Ηλεία

Ηλεία: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική περιοχή στον Γρύλλο – Συνελήφθη ένας άνδρας

Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μια μέρα χθες, τρίτη στη σειρά, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας έδωσαν σημαντικό αγώνα με πύρινο μέτωπο που ξέσπασε τις πρωινές ώρες σε «παρθένα» αγροτοδασική περιοχή στον Γρύλλο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, η οποία είχε καταφέρει να σωθεί από τις φλόγες του 2007. Έντονες ανησυχίες από πλευράς διοίκησης της Πυροσβεστικής, που βλέπει πως οι πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από την αντιπυρική περίοδο, καλώντας τον κόσμο παράλληλα να συμμορφωθεί με τους νόμους.

Ειδικότερα, το σήμα ελήφθη στις 10:40 και άμεσα έσπευσαν στο σημείο 10 πυροσβεστικά οχήματα με 20 άνδρες, εκ των οποίων 4 από Κρέστενα, 2 από Αρχαία Ολυμπία, 2 από Πύργο και τα 2 υπηρεσιακά οχήματα που μετέφεραν τους επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης, τον Διοικητή Π.Υ. Ηλείας Βασίλη Σολδάτο και τον Αναπλ. Διοικητή Π.Υ. Πύργου Θοδωρή Λεβέντη, οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα και με τον προϊστάμενο του Π.Κ. Κρεστένων Κώστα Δρακόπουλο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση, η οποία να σημειωθεί πως είχε γλιτώσει από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και εν έτει 2020 ένα στρέμμα της έγινε στάχτη. Η άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών για ακόμα μία φορά στάθηκε αφορμή να περιοριστεί άμεσα η πυρκαγιά και να μην προκαλέσει παραπάνω ζημιά. Η πλήρης κατάσβεσή της και η απομάκρυνση όλων των οχημάτων από το σημείο σημειώθηκε στις 9 το βράδυ.

Σύλληψη ενός άνδρα

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής βρέθηκε από την αρχή του περιστατικού στο σημείο, ερευνώντας τα αίτια επέκτασης της πυρκαγιάς. Κατά τις έρευνές τους, έφθασαν στη σύλληψη ενός άνδρα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας σε λιοστάσι, που ωστόσο έλαβε διαστάσεις και προκάλεσε τη φωτιά αυτή.

Μήνυμα Διοικητή Π.Υ. Ηλείας

Με αφορμή τις συνεχόμενες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος θέλησε να αποστείλει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες του νομού. Αρχικά, θέλησε να επιστήσει την προσοχή όσον αφορά το διάστημα και το σημείο που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν υπαίθριες καύσεις οι πολίτες, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα από το περασμένο καλοκαίρι και οι ποινές είναι βαρύτατες όσον αφορά τον εμπρησμό από αμέλεια ή δόλο.

Τέλος, υπογράμμισε πως ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει τις καιρικές συνθήκες όταν επιλέγει να κάνει υπαίθριες εργασίες, γιατί πολύ εύκολα μπορεί μια φωτιά να λάβει διαστάσεις και να έχει δραματικά αποτελέσματα.

Όλη η επικαιρότητα