Υγεία

«Σιωπηλή επιδημία» η κακή στοματική υγεία

Ακούστε το άρθρο

«Σιωπηλή επιδημία», που πλήττει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί η κακή στοματική υγεία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), τα στοματικά νοσήματα είναι τα πιο συνηθισμένα και ευρέως διαδεδομένα (Μη Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών, προκαλώντας πολλές φορές πόνο, δυσφορία, παραμόρφωση ακόμη και θάνατο.

Μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε συνάντηση που είχαν με τον γγ του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον ενημέρωσαν για την αναγκαιότητα της οδοντιατρικής περίθαλψης και τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η στοματική υγεία στην επίτευξη της Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας.

Τι σημαίνει Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, η Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας (UHC) σημαίνει ότι κάθε άτομο έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η UHC περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα βασικών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την ανακούφιση, με προσθήκη υπηρεσιών στοματικής υγείας σε εθνικά βασικά πακέτα υπηρεσιών υγείας.

Μάλιστα, η συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Υγείας έγινε ενόψει της επικείμενης Συνάντησης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Πρεζεράκος δήλωσε ότι θα προωθήσει το αίτημα των οδοντιάτρων για διασφάλιση της βέλτιστης στοματικής υγείας για όλους.

Όπως του εξήγησε ο κ. Δεβλιώτης, «όλες οι χώρες θα προσεγγίσουν την πρόκληση με διαφορετικούς τρόπους και θα αναπτύξουν το δικό τους πακέτο UHC που ταιριάζει στις ανάγκες του πληθυσμού τους» και «περιμένουμε τώρα να δούμε την πρωτοβουλία που θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας της χώρας μας, καθώς όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν να επιτύχουν την UHC έως το 2030, στο πλαίσιο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, η ενσωμάτωση των υπηρεσιών στοματικής υγείας στα υγειονομικά συστήματα είναι αναγκαία, καθώς η στοματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα