονίων Νήσων. Μετά τις αντιδράσεις θα μειωθεί ο αριθμός των Τμημάτων που θα μεταφερθούν από την Πάτρα στο Μεσολόγγι.

– Υιοθετείται η πρόταση των πέντε ΑΕΙ -Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Γεωπονικό, Πειραιώς και Χαροκόπειο- για κοινοπραξία αντί της προτεινόμενης ομοσπονδιοποίησης. Κάθε ΑΕΙ θα έχει αυτόνομο προϋπολογισμό.

– Δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε Τμήματα με μοναδικό αντικείμενο. Ενδεικτικά αναφέρεται το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΤΕΙ Αθήνας για το οποίο προτάθηκε η απορρόφησή του από το Τεχνολογίας Τροφίμων.

Όλη η επικαιρότητα