Σήμα κινδύνου για τη μεταποίηση – Επιχειρηματίες της Δυτ. Ελλάδας μιλούν στην εφ. «Πατρίς»

Share

Η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τους επιχειρηματικούς.

Εκπρόσωποι της μεταποίησης και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται  στη Δυτική Ελλάδα που βλέπουν το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται για τις επιχειρήσεις τους μίλησαν στην «Πατρίς της Κυριακής».

Οι επιχειρηματίες ζητούν από την πολιτεία άμεσα μέτρα συγκράτησης του ενεργειακού κόστους  και επισημαίνουν πως η κατάσταση που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση είναι χειρότερη από εκείνη που ζήσαμε κατά την περίοδο των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς η άνοδος της τιμής του ρεύματος έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες ανατιμήσεις στα μεταφορικά κόστη και τις πρώτες ύλες.

Επιπλέον, βρίσκει την ελληνική μεταποίηση σε δυσχερέστερη θέση έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, οι οποίοι επειδή δραστηριοποιούνται σε πιο ώριμες ενεργειακές αγορές από την ελληνική, έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν επιβαρύνονται από τις τρέχουσες ανατιμήσεις.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να απορροφηθεί –τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της– από τη βιομηχανία και αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει τις τελικές τιμές καταναλωτή.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν αγορές και να μειωθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, γεγονός που θα επηρεάσει εν τέλει και την ανάπτυξη. Οι επιχειρηματίες υπενθυμίζουν επίσης ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η βιομηχανία και η μεταποίηση στήριξαν την ελληνική οικονομία και μάλιστα χωρίς μέτρα ενίσχυσης από το κράτος.

Η εικόνα είναι ανησυχητική και όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οικονομικό κλίμα κινείται πτωτικά κυρίως εξαιτίας της «χαμηλής πτήσης» στη βιομηχανία και αλλά και στον τομέα της κατανάλωσης.

Τα επιμέρους στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε το ΙΟΒΕ δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, που φθάνει στο 12% εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής τους για το επόμενο τρίμηνο ενώ την ίδια ώρα οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά, με το 36% (από 45% τον Αύγουστο) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 13% (από μόλις 4%) μείωσή τους.

Πλάτων Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής τμ. Marketing και Εξαγωγών Lux

«Είμαστε στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών»

«Οι ΜΜΕ που από το καλοκαίρι καταβάλλουν προσαυξημένα τιμολόγια ρεύματος, στα οποία η προσαρμογή της τιμής εξισορρόπησης αγοράς (ΤΕΑ) φτάνει στο 95% επί της πραγματικής αξίας του ρεύματος καλούνται να αντιμετωπίσουν την αυξημένη δαπάνη του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες για προμήθεια πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και άλλων βοηθητικών υλών, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του τελικού καταναλωτή και τελικά την πτώση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όλα δείχνουν πως  επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος για σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι το 2023» λέει στην «Πατρίς της Κυριακής» ο Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής τμ. Marketing και Εξαγωγών Lux κ. Πλάτων Μαρλαφέκας

Ο κ. Μαρλαφέκας αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των ΜΜΕ της περιοχής, οι οποίες εκτός των ανωτέρω μειονεκτούν έναντι των ανταγωνιστών τους για δύο λόγους. Πρώτον, εξαιτίας του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου που διαχρονικά δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. απαγόρευση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες επιχειρήσεων δυναμικότητας 100KW) και δεύτερον, εξαιτίας του ανύπαρκτου δικτύου φυσικού αερίου.

«Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ενεργοβόρες με την έννοια πως το σημαντικότερο στοιχείο του κόστους είναι η ενέργεια, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την ανταγωνιστικότητά τους, επ΄ ωφελεία άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Πλέον δε της επιβαρύνσεως από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να καταγραφεί η αύξηση των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και βοηθητικών υλών, που σημαίνει πως όλες αυτές οι αυξήσεις υποχρεωτικά θα μετακυληθούν στην τελική τιμή των προϊόντων με αλυσιδωτές προεκτάσεις, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «αυτά όλα συμβαίνουν, μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη διετή κρίση λόγω της πανδημίας που προκάλεσαν σημαντική υστέρηση μέχρι εξαντλήσεως στην μεταποιητική δραστηριότητα. Δυστυχώς σήμερα μια χειρότερη κατάσταση. Βιώνουμε το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα εδώ και πολλές δεκαετίες».

Καταλήγοντας ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε: «Αναγνωρίζουμε την παγκοσμιότητα του φαινομένου, παράλληλα δε, θεωρούμε πως στοχευμένες δράσεις θα μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτές στις επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας, που λόγω των ως άνω μειονεκτημάτων βρέθηκε απροετοίμαστη  στην ενεργειακή κρίση, επιδεινώνοντας τα ήδη υπαρκτά προβλήματα βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ζητώντας την παρέμβαση της Πολιτείας».

Παναγιώτης Τσιχριτζής, Βιομηχανία πλαστικών ειδών συσκευασίας 

«Κίνδυνος για την πορεία της ίδιας της οικονομίας το domino effect»

Προνοητικός αποδεικνύεται ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, ιδιοκτήτης  βιομηχανίας πλαστικών ειδών συσκευασίας  που όπως χαρακτηριστικά μας είπε ότι: «εδώ και αρκετά χρόνια υπήρξαν “εργαλεία” για την αυτοπαραγωγή ρεύματος με φωτοβολταϊκά» τα οποία ενέταξε στην επιχείρησή του.  Και κάπως έτσι θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση.

Δυστυχώς όμως, όπως μας εξηγεί, δεν ισχύει το ίδιο με το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει μετά το «σπάσιμο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εκτίναξη του μεταφορικού  κόστους

«Από τις αρχές της φετινής χρονιάς το πρώτο σύμπτωμα ήταν η εμφάνιση ελλείψεων σε πρώτες ύλες, οι οποίες πυροδότησαν εκτόξευση στις τιμές τους  έως και 100%, σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς κι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε αυτό προστέθηκε το αυξημένο μεταφορικό κόστος το οποίο επταπλασιάστηκε! Πλέον έχει  δημιουργήθεί ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ” που βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη όχι μόνο την παραγωγή, καθότι βιομηχανίες και κατασκευές ήδη από τον περασμένο Μάιο νιώθουν τις σοβαρές ανατιμήσεις, αλλά και τον καταναλωτή, ο οποίος έρχεται πλέον αντιμέτωπος με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής» λέει στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο κ. Τσιχριτζής.

Σε αυτό το domino effect ο κίνδυνος πλέον για την πορεία της ίδιας της οικονομίας μεγαλώνει, αφού τόσο μεταποιητικές επιχειρήσεις όσο και καταναλωτές βλέπουν το ταμείο τους να αδειάζει…

Άγγελος Μπράτης (αντιδήμαρχος δήμου Πηνειού)

«Απαιτούνται γενναία μέτρα»

Η κρίση της πανδημίας έχει ανατρέψει όλα τα υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διεθνής αγορά βρίσκεται ήδη ενώπιων εκρηκτικών ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και σε καταναλωτικά αγαθά, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ειδικά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον πολύπαθο πρωτογενή τομέα.

Ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός για την στήριξη αυτού του κλάδου, μέσα από την διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος και την δημιουργία δομών στήριξης.

Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την μείωση των φορολογικών βαρών, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για έναρξη επιτηδεύματος καθώς και πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πληροφόρηση και χρηματοδότηση!

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί και στο «κούρεμα» χρεών, όπου αυτό είναι εφικτό.

Δήμητρα Μπράτη (επιχειρηματίας, «Κέντημα Μπράτη»)

«Να δοθεί στήριξη στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν!»

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ εξασφαλίζουν την κοινωνική σταθερότητα.

Ωστόσο, η επιβίωση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Χρειάζονται από την πολιτεία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απέναντι σε φλέγοντα προβλήματα όπως οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρέους εξαιτίας της πανδημίας.

Χρειάζονται εισοδηματικά μέτρα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.

Πρέπει να δοθεί στήριξη στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν!

Ιωάννης Γ. Λιανάκης, ΕΓΝΗΛ – Εργοστάσιο Γάλακτος Νομού Ηλείας ΕΠΕ

«Βραχνάς» το κόστος παραγωγής

«Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη περάσει από σαράντα κύματα στα χρόνια της κρίσης. Τώρα ο κλάδος των παραγωγών και της γαλακτοβιομηχανίας διέρχεται μιας νέας σοβαρής κρίσης, η οποία έχει τις ρίζες της την περίοδο της πανδημίας, με την μειωμένη ζήτηση στην αγορά» λέει στην «Πατρίς της Κυριακής» ο κ. Ιωάννης Γ. Λιανάκης, ΕΓΝΗΛ – Εργοστάσιο Γάλακτος Νομού Ηλείας ΕΠΕ   και συνεχίζει «Η ενεργειακή κρίση που τώρα βιώνουμε, έχει επηρεάσει όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι επιχειρήσεις μας δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Το ενεργειακό κόστος έχει τριπλασιαστεί, τα υλικά συσκευασίας είναι κατά 50% αυξημένα. Οι πρώτες ύλες έχουν επίσης ανεβεί και η τιμή στο πρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 35%, οπότε όλα αυτά συναινούν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις κόστους. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κώστας Παναγιωτόπουλος, Επιχειρηματίας, «Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ»

Επιρροή από το ενεργειακό κόστους και την ενεργειακή κρίση

«Πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες όπου σταδιακά έχουμε μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και στα υλικά που προμηθευόμαστε για την παραγωγή των προϊόντων, καθώς και της πρώτης ύλης» λέει στην «Πατρίς της Κυριακής» ο επιχειρηματίας κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος από την «Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ» και μας εξηγεί: «Χρησιμοποιούμε υγραέριο (LPG), υγρά καύσιμα (μαζούτ και πετρέλαιο), πυρηνόξυλο σε μεγάλες ποσότητες και έχοντας εγκατεστημένη κινητήρα ισχύ 3.000KW, η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει κατά πολύ το κόστος. Με τα τελευταία δεδομένα, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί περίπου 300%(!!!), ενώ των καυσίμων 100% (διπλασιασμός). Επίσης είμαστε ενεργοβόρα επιχείρηση, με εγκατεστημένη θερμική ισχύ 15.000 KW περίπου.

Η αύξηση του κόστους με την αύξηση της ενέργειας και λοιπών είναι πολύ μεγάλη. Την επιχείρησή μας πολύ την έχει επηρεάσει. Ένα μέρος αυτής της αύξησης θα μεταφερθεί στα προϊόντα που παράγουμε και ένα μέρος θα απορροφήσει η επιχείρηση, δουλεύοντας με ζημιά. Θα υπάρξει μείωση στις πωλήσεις, καθώς ο καταναλωτής με σταθερό εισόδημα, έχει μειωμένη αγοραστική ικανότητα. Ο καταναλωτής έχει να καλύψει πολλές ανάγκες του. Τη φετινή περίοδο υπολογίζουμε πως η επιχείρησή μας θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Το μέλλον είναι αβέβαιο και απρόβλεπτο.

Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες με μεγάλες προσωπικές θυσίες, όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και τώρα την ενεργειακή, ώστε να μην μας αναγκάσει να κλείσουμε, όπως έχουν κλείσει 19 από τις 20 ομοειδείς επιχειρήσεις της Πελοπονήσσου και της Δυτικής Ελλάδας.

Θέλουμε να προστατεύσουμε τα 50 άτομα προσωπικό μας και τα μέλη των οικογενειών μας που παραμένουν στον τόπο τους, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, και τους ιδιοκτήτες που επί πολλά χρόνια έχουν δεν έχουν εισόδημα, και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον τόπο και την εθνική οικονομία.

Λόγω της αύξησης της ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης, θα υπάρξει μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και εξηγεί: «Θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από τους υδρογονάνθρακες (υγρά καύσιμα, υγραέριο, φυσικό αέριο). Πρέπει να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, κυματική ενέργεια, τριχοειδή αγγεία, το φαινόμενο της σταθερής σχετικά άνωσης στα υγρά και της μεταβαλλόμενής πίεσης ανάλογα του βάθους, κλπ),. Όμως θα πρέπει αυτή η δωρεάν ενέργεια, από την φύση, να είναι προς όφελος του καταναλωτή και της κοινωνίας, και όχι των πολυεθνικών. Καταναλώνοντας υδρογονάνθρακες προκύπτει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, όπου αυξάνει κατά γεωμετρική πρόοδο τις ανάγκες για θέρμανση – ψύξη, δημιουργώντας ένα ντόμινο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του πλανήτη και των απογόνων μας, για το φυσικό περιβάλλον, και για την ζωή στη γη. Καθένας μας θα πρέπει να κάνει εξοικονόμηση της ενέργειας που χρησιμοποιεί. Όλοι πρέπει να ανακυκλώνουμε τα απόβλητα».

«Η επιχείρησή μας – συνεχίζει – παράγει ειδικά θερμομονωτικά τούβλα με συντελεστή λ=0,220W/mK, που βοηθά πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία, καλύπτοντας τις ανάγκες θερμομόνωσης με ένα λεπτό στρώμα θερμοπρόσοψης. Επίσης, χρησιμοποιεί μέρος των καυσίμων βιομάζα, ενώ κάνει ανακύκλωση του θερμού αέρα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές, (αλλά και την επιχείρησή μας, που έχει αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς λόγω του ότι η ακριβή ενέργεια επηρεάζει κατά πολύ το κόστος στα προϊόντα μας), είναι το γεγονός ότι κυκλοφορούν υποβαθμισμένης ποιότητας προϊόντα, που δεν το γνωρίζει ο καταναλωτής, τα οποία είναι χαμηλής πυκνότητας και με χαμηλές θερμοκρασίες έψησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγχουν τα προϊόντα που κυκλοφορούν, να καλύπτουν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ακόμα, για να μειωθεί το τελικό κόστος, μπορεί να κυκλοφορούν προϊόντα χωρίς τα νόμιμα παραστατικά και χωρίς ΦΠΑ. Έτσι αναγκάζεται το κράτος  για να καλύψει τα έξοδά του, να βάλει επιπλέον φόρους στα καύσιμα. Όμως από εμάς τις σωστές, ειλικρινείς και έντιμες επιχειρήσεις έχει έσοδα το κράτος και οι ασφαλιστικοί φορείς. Γι΄ αυτό θα πρέπει να μειωθούν οι πολύ μεγάλοι φόροι στα καύσιμα, που διπλασιάζουν την τιμή τους. Δεν νοείται να υπερφορολογείται ο καταναλωτής μέσω των καυσίμων και του ΦΠΑ».

Κλείνοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει πως: «το κράτος πρέπει να φροντίσει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχει τα έσοδα που χρειάζεται, από αυτούς που υποχρεούνται να πληρώσουν. Βέβαια μεγάλη ευθύνη έχουν όχι μόνο οι πωλούντες τα προϊόντα, αλλά και οι καταναλωτές, που είναι ο ένας εκ των δύο συναλλασσομένων, που δέχονται την αντικανονική συναλλαγή, αυξάνοντας έτσι έμμεσα μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων, και το κόστος των καυσίμων και του ΦΠΑ. Επίσης, να φροντίσει το κράτος, ώστε τα καύσιμα να μην είναι από τρεις έως οχτώ φορές πάνω από το αργό πετρέλαιο. Το έχει ανάγκη η χώρα. Η εκμετάλλευση της ενέργειας και των καυσίμων να μην γίνεται προς όφελος λίγων «εκλεκτών».