Ηλεία

Σημαντικό βήμα για αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση ενός μεγάλου και ιδιαίτερα σημαντικού για την αγροτική παραγωγή έργου έγινε χθες στην Αθήνα, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βλέπει θετικά την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλο.

Από την πλευρά της Περιφέρειας επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του έργου αλλά και το πλεονέκτημα της ύπαρξης ώριμης μελέτης από το 2012, χάρη στην οποία η Περιφέρεια είναι έτοιμη να υποβάλει το σχετικό αίτημα όταν ανοίξει η πρόσκληση.

«Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, υπάρχει η σωστή προετοιμασία για να προχωρήσουμε με έργα στον εκσυγχρονισμό των δικτύων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τα εγγειοβελτιωτικά και οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» επεσήμανε  ο κ. Κατσιφάρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε ότι η  οικονομία και η επάρκεια των υδάτινων πόρων αποτελεί ίσως το κρισιμότερο ζήτημα των επόμενων χρόνων και ιδιαίτερα  στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο του αγροτικού κόσμου και για την οικονομία της περιοχής.

«Στο πλαίσιο της διαρκούς διεκδίκησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, επαναφέραμε στο προσκήνιο και προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη του 2012  που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την υπογειοποίηση του  αρδευτικού δικτύου της Ηλείας (δίκτυο πέντε ΤΟΕΒ). Σύμφωνα με τη μελέτη ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 67 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση του υπουργείου για ένταξη αρδευτικών έργων (ΕΣΠΑ) προβλέπεται να ανοίξει εντός των επόμενων 3-4 μηνών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι απαιτείται συνεργασία και εγρήγορση.

«Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι και η διεκδίκησή τους,πρέπει να είναι εντατική. Ως ΠΕ Ηλείας παρακολουθούμε από κοντά την προετοιμασία του Υπουργείου και στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε τη συνάντηση με τον γ.γ κ. Κασίμη, η οποία εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής συζητήθηκε το θέμα των μελετών καθώς αφορά το σύνολο των ΤΟΕΒ της Ηλείας (Γαστούνης, Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου). Στόχος της συνάντησης ήταν η διεκδίκηση όσο το δυνατό μεγαλύτερης χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί μεγάλο μέρος του έργου. Λόγω της σπουδαιότητας του έργου καλώς τους βουλευτές, τους δημάρχους και το σύνολο των εκπροσώπων των τοπικών φορέων σε κοινή προσπάθεια διεκδίκησης», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα