Ελλάδα Πολιτική

Σκηνικό έντασης απ’ τους Τούρκους στα Ίμια

Ακούστε το άρθρο

Στεφάνι στον υγρό τάφο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστοδούλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην περιοχή των Ιμίων, έριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επιβαίνων της κανονιοφόρου «Νικηφόρος».

Απευθυνόμενος προς το προσωπικό της κανονιοφόρου ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την τουρκική πρόκληση, τονίζοντας τα εξής:

«Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο “Νικηφόρος”, γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις, εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, με τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το “Νικηφόρος”. Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Για τους ήρωες που “έφυγαν” υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: “Αθάνατοι”», κατέληξε.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα