Οικονομία

Σκέψεις για μείωση του ημερήσιου ορίου αναλήψεων στα 20 ευρώ

dscn5495.jpg
Το ενδεχόμενο να μειωθεί σε 20 ευρώ από 60 ευρώ το ημερήσιο όριο ανάληψης μετρητών από τις ΑΤΜ τις επόμενες ημέρες θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς τα αποθέματα των τραπεζών σε μετρητά εξαντλούνται.


 
Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αρχική εισήγηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM), ήταν για ημερήσιες συναλλαγές 20 ευρώ, αλλά ύστερα από πιέσεις των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών το όριο ορίστηκε σε 60 ευρώ.


Αν δεν προστατευθεί η ρευστότητα του συστήματος, οι πιθανότητες μείωσης του ορίου αυξάνονται και μετά και την απόφαση να χορηγηθεί στους συνταξιούχους το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών ύψους 240 ευρώ.
 
Η χορήγηση των συντάξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη, από 250 καταστήματα της Πειραιώς, 250 της Εθνικής, 200 της Alpha Bank, 150 της Eurobank και 20 της Αττικής.

 
Οι συνταξιούχοι με το απογραφικό θα περιμένουν τη σειρά τους έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, συνοδεία αστυνομικών και ένας ένας θα εισέρχεται στο κατάστημα για να εξυπηρετηθεί.

 
Είναι προφανές ότι θα σημειωθεί τεράστια ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

 
Υπολογίζεται ότι από την καταβολή των συντάξεων αυτή την εβδομάδα, θα αφαιρεθούν από το σύστημα περί τα 500-600 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα τη ρευστότητα των τραπεζών και κάνοντας επιτακτική την ανάγκη μείωσης του ημερήσιου ορίου στα 20 ευρώ για να παραμείνει στοιχειωδώς ανοικτό το σύστημα.

 
Πάντως, στην πράξη το ημέρησιο όριο ανάληψης έχει περιοριστεί στα 50 ευρώ καθώς τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στις ΑΤΜ εξαντλούνται γρήγορα, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να δίνουν αντί για τρία χαρτονομίσματα των 20 ευρώ ένα των 50 ευρώ.
 
 
 
Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα