Categories: Πολιτική

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στο «κρεσέντο» Ερντογάν

Share

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην επιθετική ρητορική, φτάνοντας στο σημείο να επιχειρεί παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Υπερβαίνει τα εσκαμμένα» ήταν η σκληρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τονίζει πως οι εν λόγω δηλώσεις υποδηλώνουν την ανησυχία της Άγκυρας για τις επιτυχίες και τη συνεχή ισχυροποίηση της Ελλάδας.

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκεμμένα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. «Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει», σημείωσε.

«Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα και μάθημα στους κυβερνώντες του, οι οποίοι επιδιώκουν περιπέτειες και που θα καταλήξουν σε καταστροφή για αυτούς, με δημοκρατικά μέσα» ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες», πρόσθεσε ακόμη, μεταξύ άλλων.

Η σκληρή απάντηση της Αθήνας και τα μηνύματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού στο διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο προκαλούν εκνευρισμό στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος μάλιστα δέχεται ισχυρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του. Η κυβέρνηση διαμηνύει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων.

Πάντως, η ελληνική πλευρά αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εστιάζει στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος  απέφυγε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση στις επίσημες διεργασίες, ενώπιον δηλαδή των Συμμάχων. Δεν ετέθη, δηλαδή, σε καμία από τις πολλές επίσημες συζητήσεις από την Τουρκία ζήτημα που να αφορά την προβολή των διεκδικήσεων της σε βάρος της Ελλάδας.

Συγχρόνως η παραίνεση του προέδρου των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν για ηρεμία στο Αιγαίο ήχησε θετικά στην Αθήνα, ωστόσο οι απρόβλεπτες κινήσεις του Ερντογάν κρατούν σε εγρήγορσή το κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν υπέρκέρδη της Τουρκίας στη Σύνοδο της Μαδρίτης, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αμέσως μετά την ενημέρωση των κομμάτων για τ’ αποτελέσματα της Νατοϊκής Συνόδου, έστειλε σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας:

«Η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και θα απαντάται. Αλλά, πέραν αυτού, ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση, θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Η νέα ρητορική επίθεση του Τούρκου προέδρου ξεκίνησε πριν καν επιστρέψει στην Άγκυρα. Στο αεροσκάφος της τουρκικής προεδρίας, όπως συνηθίζει, επιτέθηκε ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήθεν, δεν έχει καλές προθέσεις.

Την ίδια ώρα, καταπέλτης είναι η δήλωση Ελληνοαμερικανών ρεπουμπλικανών βουλευτών για την υπόσχεση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπαϊντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει την πώληση F-16 Viper στην Τουρκία.

Οι δυο βουλευτές υπενθυμίζουν τα όσα ακούστηκαν δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» αναφέρουν οι Γκας Μπιλιρακης και Νικολ Μαλιωτακης.

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Νίκο Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο να κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ό,τι ήθελε. Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της διάσκεψης; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο» σημείωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η πολιτική αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι άκρως επικίνδυνη», επισήμανε το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Ο κ Ερντογάν κέρδισε αρκετά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επεσήμανε πως είχαμε μια περίεργη στροφή του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας» δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

«Η Τουρκία πήρε όσα ζήτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει τα όρια της» σημείωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, εκτός από ένα ζεύγος τουρκικών F-16, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της γείτονος έκανε 41 παραβιάσεις.

Πηγή: ertnews.gr