Ελλάδα

Σκαρμούτσος: Με έχουν δείρει σε κουζίνα, είπα «ευχαριστώ σεφ, δεν θα το ξανακάνω»

«Ήταν το νορμάλ»
Ακούστε το άρθρο

Για τη φορά που τον χτύπησε ένας Γάλλος σεφ, μέσα στην κουζίνα, μίλησε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, αναφερόμενος στις κακοποιητικές συμπεριφορές που υπήρχαν στο επάγγελμα.

Ο γνωστός σεφ απαντώντας σε ερώτηση για τα φαινόμενα υποτιμητικών συμπεριφορών ή κακοποιητικού κλίματος στις κουζίνες, απάντησε ότι τέτοια περιστατικά υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα.

«Μπορεί να δουλεύεις σε ένα γραφείο και να σου φέρονται υποτιμητικά. Σίγουρα σε ένα γραφείο, επειδή υπάρχει πολύς κόσμος, δεν θα φωνάξει ο άλλος. Ενώ στην κουζίνα, που είμαστε στον δικό μας μικρόκοσμο, μπορεί ο σεφ να φωνάξει γιατί έχει δουλέψει 12 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, γιατί στο επάγγελμά μας δεν έμπαιναν μορφωμένοι άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και μπαίνουν άνθρωποι μορφωμένοι στο επάγγελμα», είπε αρχικά μιλώντας στην εκπομπή «Κυψέλη» της ΕΡΤ.

«Όταν εγώ έγινα μάγειρας υπήρχαν αυτά. Με έχουν δείρει σε κουζίνα και έχω πει “ευχαριστώ σεφ και δεν θα το ξανακάνω αυτό”. Έχω φάει ξύλο στην κουζίνα, γιατί είχα κάνει τεράστιο λάθος που στοίχισε στον σεφ και στην επιχείρηση. Ήταν το νορμάλ», περιέγραψε, συμπληρώνοντας ότι εκείνος που τον χτύπησε ήταν ένας Γάλλος σεφ.

«Τότε η μαγειρική ήταν πολύ πιο δύσκολη. Ήταν λίγοι οι μάγειρες. Αν ήθελες να κάνεις πράγματα, έπρεπε να ταξιδέψεις και να δουλέψεις σε καλές κουζίνες. Σήμερα με ένα κλικ μπορείς να δεις τα πάντα. Εμείς δεν το είχαμε αυτό, έπρεπε να ταξιδέψουμε, να μας δεχτούν τα εστιατόρια να δουλέψουμε. Αν ήθελες να κάνεις υψηλή μαγειρική έπρεπε να πας να δουλέψεις και σε πάρα πολύ καλούς σεφ, που τότε ήταν περίεργοι», πρόσθεσε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Έσκυβες το κεφάλι και συνέχιζες. Το είχαμε μάθει αυτό, ήταν μέρος της ζωής μας. Μέρος της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80», συμπλήρωσε.

Τώρα, συνέχισε, δεν υπάρχει αυτό. «Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει διαφορετικά. Υπάρχουν συμπεριφορές που δεν ανέχεται κανένας. Τότε μας έδερναν και οι γονείς μας. Είχα δασκάλα που έλεγε κόψε τη βέργα και φέρ’τη για να φας ξύλο. Κι αν έκοβες καμία που έσπαγε, έπρεπε να κόψεις κι άλλη», σημείωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος αναφέρθηκε και στην εποχή που ξεκίνησε να εργάζεται στο Λος Άντζελες, αρχικά ως σερβιτόρος. Μάλιστα, περιέγραψε περιστατικό στο οποίο κυνήγησε έναν πελάτη στο πάρκινγκ «για να τον δείρω, γιατί δεν μου είχε αφήσει καλό φιλοδώρημα. Με σταμάτησαν. Με έτρεχε όλο το βράδυ, μου έστελνε πίσω φαγητά, κρασιά και μου άφησε δύο δολάρια».

Τότε ο εργοδότης του τον έστειλε στην κουζίνα για να δουλέψει και στην αρχή έπλενε ταψιά. «Μετά άρχισα να κάνω βοηθητικές δουλειές και σιγά- σιγά μπήκα στην κουζίνα. Δεν μου άρεσε, αν μου έλεγες θα γίνω μάγειρας, θα έλεγα αποκλείεται», πρόσθεσε.

πηγή:lifo

Όλη η επικαιρότητα