Categories: Ελλάδα

Σήφης Βαλυράκης: Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από drone που πρόδωσε τους δύο ψαράδες

Share

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από μια μαραθώνια απολογητική διαδικασία που κράτησε 10 ώρες, τα δυο αδέρφια, αλιείς από την Ερέτρια, που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη τον Ιανουάριο του 2021, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, σύμφωνα με όσα γράφει το in.gr

«Χρειάστηκαν 17 μήνες και ένας μεγάλος αγώνας από την οικογένειά μας για να γίνει ένα σημαντικό βήμα παρότι όλη η τοπική κοινωνία γνώριζε από την αρχή τι είχε συμβεί. Ο κόσμος, οι ψαράδες, οι αρχές, όλοι ήξεραν την αλήθεια, αλλά την έκρυβαν. Σήμερα, με την απόφαση να προφυλακιστούν οι δυο κατηγορούμενοι αποκαταστάθηκε το κύρος της δικαιοσύνης» δήλωσε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο αδερφός της Μίνας Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου.

Οι αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας είναι ανυπόληπτος και ότι ο Σήφης Βαλυράκης ψάρευε παράνομα με «πειραγμένο σκάφος» παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας -όπως υποστήριξαν σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι- δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα.

«Η διαπλοκή κέρδισε τη δικαιοσύνη» σχολίασε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος των ψαράδων Δημήτρης Καρβέλης, προσθέτοντας: «Οι πελάτες μου είναι βέβαιοι ότι προφυλακίζονται με άνωθεν εντολή καθώς η απόφαση βασίστηκε στη συκοφαντική κατάθεση ενός ανθρώπου που όλη η περιοχή γνωρίζει ότι είναι ανυπόληπτος. Επιφυλασσόμαστε να κινηθούμε νομικά καθώς έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν παραβίαση των δικονομικών κανόνων και έλλειμμα επάρκειας των δικαστικών λειτουργών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης. Αλλωστε η υπόθεση βγήκε από το αρχείο με μια νομικά αβάσιμη διάταξη της εισαγγελέως».

Το μαύρο αυτοκίνητο

Το πρωινό της ημέρας που ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ζωή του και συγκεκριμένα από τις 11:17 έως τις 11:20 της 24ης Ιανουαρίου 2021, ένας γιατρός-αιματολόγος που έχει ως χόμπι τη φωτογράφηση με drone, αποτύπωσε τυχαία εικόνες από την περιοχή. Μια από τις εικόνες, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», δείχνει το λιμανάκι της Ερέτριας όπου ήταν αγκυροβολημένο το σκάφος των δυο αδελφών. Σε απόσταση λίγων μέτρων όμως φαίνεται να πλησιάζει ένα μαύρο αυτοκίνητο που φέρεται να ανήκει στους κατηγορούμενους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν βγήκαν εκείνη την ημέρα από το σπίτι τους.

Οι αποκαλύψεις για δεύτερο σκάφος που παρενόχλησε το φουσκωτό του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, άνοιξαν έναν κύκλο καταθέσεων από τους αλιείς της περιοχής που κλήθηκαν να εξηγήσουν αν βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στη θάλασσα κι αν εμπλέκονται στο επεισόδιο με την τραγική κατάληξη. Στις αρχές εμφανίστηκαν διαδοχικά τρεις μάρτυρες που έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση, μετά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για ναυτικό ατύχημα.

Ο πρώτος έχει καταθέσει ότι πρόσεξε το μοιραίο μεσημέρι ένα μεγαλύτερο σκάφος να γυρίζει γύρω από ένα μικρότερο κι επειδή ευνοούσε ο άνεμος άκουσε διαπληκτισμό. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας εμφανίστηκε άμεσα και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στο Λιμεναρχείο Ερέτριας, περιέγραψε όσα είχαν εκτυλιχθεί μπροστά του σε σχετικά κοντινή απόσταση και έδωσε κατάθεση το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στην κατάθεσή του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είδε τα χαρακτηριστικά των επιβαινόντων στο μεγάλο σκάφος, παρά μόνο τον τύπο του αλιευτικού, αλλά αυτή η πληροφορία δεν αποδείχθηκε αρκετή για να προχωρήσουν οι έρευνες.