Ηλεία Φωτογραφία Ημέρας

Σκαφιδιά: Αναγκαιότητα η περαιτέρω ανάδειξη

Ακούστε το άρθρο

Η ομώνυμη παραλία (σ.σ. και το ηλιοβασίλεμα που μπορεί ν` απολαύσει κανείς εκεί) της τοπικής κοινότητας Σκαφιδιάς του δήμου Πύργου είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην φήμη της συμβάλλει και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Aldemar./

Πλην όμως η ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει μόνο την εντυπωσιακή παραλία αλλά και άλλα αξιοθέατα που η ανάδειξη τους θα μπορούσε να προσδώσει στο κοντινό μέλλον έναν βιώσιμο αναπτυξιακό χαρακτήρα συνεισφέροντας θετικά στην τοπική οικονομία και κρατώντας του νέους στην περιοχή…

Τα παραπάνω τονίζουν ο πρόεδρος και κάτοικοι της κοινότητας με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Ο πρόεδρος της τοπική κοινότητας Σκαφιδιάς Αντώνης Αρβανίτης τονίζει πως

«Η κοινότητα μας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση στον δήμο Πύργου αφού είμαστε δυο χωριά Σκαφιδιά και Καλακείκα και τρείς συνοικισμοί, Πανόραμα, Παραλία και Σταθμός Μυρτιάς. Το καλοκαίρι ο κόσμος είναι πάρα πολύς και οι τρείς παραλίες που έχουμε γεμίζουν λουόμενους. Φέτος λόγω κορωνοιού δεν υπάρχει η κίνηση περασμένων ετών έως σήμερα. Περιμένουμε ν` ανοίξει και το Aldemar μέσα στις επόμενες ημέρες. Η κοινότητα μας πολύ πιθανόν να είναι αυτή που αποδίδει τα περισσότερα έσοδα στον δήμο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή αν και εισέπραξε ένα τεράστιο ποσό, περίπου 700-800.000 ευρώ, δεν έκανε κάτι για την κοινότητα μας. Τα προβλήματα είναι τεράστια με κυριότερο την οδοποιία. Βέβαια τώρα κάτι φτιάχνουν, γιατί έχουμε και τρία δάση που χρειάζονται αντιπυρική προστασία».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «Θέλουμε μια βοήθεια από το δήμο, δεν απαιτούμε όλα τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη αλλά ένα σεβαστό μέρος από αυτά για να φτιάξουμε κάτι, υποδομές. Στο Τεχνικό πρόγραμμα πέρασε η κατασκευή πεζογέφυρας δηλαδή ένα πεζοδρόμιο που θα ξεκινά από την παραλία, από τον Άγιο Παντελεήμονα και θα καταλήγει στο σχολείο της Σκαφιδιάς. Πρόκειται για τεράστιας σημασίας έργο διότι θα παρέχει ασφάλεια στους πεζούς διότι –όπως όλοι ξέρουν- το καλοκαίρι η κίνηση είναι πολύ μεγάλη. Οι άνθρωποι περπατούν σε δρόμο χωρίς πεζοδρόμιο μέχρι σήμερα… θα ομορφύνει και αισθητικά την περιοχή μας. Ένα ακόμα θέμα είναι αυτό της καθαριότητας αφού στη Σκαφιδιά δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων. Έχουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και είναι απαραίτητοι περισσότεροι κάδοι… μας είπαν ότι αναμένονται. Το Ιατρείο που έχουμε λειτουργεί μια φορά το μήνα και είναι σχετικά καλά».

Μιλώντας για περαιτέρω ανάπτυξη ο κ. Αρβανίτης συμπληρώνει πως «Όσον αφορά τα αρχαία Ρωμαϊκά λουτρά που έχουν ανακαλυφθεί εδώ και 25 χρόνια περίπου δίπλα από το λιμανάκι η εγκατάλειψη είναι εμφανής. Νομίζω ότι θα ήταν πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή η ανάδειξη τους όπως και το μοναστήρι της Σκαφιδιάς. Επίσης περιμένουμε την Περιβαλλοντική μελέτη για να προχωρήσει το έργο της μετατροπής του φυσικού μας λιμανιού σε αλιευτικό καταφύγιο».

Μπαίνοντας στη συζήτηση ο Κυριακός Μπίστας επισημαίνει πως

«Η Σκαφιδιά πέρα από τον χαρακτήρα του τουριστικού προορισμού έχει και μόνιμους κάτοικους. Η πλειοψηφία τους είναι μεγάλης ηλικίας αλλά υπάρχουν κι αυτοί που θέλουν να λογίζονται ως μέρος του δήμου Πύργου. Μας απασχολεί να δώσουμε ζωντάνια στο χωριό και η δημιουργία ενός δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου θα μπορούσε να είναι μια καλή αφετηρία. Θέλουμε να γίνει μια πιο ισχυρή ένωση μεταξύ Σκαφιδιάς – Καλακείκων, να αναδείξουμε την ιστορικότητα της περιοχή μας. Υπάρχει ο ποταμός Ιάρδανος που καταγράφεται από τον Όμηρο, έχουμε τα Ρωμαϊκά λουτρά κι ένα μοναστήρι που εκτός από την θρησκευτική διαθέτει και ιστορική αξία αφού υπήρξε και καταφύγιο του οπλαρχηγού Βιλαέτη πριν την μάχη του Πύργου. Υπάρχουν λοιπόν θέματα για να αναδείξουμε και φυσικά και τα θέματα της καθημερινότητας. Οι συγκοινωνίες –από τη στιγμή που σταμάτησε το τρένο- είναι μόνο οι σχολικές και πολύς κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μας προβληματίζει το πώς θα μείνουν οι νέοι στο χωριό… στα διπλανά Καλακείκα υπάρχουν 19 επιχειρήσεις συνολικά, εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Είναι στοίχημα για εμάς αυτό».

Κάτοικος Σκαφιδιάς, συνταξιούχος, ο Παναγιώτης Γκριτζέλης, τονίζει πως

«Μας λείπουν αρκετά πράγματα… μαγαζιά να πάμε, συγκοινωνίες. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά πρέπει να προσέχουμε και λίγο το χωριό μας, τα σκουπίδια μας, τους δρόμους μας, τη θάλασσα μας να έχει καλή πρόσβαση για όλους και για τους ΑμεΑ. Μιλάμε για μικρά και απλά πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητα μας. Ο κεντρικός δρόμος προς την παραλία πρέπει να καθαριστεί η γράνα που υπάρχει. Να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε…».

Όλη η επικαιρότητα