Ηλεία

Σίμιζα: Ένας αγρότης συλλέκτης της παράδοσης

Ήταν έφηβος όταν ξεκίνησε να μαζεύει αγροτικά εργαλεία που ο πατέρας του άφηνε στην άκρη. Τα θεωρούσε πολύτιμα αφού με αυτά η γη προσέφερε καρπούς. Αυτή η συνήθεια να μαζεύει αγροτικά αντικείμενα και εργαλεία του έγινε μόνιμη και σήμερα στα 66 του χρόνια έχει δημιουργήσει στο «Κτήμα Μετόχι» στη Σίμιζα Τραγανού ένα ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο..

Ο Αντώνης Κολοτούρος, που  είναι ο δημιουργός αυτού του μικρού Λαογραφικού Μουσείου. Σε μικρές αποθήκες έξω από το πατρικό του σπίτι, έχει τοποθετήσει με απόλυτη τάξη εκατοντάδες αντικείμενα: αγροτικά εργαλεία, βαρέλια, ένα παλιό τρακτέρ και ένα παλιά αγροτικό αυτοκίνητο. Μάλιστα κάθε αποθήκη έχει και ενημερωτικές πινακίδες. Ο Αντώνης Κολοτούρος είναι νοικοκύρης και το αποδεικνύει.

Για τη πολύτιμη συλλογή του ενδιαφέρθηκε ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος και διατηρεί από το παρελθόν άριστες σχέσεις με τον αγρότη Αντώνη Κολοτούρο. Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι ο δήμαρχος σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου και στόχος του είναι να αναδεικνύει αυτά τα στοιχεία, παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ο δήμαρχος εξετάζει τον τρόπο να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αντικείμενα σε ένα χώρο που θα είναι επισκέψιμος και να δημιουργηθεί ένα ακόμη Λαογραφικό Μουσείο στο Δήμο Πηνειού. Ένας χώρος που εξετάζεται είναι το παλαιό δημοτικό σχολείο στη Σίμιζα, χώρος που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος που συναντήθηκε στη Σίμιζα με τον συλλέκτη Αντώνη Κολοτούρο δήλωσε: «Συγχαίρω τον Αντώνη Κολοτούρο, έναν συλλέκτη της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου που δίνει την σκυτάλη του παρελθόντος στο σήμερα. Εδώ στη Σίμιζα έχει δημιουργήσει  έναν θαυμαστό τόπο αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής με εκατοντάδες σπάνια αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Ο Δήμος Πηνειού ο οποίος γίνεται κυψέλη Πολιτισμού θα βρει τον τρόπο να συγκεντρώσει σε ένα χώρο αυτόν τον θησαυρό ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμη Λαογραφικό Μουσείο»

Όλη η επικαιρότητα