Ελλάδα

Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες από το μίνι τσουνάμι και προειδοποίηση για νέο

Συνεχίζεται να σείεται η γη στην Κρήτη με συνεχείς μετασεισμούς. Σε ετοιμότητα το λιμενικό στην Κρήτη μετά την προειδοποίηση για νέο τσουνάμι. Οι εικόνες λίγο μετά το χτύπημα των 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Ιεράπετρα Κρήτης στις 15:51 προκάλεσε τσουνάμι  μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, όπως δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας 20 λεπτά περίπου μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3 – 4 φορές σύμφωνα με μαρτυρίες. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 01.07.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι. Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε ο κ.Λέκκας…

  

Προειδοποίηση για νέο τσουνάμι

Με κατεπείγον σήμα του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την πιθανή εκδήλωση τσουνάμι λόγω του ισχυρού σεισμού και των μετασεισμών που ακολούθησαν. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου, “έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλωτά και χερσαία μέσα για τυχόν παροχή βοήθειας σε κινδυνεύονται πλοία, μικρά σκάφη και άτομα που βρίσκονται στη θάλασσα”

Σεισμός στην Κρήτη: Οι μαρτυρίες

Η κυρία Ελένη, περιγράφει στην Τατιάνα Στεφανίδου το χτύπημα του σεισμού των 6 Ρίχτερ. “Ήταν ένας πολύ δυνατός σεισμός. Είχε μεγάλη διάρκεια και τα φώτα στο σπίτι κουνήθηκαν σε μεγάλη απόσταση. Δεν βγήκαμε από το σπίτι γιατί έχουμε συνηθίσει. Ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, τόνισε από την πλευρά του, στην εκπομπή Μαζί σου Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ πως  “ο σεισμός των 6 Ρίχτερ έγινε αισθητός αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν προβλήματα”.

Πριν περάσει μία ώρα, σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός, στην ίδια υποθαλάσσια περιοχή, μεγέθους 5 Ρίχτερ. Πιο συγκεκριμένα, στις 16.33 το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή μόλις 42 λεπτά μετά την δόνηση των 6 Ρίχτερ, σημειώθηκε ο νέος σεισμός, αυτή την φορά μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

σεισμός

Ο πρώτος σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Κρήτη

Υπενθυμίζουμε πως ένας πολύ δυνατός σεισμός σημειώθηκε στις 15.51 το απόγευμα του Σαββάτου, 02.05.2020 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται 122 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χρυσής και πιο συγκεκριμένα 97 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη πού “χτύπησε” ο σεισμός

σεισμός

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τυχόν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Πηγή: flashnews.grneakriti.gremsc-csem.org.

Όλη η επικαιρότητα