Κόσμος

Σκοτώθηκε στο Άουσβιτς στα 14 της – Αυτή η φωτογραφία μαρτυρά ό,τι συνέβη πριν το θάνατό της

Ακούστε το άρθρο

Η Czesława Kwoka, σε ηλικία μόλις 14 ετών, έγινε ένα από τα χιλιάδες θύματα των ναζί, χάνοντας τη ζωή της εντός του κολαστηρίου του Άουσβιτς. Το φωτογραφικό της πορτρέτο είναι από εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει κατά κόρον στο διαδίκτυο σε ασπρόμαυρη εκδοχή.

Τώρα, μια Βραζιλιάνα καλλιτέχνις, η Marina Amaral, που ειδικεύεται στο χρωματισμό φωτογραφιών, εξέδωσε μια έγχρωμη πτυχή του πορτρέτου της Kwoka, η οποία καταδεικνύει τι είχε προηγηθεί του θανάτου της 14χρονης.

Την έγχρωμη φωτογραφία δημοσίευσε ο λογαριασμός του μνημείου Άουσβιτς στο twitter, δίνοντας και κάποια στοιχεία για το σύντομο παρελθόν της κοπέλας

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, η Czesława Kwoka γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1928, έφτασε στο Άουσβιτς στις 13 Δεκεμβρίου 1942 σε μια μεταφορά 318 γυναικών. Πήρε τον αριθμό 26949 και σκοτώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1943. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, του Wilhelm Brasse, ο οποίος και τράβηξε τη φωτογραφία, η συγκεκριμένη λήψη (που εικάζεται πως είναι και η τελευταία φωτογραφία που τράβηξε ποτέ το κορίτσι) πάρθηκε αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό της 14χρονης από έναν φρουρό του στρατοπέδου.

Γι′ αυτό και, όπως φαίνεται ευδιάκριτα πλέον στην έγχρωμη εκδοχή, το κορίτσι έχει σκισμένα χείλη και μάτια γεμάτα φόβο, μαλλιά τόσο κοντά κουρεμένα που σχεδόν φαίνεται το κρανίο της, ρούχα μεγαλύτερα από το σωματότυπό της.

Μια φωτογραφία που άντεξε στο χρόνο για να θυμίζει σε όλους μας τη φρίκη του πολέμου, που βιώνουν ακόμη και σήμερα παιδιά σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Πηγή: thelily.com

Όλη η επικαιρότητα