Αγροτικά Ηλεία

Ολοκληρώθηκε το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Επί Γης» – Νέες προοπτικές μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης

Η ημερίδα φιλοξενείται στο χώρο εκδηλώσεων του ΕΒΕ στον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του 2ου ετήσιου Συνέδριου με τίτλο «Επί Γης: Νέες προοπτικές μέσω του Tαμείου Aνάκαμψης» που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πατρίς» και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του ΕΒΕ στον Πύργο όπου εξέχουσες προσωπικότητες και επιστήμονες θα παρουσιάσουν όλα τα νέα δεδομένα στον αγροτικό τομέα και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κεντρικοί  ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και Υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, κι ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Kεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και Υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης

Το «Επί Γης», οι εργασίες του οποίου ξεκινούν στις 5 το απόγευμα,  βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δίπλα στον αγροδιατροφικό τομέα και υποστηρίζει τα βιώσιμα επενδυτικά σχέδια.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Παρών» στο 2ο Ετήσιο Αγροτικό Συνέδριο θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων δρ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας

Ομιλητές είναι: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard, Στέλιος Δρύς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Δημήτριος Μελάς, ο C.E.O. του MediterreEurofood, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, o Πρόεδρος, Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και ΛαχανικώνΧρήστοςΒαλλιανάτος, ο Διευθυντής του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο προϊστάμενοςΕπιδοτήσεων, ΈνωσηςΑγροτικώνΣυνεταιρισμώνΗλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Α.Ε. Τάκης Κιούφης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, Αναστάσιος Τσάκωνας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Πύργου, Δημήτρης Χατζής.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard κ. Στέλιος Δρύς θα παρουσιάσει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον πρωτογενή τομέα στο «Επί Γης»

Τα θέματα που θα αναπτύξουν άπτονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας και τους στόχους της πρωτογενούς παραγωγής, στην καινοτομία και στη πράσινη μετάβαση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στους τρόπους και στις μεθόδους διείσδυσης και κοστολόγησης των αγροτικών προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σημασία της εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στη πριμοδότηση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και στις καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα και στα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας.

Στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον αγροτικό τομέα θα αναφερθεί ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν

Κύριος  στόχος  η  αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, η  γεωργική και κτηνοτροφική  παραγωγή, καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας και εξωστρέφειας του κλάδου.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν τις αγορές, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους, που οφείλεται τόσο στο μικροκλίμα της χώρας όσο και στις μεθόδους καλλιέργειας.

Για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους αγρότες θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Δημήτριος Μελάς

Το «Ελλάδα 2.0» είναι η ευκαιρία ανάδειξης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, επιστήμονες καθώς και στελέχη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας, θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες και ενημέρωση  καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες τόσο για τη σημασία της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και της χώρας γενικότερα,  δέχεται  πολλαπλή και πολυεπίπεδη επίθεση, καλούμενος να αντιμετωπίσει  τις συνέπειες της  πανδημίας, της κλιματικής  και ενεργειακής κρίσης,  της πρωτοφανούς εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, τα προβλήματα στην αγορά και τις δυσκολίες στην  διάθεση των προϊόντων, σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση, είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,  συνιστούν μια ιστορική συγκυρίαπου θα φέρει το restart σε ένα κλάδο που, ειδικά στην Ηλεία, έχει δεχθεί πολλά πλήγματα.

Δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πυρήνα της Ηλειακής οικονομίας και κοινωνίας η κορυφαία σε αναγνωσιμότητα  και  αρχαιότερη περιφερειακή καθημερινή εφημερίδα της χώρας,  εστιάζει στο να προσφέρει  έγκυρη ενημέρωση στους αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα τόσο μέσω της καθημερινής της έκδοσης, όσο και μέσω του αγροτικού ενθέτου  «Επί Γης».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.Ο.Β.

«Είναι μοναδική ευκαιρία για το νομό μας»

Στην ημερίδα και στους στόχους της αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ κ Λευτέρης Βαρουξής τονίζοντας τα εξής:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ειδικότερα ο Νομός Ηλείας είναι μία περιοχή ευλογημένη όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές και για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο  πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει ναυαρχίδα. Τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια προκειμένου να γίνουν οι σωστές επενδύσεις ώστε ο αγροκτηνοτροφικός τομέας, γεωργία και κτηνοτροφία, να αλλάξουν επίπεδο. Οι αγρότες μας δηλαδή να μετεξελιχθούν. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερους αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης των ενδιαφερομένων από τους δύο ανθρώπους που θα διαχειριστούν αυτούς τους πόρους, τον κ  Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον κ Κωνσταντίνο Παγινέτα  τους οποίους και ευχαριστώ πολύ που θα βρίσκονται σήμερα εδώ κοντά μας. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι ομιλητές οι οποίοι θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην ημερίδα. Έτσι και χάσουμε και αυτή τη φορά τον τραίνο της ανάπτυξης δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω, θα σφυρίξει δύο φορές και θα φύγει. Είναι μοναδική ευκαιρία για το νομό μας για τους νέους αγρότες, τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, να εκμεταλλευτούν αυτούς τους πόρους κα του νέου αναπτυξιακού νόμου που έρχεται και του ταμείου ανάκαμψης».

Όλη η επικαιρότητα