Επιχειρήσεις

Σκάνδαλο Folli Follie : Ο εισαγγελέας ανοίγει το δρόμο των αποκαλύψεων

Ακούστε το άρθρο

Σκάνδαλο Follie Follie:  Η αποκάλυψη της αλήθειας στα χέρια του εισαγγελέα και της αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – Παρά το μέγεθος του σκανδάλου η διερεύνηση και η διαλεύκανση της υπόθεσης προχωρά με ασυνήθιστα αργούς ρυθμούς – Κερδίζουν χρόνο οι Κουτσολιούτσοι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν δώσει τα πραγματικά στοιχεία για την εταιρεία 

Η υπόθεση της Folli Follie βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και πιθανότατα να απασχολήσει σύντομα και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι βρισκόμαστε μπροστά στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων 30 ετών η διερεύνηση του οποίου θα απαιτήσει πολλούς μήνες.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς από τις αρχές Μαΐου οπότε το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management (QCM) διατύπωσε τις γνωστές του επιφυλάξεις – κατηγορίες για το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και των πραγματικών πωλήσεων της Folli Follie, κρατάει τους πάντες στο απόλυτο σκοτάδι μη έχοντας παράσχει οποιαδήποτε επαρκή διευκρίνιση για τα επίμαχα ζητήματα.

Αλλά και η ολιγωρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το γεγονός ότι από τον πρόεδρο της επιτροπής Χαράλαμπο Γκότση και τον αντιπρόεδρο της Αρχής Ξενοφώντα Αυλωνίτη δόθηκε άπλετος χρόνος στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και ασκήθηκε ελάχιστη πίεση όταν η αγορά ζητούσε επίμονα εξηγήσεις για τα «θολά» οικονομικά στοιχεία της Folli Follie, είναι κάτι που δείχνει το πόσο ανεπαρκής είναι η εποπτεία και πόσο ανυπεράσπιστοι είναι οι επενδυτές.

Πλέον οι επενδυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εισαγγελική διερεύνηση η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί εφόσον ο εισαγγελέας ζητήσει από την Αρχή για το ξέπλυμα να διερευνήσει τα καταγγελόμενα.

Σε αυτή τη φάση το βάρος έχει πέσει στην τεκμηρίωση των στοιχείων για το ύψος των διαθεσίμων της Folli Follie και το ύψος των συνολικών της πωλήσεων. Αυτό που αποτελεί «μαύρο κουτί» είναι οι δραστηριότητες της εισηγμένης στην Ασία, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που προέρχονται από το Χόνγκ Κόνγκ αμφισβητούνται ευθέως από όσους έχουν την ελάχιστη γνώση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας.

«Εξαφανίστηκαν» 160 εκατομμύρια από τους ισολογισμούς 

Είναι ενδεικτικό πως από τα μετρητά 446,3 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε στο δημοσιοποιημένο ισολογισμό της η Folli Follie εντοπίζονται μόνον τα 280 εκατ.ευρώ και «αναζητούνται» περίπου 160 εκατ. ευρώ που η οικογένεια Κουτσολιούτσου λέει πως βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πως η πολυήμερη παραμονή του CEO της Folli Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στην Ασία αποσκοπούσε στο να γίνουν «χειρισμοί», ώστε να εμφανιστούν οι καταθέσεις αυτές.

Υπό τεράστια αμφισβήτηση τελούν και οι πωλήσεις της Folli Follie. Για τη χρήση 2017 προκύπτει πως οι πωλήσεις χονδρικής του τμήματος κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ (JWA) αντιστοιχούν στο 75% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου.

Συγκεκριμένα, εκ συνόλου πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ οι πωλήσεις χονδρικής του τμήματος κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ αντιστοιχούν σε 1,07 δισ. ευρώ! Αυτό που προκαλεί ακομη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι πως από αυτές πωλήσεις αξίας 985 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ασία.

Αν και ζητήθηκε απο τη Folli Follie να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία πελατών και παραστατικά συναλλαγών και πληρωμών, ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα αμφιβολίας που δημιούργησαν οι καταγγελίες του επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο μέρος αυτών των χονδρικών πωλήσεων δεν υφίσταται, η εισηγμένη κρατάει σιγήν ιχθύος.

Πηγές με γνώση των ελέγχων υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις πως η Folli Follie φούσκωνε τις πωλήσεις της και διαμόρφωνε κατά το δοκούν τα στοιχεία αποθεμάτων εμφανίζοντας συναλλαγές χονδρικής που δεν υπήρχαν, αλλά και οικειοποιούμενη πωλήσεις επί παρακαταθήκη, δηλαδή πωλήσεις πελατών της.

Η ανυπαρξία δεδομενων και στοιχείων έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των ορκωτών ελεγκτών και λογιστών που χρησιμοποιούσε η Folli Follie. Άλλωστε η αξιοπιστία των ευρημάτων της Ecovis, της εταιρείας που ήλεγχε τις λογιστικές καταστάσεις της μητρικής και ορισμένων θυγατρικών της Folli Follie, και επιπλέον της Chung & Partners, που ελέγχει τη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ FF Group Sourcing Limited, η οποία πιστώνεται πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του ελληνικού ομίλου είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που ελέγχει ήδη η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου και θα αποτελέσει κεντρικό θέμα και της εισαγγελικής διερεύνησης.

Κατά πληροφορίες η ΕΛΤΕ έχει διαπιστώσει ήδη πως η Chung & Partners δεν είχε καν τα πιστοποιητικά να διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες του φερόμενου μεγέθους της Folli Follie.

Αλλά οι ορκωτοί δεν είναι η μόνη γκρίζα ζώνη της υπόθεσης.

Ο πεθερός έλεγχε τα οικονομικά του γαμπρού 

Η σύνθεση που είχε μέχρι πρόσφατα η Επιτροπή Ελέγχου της Folli Follie ήταν ενδεικτική της έλλειψης ελέγχου στη διακυβέρνηση της εταιρείας και στα πεπραγμένα της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν τη θέση του προέδρου της Ελεγκτικής Επιτροπής κατείχε ο Ζαχαρίας Μαντζαβίνος πεθερός του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος παραιτήθηκε όταν ξέσπασε ο σάλος με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

Αλλά το γεγονός ότι ο πεθερός ήταν αυτός που ασκούσε εποπτεία στα μεγέθη του γαμπρού δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την ανεπάρκεια της Κεφαλαιαγοράς να αξιολογήσει τη δομή της εισηγμένης.

Το κουκούλωμα με την αλλαγή ορκωτού λογιστή

Το «κρυφτούλι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τους επενδυτές και τις αρχές δεν σταμάτησε, καθως επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί η υπόθεση με το πρόσχημα της αλλαγής ορκωτού ελεγκτή.

Ωστόσο η εντολή ελέγχου που δόθηκε στην Ernst and Young αφορούσε σε μερικό έλεγχο και όχι σε πλήρη έλεγχο κάτι που η ΕΥ εκ των υστέρων παραδέχθηκε.

Η Ε.Υ. συγκεκριμένα ανέφερε πως δεν μπορεί να προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο της Folli καθώς δεν δύναται πρακτικά και ουσιαστικά να εκδώσει «αιτιολογημένη γνώμη» (opinion) και πως για αυτό προκρίθηκε η λύση των στοχευμένων ελέγχων που δεν θα οδηγήσει όμως σε αναμόρφωση του ισολογισμού της εισηγμένης ή των θυγατρικών της.

Με απλά λόγια μόνο ο διαχειριστικός έλεγχος που κινεί η εισαγγελία και ο οποίος θα φθάσει εως τα στοιχεία της Chung & Partners, που ελέγχει τη θυγατρική της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ (FF Group Sourcing Limited) έχει πραγματική αξία και νόημα.

Ο διασυρμός της οικογένειας Κουτσολιούτσου ξεκίνησε με τη μήνυση που κατέθεσε – με μεγάλη καθυστέρηση – σε βάρος της Διοίκησης της Foli η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποκαλύπτοντας τη μη γνωστοποίηση στοιχείων από την εισηγμένη και συνεχίσθηκε με την απομόνωση της οικογένειας από προμηθευτές, μετόχους και επιχειρηματικούς εταίρους.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Fosun και Durfy. Η κινεζική Fosun που κατέχει το 16% της Folli Follie εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο αγωγών κατά την εισηγμένης και έχει άρει οποιαδήποτε στήριξη προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Η ελβετική Dufry AG που λειτουργεί πάνω από 2.200 καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε 64 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Ευρασία, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική και στο ΔΣ της οποίας μετείχε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ως μη εκτελεστικό μέλος, απαίτησε την παραίτηση του.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου μετά την ολοκλήρωση της πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στην Dufry τον Απρίλιο του 2013 διέθετε περίπου το 3,5% της ελβετικής εταιρείας. Αυτό πλέον το ποσοστό έχει μπει ως εγγυήση στς τράπεζες – δανειστές της Foli που έχουν ζητήσει πρόσθετες διασφαλίσεις από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Σε μια προσπάθεια να μην συνδεθεί με τα πεπραγμένα της οικογένειας Κουτσολιούτσου η Dufry ανάγκασε σε αποχώρηση τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο από το ΔΣ της και ανακοίνωσε πως ο παραιτηθείς προέβη σε αυτήν του την κίνηση «προκειμένου να επικεντρωθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του».

Πλέον όσοι προεξοφλούν την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση του σκανδάλου Folli Follie μετά την ανάληψη της από την εισαγγελία, παραπέμπουν στο γνωστό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου – θείου του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου- « «Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα
έρχεται μπόρα και παγωνιά»…..

Ποιοι και πώς τους έδιναν δάνεια πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ;

Το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό όσο επιθυμούν κάποιοι να το εμφανίσουν, διότι κανείς μα κανείς δεν απαντά στο φλέγον ζήτημα:

  • Πώς είναι δυνατόν αυτή η εταιρεία να κοροϊδεύει τόσο πολύ κόσμο για τόσο μεγάλο διάστημα και να μην ξέρει κανείς τίποτα;
  • Πώς κατάφερε να πάρει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ δανεισμό από ελληνικές τράπεζες;
  • Με τι εγγυήσεις;
  • Κάποιοι υπέγραφαν για αυτά τα αστρονομικά ποσά.

Θυμίζουμε ότι όλη αυτή η φούσκα ήρθε αναγκαστικά στη δημοσιότητα μόνον αφού το επενδυτικό fund QCM δημοσιοποίησε μια έκθεση για τη Folli Follie, όπου καταγγέλλονται σημεία και τέρατα για το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας στην Κίνα, όπου έχει τεράστια έκθεση, και για τα οικονομικά της στοιχεία.

Εν ολίγοις, η QCM ισχυρίζεται ότι η FF έχει φουσκώσει τον ισολογισμό της μέσω εκατοντάδων ανύπαρκτων καταστημάτων και σημείων πώλησης στην Κίνα.

Η QCM ανακοίνωσε επίσης ότι μετά από αυτά που ανακάλυψε από την έρευνά της αποφάσισε να σορτάρει επιθετικά τη μετοχή της FF, και ως αποτέλεσμα η μετοχή κατακρημνύστηκε στο limit down. Η Folli Follie εξέδωσε ανακοίνωση όπου αντικρούει τους ισχυρισμούς της QCM αλλά οι επενδυτές δεν πείσθηκαν από τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

Το ζήτημα εστιάζεται στην ποιότητα των εκθέσεων των ελεγκτικών εταιρειών που υποτίθεται πως ελέγχουν την εταιρεία και ενημερώνουν τους επενδυτές και την κοινή γνώμη για μια εισηγμένη εταιρεία.
Η υπόθεση αυτή είναι τρομακτικά σημαντική για τη χώρα ως σοβαρός προορισμός επενδύσεων και ασφαλιστικών κεφαλαίων.

Και μόνο στη σκέψη ότι εκτός από τη FF υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που λειτουργούν ενδεχομένως πάνω σε αυτό το νοσηρό πλαίσιο είναι προφανές ότι η χώρα δεν πρόκειται να βγει ποτέ από το βούρκο του στρεβλού οικονομικού μοντέλου.

Η γιγαντιαία απάτη με τη Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας γιατί οι ξένοι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου έστησε όπως μια πυραμίδα διεθνών προδιαγραφών και κατάφερε με τρεις κινήσεις να εξαπατήσει πανίσχυρα επενδυτικά σχήματα και εκατομμύρια μικρομετόχους.

GeorgeKoutsolioutsos 258076337

Όλα αυτά την ώρα που εκατοντάδες επενδυτές και ομολογιούχοι αναζητούν το δρόμο της Δικαιοσύνης για να αποζημιωθούν για τις ζημιές που προήλθαν από την αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης και της πλασματικής εικόνας που παρουσίαζε για την εταιρεία.

Όπως έχουμε επισημάνει από το Newsbomb.gr, μέτοχοι και ομολογιούχοι είναι όλη η αφρόκρεμα διαχείρισης κεφαλαίων της Ελλάδας και είναι πιθανόν ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες δε θα κινηθούν δικαστικά για να μην πληγεί το image τους και θα προτιμήσουν να καταγράψουν ζημιές, οι οποίες είναι τεράστιες.

Ετσι έστησαν την απάτη με τις «μαϊμού» καταθέσεις

Αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην αγορά, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραματικά αρνητικές για τη χώρα ως επενδυτικός προορισμός.

Η κορυφαία απάτη που συντελέστηκε αφορά εικονικές καταθέσεις 447 εκατομμυρίων ευρώ που εμφάνιζε στους ισολογισμούς της.

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι τόκοι που πιστώνονταν στους σχετικούς λογαριασμούς αντιστοιχούσαν σε επιτόκιο 0,005%. Στην ουσία οι καταθέσεις δεν ξεπερνούσαν τα πέντε εκατομμύρια και η Folli Follie εμφάνιζε 447 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο σκέλος της απάτης αφορά στα σημεία πώλησης. Η εταιρεία εμφάνιζε 589 σημεία πώλησης ενώ στην πραγματικότητα ήταν 289.

Το τρίτο σκέλος της απάτης αφορά στο μέγεθος των πωλήσεων οι οποίες εμφανίζονταν στο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την εμφάνιση πλασματικών πωλήσεων κρατούσαν τη μετοχή σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να ξεφορτώνει εκατομμύρια κομμάτια η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Η απάτη ήταν καλά σχεδιασμένη γι΄ αυτό όταν ξέσπασε η κρίση και η οικογένεια Κουτσολιούτσου είχε αντιληφθεί την καταιγίδα που έρχεται ξεφόρτωσε μέσα από διάφορες ελεγχόμενες χρηματιστηριακές και επενδυτικές εταιρείες μετοχές αξίας επτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

folli 1

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι οι διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου διεξάγονται με ρυθμούς χελώνας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται χρόνος στην οικογένεια Κουτσολιούτσου να βρει χρόνο να καλύψει τις… μαύρες τρύπες, ενώ το ακραίο σενάριο θέλει να ανοίγουν «νεα εταιρεία».

Η Έκθεση που ξετίναξε τους Κουτσολιούτσους

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ενισχύουν τις βαρύτατες κατηγορίες που ήδη προσάπτονται στους κυρίους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη το hedge fund Quintessential Capital Management χαρακτήρισε «Γίγαντα με πήλινα πόδια» την γνωστή Folli Follie.

Η καταστροφή για τους τίτλους της επιχείρησης, ήρθε από την έκθεση του ξένου fund, όπου στις 77 σελίδες, που παρουσίασε ο Γκαμπριέλε Γκρέγκο, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι ο αριθμός των πραγματικών καταστημάτων που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση της Folli Follie είναι πλασματικός και στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερος.

Η έκθεση του ξένου fund, αμφισβητεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα της Folli Follie, με τα πορίσματα της έρευνας να κάνουν λόγω για ένα «φουσκωμένο» δίκτυο πωλήσεων πάνω από 200%.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντί για 630 σημεία τοπικών πωλήσεων (POS) που αναφέρει η έκθεση της εταιρείας για το 2016, το QCM ισχυρίζεται ότι εντόπισε ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο μόλις 289, ενώ τα υπόλοιπα πλέον δεν υφίστανται.

Επίσης, εντοπίστηκαν μόνο δύο κινεζικές θυγατρικές της, τις Fu Li Fu Lei και Binlianyun, με μόλις 50 συνολικά ενεργά POS και έσοδα μόλις 40 εκατ. δολαρίων, ενώ η εταιρεία δηλώνει έσοδα 1 δις.

Το ξένο Fund, κάνει λόγο για ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία και ισχυρίζεται ότι ύστερα από επιτόπιο έλεγχο σε πολλά POS σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, επιβεβαίωσε ότι πολλά κρίσιμα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία εξακολουθεί να εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, τα καταστήματα στο Soho ή στη Madison avenue (Νέα Υόρκη) όπου είναι κλειστά, ενώ μεγάλος αριθμός των σημείων πώλησης είναι αμελητέου μεγέθους ή υπό εκκαθάριση.

Το Fund θέτει υπό αμφισβήτηση και την επάρκεια των ελεγκτών.

Ποιος ελέγχει την αλήθεια των επίσημων οικονομικών δεδομένων που δημοσιοποιεί η εταιρεία; Η QCM θέτει και εδώ ένα μεγάλο ερωτηματικό. Για αρκετά χρόνια η ελεγκτική εταιρεία ήταν η Baker Tilly, που όμως η εταιρεία αντικατέστησε πρόσφατα με τη σχετικά άγνωστη Ecovis. Επίσης, ελεγκτής των θυγατρικών της στην Ασία (συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων) φέρεται να είναι μια «σκοτεινή» εταιρεία με προσωπικό μόλις δύο ατόμων!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι οποίες τρόμαξαν τους επενδυτές υπάρχουν «φουσκωμένα» στοιχεία για το δίκτυο πωλήσεων, άρα και για τις ίδιες τις πωλήσεις και για τα οικονομικά αποτελέσματα συνολικά.

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της QCM, τα επίσημα οικονομικά δεδομένα «ευημερούν», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα «νοσούν βαρέως».

Συγκεκριμένα, στην ανάλυση αναφέρεται ότι ενώ τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας παρουσιάζουν αύξηση των εσόδων και των κερδών, η τρέχουσα ταμειακή ροή παρουσιάζεται διαρκώς αρνητική. Το μεγαλύτερο μέρος της εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις θυγατρικές της στην Ασία. Το ποσό των εισπρακτέων λογαριασμών και τα αποθέματα των θυγατρικών φαίνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

πηγή

Όλη η επικαιρότητα