Ελλάδα

Οι σημαντικές δίκες που θα γίνουν μέσα στο 2018

Ακούστε το άρθρο

Οικονομικές αλλά και πολιτικές δικογραφίες αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον το έτος 2018. Τα πινάκια των δικαστηρίων το νέο έτος είναι ασφυκτικά γεμάτα ωστόσο, υπάρχουν και υποθέσεις οι οποίες ξεχωρίζουν καθώς έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλα και έγιναν από την πρώτη στιγμή πρωτοσέλιδα. Οι πρωταγωνιστές αυτών των υποθέσεων αναμένεται, εκτός απροόπτου, είτε να βρεθούν για πρώτη φορά στο εδώλιο, είτε να ακούσουν την ετυμηγορία των δικαστών οι οποίοι και τους δικάζουν εδώ και μήνες.

Σε κάθε περίπτωση το νέο έτος θα είναι… πλούσιο για την ποινική δικαιοσύνη και το newsbeast.gr παρουσιάζει κάποιες από τις υποθέσεις που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι μίζες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση με φερόμενο ως βασικό πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη που αφορά μίζα εκατομμυρίων μάρκων η οποία -σύμφωνα με την κατηγορία- δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Δίπλα του, στο εδώλιο, θα καθίσουν η σύζυγός του, Γεωργία αλλά και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καμπής, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ποσό 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων δόθηκε ώστε να υπογραφεί, το 1998, η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της γερμανικής εταιρίας «Hospitalia International GmbΗ».

Το σκάνδαλο της Siemens

SIEMENS ΖΙΜΕΝΣ ΣΙΜΕΝΣ

Το δεύτερος σκέλος της πολύκροτης  υπόθεσης Siemens που αφορά στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I  αναμένεται να φτάσει στο ακροατήριο μέσα στη νέα χρόνια και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Στο εδώλιο θα καθίσουν δεκαοκτώ κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας, οι οποίοι φέρονται να  «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I». Και στην συγκεκριμένη υπόθεση βασικός πρωταγωνιστής εμφανίζεται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραμένει στην Γερμανία και εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του.

 Η «προεκλογική χορηγία» της Siemens

Με τον κίνδυνο της παραγραφής να βρίσκεται προ των θυρών ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης καλείται να δώσει εξηγήσεις, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για μίζα 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 η οποία αφορούσε την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. Η αυλαία της δίκης άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018.

Πρωτόδικα, ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών ενώ οι συγκατηγορούμενοι του, Ηλ. Γεωργίου και Αλ. Μαντάς σε 12 έτη και 40 μήνες, αντίστοιχα.

Το «θρίλερ» για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψη του αποκαλούμενου «σχεδίου Πυθία» και των τηλεφωνικών υποκλοπών αναμένεται να αναβιώσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πράκτορας της CIA, William Bazil, που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ’ εξακολούθηση αλλά και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, για ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.

Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο με το βούλευμά του συνέδεσε την υπόθεση με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream.

Και η Χρυσή Αυγή

goighofidhΤον Απρίλιο του 2018 συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής. Αν και η εξέταση των 130 μαρτύρων οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο έχει ολοκληρωθεί, ο μεγάλος αριθμός των παραγόντων της δίκης, το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία αλλά κι ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων που θα κληθούν να απολογηθούν απομακρύνουν το ενδεχόμενο να εκδοθεί η απόφαση μέσα στο νέο έτος. Ωστόσο, υπάρχουν και οι… αισιόδοξοι οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πέσει η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης το 2018.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα