Αγροτικά Ηλεία

Σημαντικό υπόμνημα Χρ. Βαλιανάτου προς Κ. Μητσοτάκη: Επτά βασικοί τομείς για τους Ηλείους αγρότες

Αρχικά, ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη για την στήριξη του Αγροτικού εισοδήματος και την διακίνηση των προϊόντων μέσω συλλογικών σχημάτων
Ακούστε το άρθρο

Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πολιτικά κόμματα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τους βουλευτές Ηλείας, έστειλε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, όπου περιγράφει τα βασικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως η κτιριακή υποδομή των συνεταιρισμών, η διακίνηση των προϊόντων και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Αρχικά, ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη για την στήριξη του Αγροτικού εισοδήματος και την διακίνηση των προϊόντων μέσω συλλογικών σχημάτων, όπως είχαν προτείνει και οι παραγωγοί στην Αρχαία Ολυμπία το Νοέμβριο του 2021, ωστόσο επεσήμανε πως τις τελευταίες δεκαετίες θα μπορούσαν να γίνουν από την πολιτεία απλά πράγματα, που θα έδιναν ώθηση στην αγροτική παραγωγή, τα οποία όμως δεν έγιναν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να έχουν συρρικνωθεί και να μην έχουν μέλλον.

Κτιριακή υποδομή

Όσον αφορά την κτιριακή υποδομή των Πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών σε όλα τα χωριά του Νομού Ηλείας, ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες παραμένουν ανενεργά με αποτέλεσμα σιγά σιγά να γκρεμίζονται και πως ανενεργοί συνεταιρισμοί που έχουν καταθέσεις στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι των αγροτών με αποτέλεσμα να τα εκμεταλλεύεται η τράπεζα εις βάρος τους. Ακόμα, ζητά την παρέμβαση δικαστικού λειτουργού ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των ενώσεων Αμαλιάδας και Γαστούνης.

Διακίνηση προϊόντων

Αναφορικά με τη διακίνηση των προϊόντων, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας σημείωσε πως η λύση θα δοθεί με την αυστηρή καθιέρωση του Αγροτικού Δελτίου Αποστολής στα Αγροτικά προϊόντα και τήρηση του Μητρώου Αγροτών. Ακόμα, ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε: «Φυσικά υπάρχουν και καλλιεργητές που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα (γιατρός, Δικηγόρος κλπ.) οι οποίοι κληρονόμησαν περιουσία και την καλλιεργούν. Να καλλιεργήσουν αλλά χωρίς ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, αποζημιώσεις). Οι ενισχύσεις να πάνε στους κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες. Είμαστε στην εποχή που όλα τα εντοπίζουμε με τους δορυφόρους και πολύ εύκολα μπορεί άμεσα να γνωρίζουμε τις καλλιέργειες που γίνονται. Το Δελτίο Αποστολής να συνδυασθεί με ένα Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων. Το διεκδικούμε από το 1980 αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα αυτά να περνάνε από ισχυρά συλλογικά σχήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν μακριά από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μηνιαίος έλεγχος και όποιος κινείται εκτός νόμιμου πλαισίου να πηγαίνει άμεσα στη δικαιοσύνη».

Με τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, επιτυγχάνεται μείωση του κόστους παραγωγής όταν οι παραγγελίες εφοδίων γίνονται ομαδικά αλλά και απορρόφησή κονδυλίων Επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα βοηθήσει τους παραγωγούς.
Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων

Σχετικά με την κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων ο Χρήστος Βαλιανάτος υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν αγρότες να μην καλλιεργούν και να παίρνουν ενισχύσεις . Όποιος καλλιεργεί να πληρώνεται. Μόνο έτσι θα βοηθούν οι ενεργοί και πραγματικοί αγρότες».

ΤΟΕΒ –ΓΟΕΒ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ ο κ .Βαλανιάτος επεσήμανε ότι «όποιος θέλει να δηλώσει τα στρέμματα του στο ΟΣΔΕ να παίρνει βεβαίωση από τα ΤΟΕΒ ότι δεν χρωστάει. Επίσης να μπορεί ο ΤΟΕΒ να βλέπει τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στο ΟΣΔΕ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ΤΟΕΒ του Νομού μας να έχει 50000 στρέμματα και να δηλώνονται από τους παραγωγούς 20000. Τα υπόλοιπα τι έγινε? Μείνανε ακαλλιέργητα. Άμεσα τοποθέτηση φωτοβολταικών. Άμεση τοποθέτηση καρτοβάνων».

Δημόσια κτήματα λίμνης Αγουλινίτσας

Για τα δημόσια κτήματα της λίμνης Αγουλινίτσας, ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόζεται ο Νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πραγματικοί αγρότες να πάρουν στρέμματα και ζητά να δοθεί τέλος στις παρατάσεις του Νομού και να δίδονται τα χωράφια στους νέους Αγρότες και αυτούς που έχουν την υποδομή και πραγματικά καλλιεργούν. Να τελειώσει το φαινόμενο της δεύτερης ενοικίασης.

ΕΛΓΑ

Για το φλέγον ζήτημα των αποζημιώσεων, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας ζητά την τροποποίηση του κανονισμού, καθώς έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες και την καθιέρωση χρονοδιαγράμματος αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί.
Ινστιτούτο Κοροίβου

Τέλος, αναφορικά με το Ινστιτούτο Κοροίβου, ο κ. Βαλιανάτος σημείωσε πως «πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό τη αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευσης των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Ηλείας. Υποτίθεται ότι θα συνδεόταν η λειτουργία του με τη Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αλλά δυστυχώς και αυτή καταργήθηκε και είμαστε εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη. Σας προτείνουμε σε μία επίσκεψη στο Νομό μας να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας να επισκεφθείτε το Ινστιτούτο Κοροίβου και να δείτε την κατάσταση που επικρατεί , είναι αδιανόητο να έχει ερημώσει».

Όλη η επικαιρότητα