Ηλεία

Σκληρές μάχες με τις αναζωπυρώσεις στο Λάτα – Μια ανάσα από τα σπίτια οι φλόγες!

H φωτιά έφτασε ελάχιστα μέτρα απόσταση από τα πρώτα σπίτια, τα οποία σώθηκαν χάρη στην ενισχυμένη επέμβαση των πυροσβεστών που απέτρεψαν την καταστροφή.
Ακούστε το άρθρο

Σκληρές μάχες με τις αναζωπυρώσεις που ξεκίνησαν νωρίς χθες το μεσημέρι έδωσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει άμεσα έλεγχος των μετώπων, με αυτό στη Βάλμη που ήταν και το πιο κρίσιμο να φτάνει ελάχιστα μέτρα από τα πρώτα σπίτια που γλίτωσαν χάρη στις συνεχείς ρίψεις των εναέριων μέσων.

Μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε το μεσημέρι στην περιοχή της Βάλμης και συγκεκριμένα σε δάσος που δεν είχε καεί την προηγούμενη μέρα, με τις εναέριες δυνάμεις αποτελούμενες από αεροσκάφη Canadair και ελικόπτερο Erickson να κάνουν συνεχείς ρίψεις προκειμένου να ελέγχουν το μέτωπο.

Μάλιστα, η φωτιά έφτασε ελάχιστα μέτρα απόσταση από τα πρώτα σπίτια, τα οποία σώθηκαν χάρη στην ενισχυμένη επέμβαση των πυροσβεστών που απέτρεψαν την καταστροφή.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ωστόσο έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών και εξαιτίας τους δημιουργήθηκε και νέο δυνατό μέτωπο το απόγευμα, το οποίο κατευθυνόταν προς την περιοχή Λάτα. Μάλιστα, στάλθηκε και μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής από το 112 για την προληπτική εκκένωση του χωριού. Να σημειωθεί επίσης πως υπήρξαν και αναζωπυρώσεις στην περιοχή Αγ. Παρασκευής της Βάλμης και στο χωριό Κάλφα, με τους πυροσβέστες να αναγκάζονται εκείνη τη στιγμή να οπισθοχωρήσουν για να μην κινδυνέψουν.

Εμπρησμός;

Πολλά ακούγονται από χθες από πολίτες που κάνουν λόγο για απόπειρες εμπρησμού και υποβάθμισης της περιοχής.

Μάλιστα, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μιλούν για «σχέδιο» τοποθέτησης φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών στην περιοχή τους, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι θα αντιμετωπίσουν το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Μαρτυρία και απεγκλωβισμός

Μαρτυρία βοσκού αναφέρει πως πριν την πρόκληση της φωτιάς στο συγκεκριμένο σημείο, ακούστηκε έκρηξη και μετά είδε πυκνούς καπνούς. Η άμεση επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα για το χωριό Πόρτες από το οποίο ξεκίνησε η πύρινη λαίλαπα, ενώ υπήρξε και επιχείρηση απεγκλωβισμού για οικογένεια και βοσκό που «παγιδεύτηκαν» σε δασική περιοχή.

Πηγή  Φωτογραφιών: Vaggelis Dimitropoulos

Όλη η επικαιρότητα