Ηλεία Κινηματογράφος

Σίνε Ρόδον: Ο Τσέχος πρέσβης στον Σταφιδόκαμπο

Ακούστε το άρθρο

Το «Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο Σταφιδοκάμπου» σε συνεργασία με το «Τσέχικο Κέντρο» πραγματοποιεί τριήμερο αφιέρωμα στον σύγχρονο Τσέχικο Κινηματογράφο, στον χώρο του Σινέ Ρόδον. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Σταφιδόκαμπο θα βρεθεί ο Τσέχος Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Jan Bondy και θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Στον Σταφιδόκαμπο θα βρεθεί ο Τσέχος Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Jan Bondy

Οι θεατές θα απολαύσουν 3 ταινίες μεγάλου μήκους, παραγωγής 2016 -2018, που με την καλοκαιρινή τους διάθεση θα φέρουν χαμόγελα στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων.

«Ο τσέχικος κινηματογράφος έχει μακρά παράδοση και δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Το σινεμά ξεπερνά τα σύνορα, ενώνει λαούς και φέρνει πολιτισμούς πιο κοντά. Στο τέλος του τριήμερου αφιερώματος θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Τσέχος πρέσβης στην Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

Οι τσεχικές ταινίες παίζονται κάθε χρόνο σε κινηματογραφικά φεστιβάλ συνεχίζοντας τις επιτυχίες των παγκοσμίως γνωστών σκηνοθετών που έφεραν στη χώρα αρκετές διεθνείς διακρίσεις, υποψηφιότητες και βραβεία Οσκαρ και επηρέασαν τις παγκόσμιες κινηματογραφικές τάσεις.

“Το σινεμά ξεπερνά τα σύνορα, ενώνει λαούς και φέρνει πολιτισμούς πιο κοντά”, δηλώνει ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος

«Ο θείος μου ο Αρχιμήδης»

Η πρώτη ταινία του αφιερώματος «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αγαθονικιάδη περιγράφει με ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη που έρχεται στα τέλη της δεκαετίας του ´40 στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι. Η ταινία βασίζεται σε αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Γ. Αγαθονικιάδη και είναι γεμάτη χαριτωμένες, συγκινητικές και κωμικές στιγμές.

 «Οι Μονοφάγοι»

Στη δεύτερη ταινία «Οι Μονοφάγοι» είναι καλεσμένοι όλοι οι μικροί αλλά και μεγάλοι φίλοι των κινούμενων σχεδίων για να δουν σε πρώτη πανελλήνια προβολή την πιο επιτυχημένη και πολυβραβευμένη τσέχικη ταινία animation των τελευταίων ετών. Έχετε χάσει την κάλτσα σας και αναρωτιέστε τι απέγινε. Οι Μονοφάγοι φταίνε! Είναι μικρά χαριτωμένα πλάσματα που ζουν ανάμεσά μας και τρέφονται με κάλτσες! Το μήνυμα της ταινίας: η οικογένεια είναι πάνω από όλα! Αγάπα αυτήν που έχεις, κάνε τα πάντα για να είναι καλά γιατί άλλη δε θα έχεις… είτε είσαι άνθρωπος, είτε μονοφάγος.

«Η θεωρία της τίγρης»

Στην τρίτη ταινία «Η θεωρία της τίγρης» ο Jan, ένας εξηντάχρονος κτηνίατρος, θυμάται ότι κάποτε είχε όνειρα. Στην κηδεία του πεθερού του συνειδητοποιεί ότι η υπομονή του τελείωσε. Η ζωή του πεθερού του ήταν αυστηρά υπό τον έλεγχο της γυναίκας του που πάντα ήξερε τι είναι καλύτερο για εκείνον. Ο Jan βρίσκεται στο ίδιο μονοπάτι. Η σύζυγός του νιώθει αποκλειστικά υπεύθυνη για την ευτυχία του. Ο Jan πρέπει να πάρει τη ζωή ξανά στα χέρια του. Εμπνευσμένος από έναν παπαγάλο ασθενή του με Αλτσχάιμερ, αποφασίζει να αποδράσει στη φύση και να κυνηγήσει τα όνειρά του. Οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας έλαβαν το 2016 το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού και ανήκουν στους κορυφαίους της χώρας.

Τριήμερο αφιέρωμα στον Τσεχικο κινηματογράφο στο Σινέ Ρόδον

Όλη η επικαιρότητα