Ψυχαγωγία

Σειρές που έθεσαν τις βάσεις για την σημερινή TV

Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή τηλεόραση κοντεύει να ξεπεράσει και τον κινηματογράφο σε ποιότητα αφήγησης, αλλά από πού ξεκίνησε αυτή η μόδα;

Η τηλεόραση είναι πανταχού παρούσα στην ζωή μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή να έχει εκτιναχθεί και να βγαίνει περίπου μια καινούρια σειρά κάθε εβδομάδα – και οι περισσότερες με γνωστούς ηθοποιούς και βαρύ πυροβολικό στους συντελεστές – μπορούμε να πούμε ότι η τηλεόραση είναι το απόλυτο μέσο ψυχαγωγίας της εποχής μας.

Κι όμως, πριν από λίγα μόλις χρόνια, λίγες ήταν οι τηλεοπτικές παραγωγές που μπορούσαν να χαρακτηριστούν αριστουργήματα, ενώ πλέον αυτός ο όρος έχει γίνει λίγο-πολύ καραμέλα στο στόμα των τηλε-κριτικών. Ποιες ήταν εκείνες οι σειρές που κατάφεραν να εξυψώσουν το μέσο σε κάτι δυνατότερο;

Twin Peaks

Το νοσηρό και τέρμα σουρεάλ αριστούργημα του David Lynch άλλαξε τα δεδομένα για πάντα από το 1990, που έκανε πρεμιέρα. Μπλέκοντας μυστήριο, κωμωδία καταστάσεων, σαπουνόπερα, αποκρυφισμό αλλά και το χαρακτηριστικό εφιαλτικό στιλ του σκηνοθέτη, όλος ο κόσμος καρφωνόταν μπροστά στην οθόνη του για να ανακαλύψει ποιος σκότωσε την Λόρα Πάλμερ—κι ας μην καταλάβαινε τι γινόταν στο 70% των επεισοδίων.
Βλέπεται σήμερα; Δύσκολα αν δεν είσαι φαν του Lynch, και ειδικά η δεύτερη σεζόν. Αξίζει, όμως, να το παλέψεις, για να δεις την προπέρσινη τρίτη σεζόν που κλείνει την ιστορία με τον πιο ακραία Lynch τρόπο.

Buffy the vampire slayer & Xena: Warrior Princess

Τις βάζουμε μαζί επειδή δεν μπορούμε να διαλέξουμε ποια αγαπάμε περισσότερο. (Ο συντάκτης έχει καταλήξει στην Ζήνα, πάντως.) Πες ό,τι θέλεις για τις σειρές φαντασίας των 90s, αλλά χωρίς αυτές, η σημερινή τηλεόραση δεν θα είχε ούτε τόσο απίστευτα καλογραμμένους γυναικείους χαρακτήρες, ούτε φεμινισμό, ούτε καν μεγάλες πλοκές που έπιαναν χώρο σε όλη την σεζόν. Και οι δύο αυτές σειρές αποφάσισαν να πετάξουν από πάνω τους το κλασικό “ο κακός της εβδομάδας”, χτίζοντας μια πλούσια μυθολογία.
Βλέπεται σήμερα; Ναι, και ΝΑΙ. Κάποια επεισόδια της Μπάφι έχουν γεράσει λίγο άσχημα, αλλά και πάλι είναι καλύτερο από οτιδήποτε σχετικό θα δεις. Και η Ζήνα είναι απλά ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα. Θα αναλυθεί λεπτομερώς σε άρθρο προσεχώς.

Seinfeld

Κανένα φιλαράκι δεν θα είχε εισβάλει στην ποπ κουλτούρα με τόση δύναμη αν δεν υπήρχε πρώτα το Seinfeld. Η απόλυτη σειρά για λευκούς ανθρώπους που βαριούνται και δεν κάνουν τίποτα (όπως κάθε αμερικάνικο sitcom, πρακτικά), που αποδεικνύει ότι μερικές φορές, ο πρώτος διδάξας το έκανε καλύτερα.
Βλέπεται σήμερα; Πάντα βλέπεται το Seinfeld. Και η Julia Louis-Dreyfus είναι μια ιδιοφυία.

Will & Grace

Πλέον, η παρουσία queer χαρακτήρων στην τηλεόραση δεν είναι μόνο διακοσμητική, αλλά τους δίνονται κανονικότατοι χαρακτήρες—που σημαίνει ότι η τηλεόραση αναγνωρίζει τους queer ανθρώπους ως… ανθρώπους. Αν δεν υπήρχε το Will & Grace στα 90s, όλο αυτό θα είχε καθυστερήσει αρκετά. Μπόνους οι πιο σούπερ κακιασμένες ατάκες που θα ακούσεις σε αμερικάνικη σειρά (που δεν επιτρέπεται να βρίζουν).
Βλέπεται σήμερα; Ναι, ή όχι, ανάλογα την ανοχή που έχεις για τα προσβλητικά αστεία. Θα ήταν αρκετά ασφαλές να πούμε ότι η παλιά εκδοχή του Will & Grace δύσκολα θα μπορούσε να προβληθεί σήμερα. Οι καινούριες σεζόν του revival, όμως, ανετότατα.

Lost

Και ξεφεύγουμε για λίγο από τα 90s, επειδή το Lost ήταν πιθανότατα η πρώτη σειρά που κατάφερε να γίνει παγκοσμίως αναγνωρίσιμη και να γράφουν όλοι για το πόσο “κινηματογραφική” ήταν η παραγωγή της. Άσχετα αν αγαπάς ή μισείς τον τρόπο που εξελίχθηκε, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι το γράψιμο του Lost πήγε την τηλεόραση πάρα πολλά βήματα μπροστά.
Βλέπεται σήμερα; Όχι εύκολα, επειδή αλήθεια κάνει κοιλιές. Γι’ αυτό, όμως, υπάρχει η μετέπειτα σειρά του δημιουργού της, The Leftovers, που είναι ένα αληθινό αριστούργημα.

The Sopranos

Μιλώντας για τηλεοπτικά φινάλε που ακόμα εξοργίζουν κόσμο, οι Sopranos ήταν ίσως μια από τις πιο γνωστές οικογένειες στον κόσμο στην εποχή τους. Και έμαθαν στο κοινό πώς φτιάχνεται ένα σωστό δράμα με αληθινούς χαρακτήρες, και πώς – ακόμα κι αν είναι στην μαφία – τα οικογενειακά προβλήματα μάς φέρνουν όλους πιο κοντά.
Βλέπεται σήμερα; Ναι, ναι, και ναι.

via

Όλη η επικαιρότητα