WEB tv Ηλεία Πολιτική

Σκουρλέτης από την Ηλεία: «Να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση ν` αλλάξει πολιτικές»

Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γουβιάς, Παναγιώτης Πεντάζος, Νίκος Λώλος 


Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε χθες από τον Πύργο ο Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «πολίτες και ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υψώσουν φωνή προκειμένου ν` αναγκάσουν την Κυβέρνηση ν` αλλάξει πολιτικές».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο –στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του στην Ηλεία- δήλωσε επίσης πως τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα από την Κυβέρνηση δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Ζήτησε παράλληλα να ενισχυθεί η Αγορά και οι επαγγελματίες (σ.σ. κάνοντας και τη σχετική αναφορά στα πυροδάνεια), όχι με δάνεια αλλά με εφαρμογή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής…

Τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε ο Συντονιστής της ΝΕ Ηλείας Γιώργος Σαιτάς (σ.σ. που βρισκόταν στο πάνελ μαζί με τον βουλευτή Ηλείας του Σύριζα Διονύση Καλαματιανό), με τον Πάνο Σκουρλέτη να παίρνει το λόγο στη συνέχεια τονίζοντας πως «Πάντοτε έχει σημασία μία συνέντευξη σε περιφερειακά μέσα που μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μία επικοινωνία αδιαμεσολάβητη η οποία χάνεται πολλές φορές μέσα από το κυρίαρχο δημοσιογραφικό και μιντιακό λόγο από τα μεγάλα Μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Πρόσθεσε δε ότι «Στην Ηλεία ακούσαμε  πράγματα τα οποία όλοι τα ξέρουν αλλά δεν ακούγονται επίσημα. Η αγωνία του κόσμου για το τι επίκειται, η αβεβαιότητα, τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών – παραγωγών, τα μεγάλα προβλήματα των μικρών καταστημάτων και Επιχειρήσεων τα γνωρίζουμε όλοι, όμως δεν τονίζονται. Από ότι φαίνεται ΔΕΝ υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση και τα αντίστοιχα πολιτικά μέτρα στο Πεδίο της οικονομίας για να έρθουν να απαντήσουν στο ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται μπροστά μας.

«Να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας»…

Συνεχίζοντας ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «Βγήκαμε από το lockdown και την καραντίνα και την παύση της οικονομικής δραστηριότητας που είχε όμως επιπτώσεις. Μπορεί λοιπόν να πάρθηκαν σωστά και έγκαιρα τα περιοριστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία, μπορεί τελικά λόγω των μέτρων αυτών να μην δοκιμάστηκε το σύστημα της υγείας αλλά από δω και μπρος σημασία έχει να θωρακίσουμε το σύστημα της υγείας. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτά που έχουμε ακούσει ως τώρα από μέρους της κυβέρνησης μάλλον δείχνουν έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για να υπάρξουν μαζικοί διορισμοί γιατρών και νοσοκομειακών και η αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή και στήριξη στα νοσοκομεία μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε ενδεχόμενο».

«Ανησυχητικά τα πράγματα στην Οικονομία»…

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως τα πράγματα στην Οικονομία είναι ακόμα πιο ανησυχητικά αφού -όπως είπε- τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι τα λιγότερα δυνατά, διευκολύνεται η ελαστικότητα στην εργασία, μειώνονται οι μισθοί και αφήνονται στην τύχη τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι Τράπεζες δεν ρίχνουν χρήμα στην Αγορά.

«Ουσιαστικά», συνέχισε, «έχουμε μία πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης που είναι για τους λίγους, μία πολιτική η οποία τελικά εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων των μεγάλων εταιριών και συμφερόντων μία πολιτική που αφήνει έξω από το πεδίο της παρέμβασης της και της δράσης της τους πολλούς, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που ανακοίνωσε ο Σύριζα τα οφέλη διοχετεύονται σε όλη την οικονομία ενώ υπάρχει ιδιάιτερη πρόνοια για τους κλάδους του Τουρισμού και της Εστίασης. Τα 32 δις ευρώ που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν σε κρίσιμους τομείς της Οικονομίας και να δημιουργήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα ρίχνει βάρος στον Πρωτογενή και Δευτερογενή τομέα παραγωγής. Αντίθετα βλέπουμε εμμονή στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων Κρατικών επιχειρήσεων που είναι κερδοφόρες.

Η ύφεση είχε ξεκινήσει πριν τον Κορωναιό. Πρόλαβαν κι έκοψαν μισθούς, κατάργησαν την 13η σύνταξη κι όπως πάει θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ισχύσει ο νόμος της ζούγκλας στην Οικονομία της χώρας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε! Θα υψώσουμε φωνή για ν` αναγκάσουμε τη Κυβέρνηση ν` αλλάξει πολιτικές.

Ο Σύριζα κατέθεσε είναι μία δέσμη μέτρων με έναν ορίζοντα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα καταθέσουμε τους άξονες μιας συνολικής πρότασης που θα προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια ενός διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου».

Πάτρα –Πύργος, Πυροδάνεια, Συνέδριο Προοδευτικής Συμμαχίας…

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ηλεία και το δρόμο Πάτρα – Πύργος ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «Η Νέα Δημοκρατία θέλει να καταστρέφει και να κάνει κάποια πράγματα όπως η ίδια θέλει» για να προσθέσει πως «Με το πρόγραμμα Φιλόδημος που εφαρμόσαμε όλοι ήξεραν τι χρήματα θα πάρουν αρκεί να υπήρχαν ώριμες μελέτες».

Για τα πυροδάνεια τόνισε πως «Προτείνουμε να δοθούν μη επιστρεπτέες οικονομικές ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μην μετράμε λουκέτα»… στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Καλαματιανός λέγοντας ότι «Θα πρέπει οι τράπεζες να υποχρεωθούν να ρυθμίσουν τα συγκεκριμένα δάνεια

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «όταν θα υπάρξει εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία θα το επανεξετάσουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου και αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να κάνουμε το συνέδριο προς τα τέλη του έτους Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Στις δημοσκοπήσεις υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που φανερώνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, πλειοψηφικό κάποιες φορές, αμφισβητεί τις βασικές επιλογές της Κυβέρνησης όπως είναι τα θέματα της οικονομίας και της εργασίας».

Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης «έβγαλε» είδηση λέγοντας ότι «ο Σύριζα είναι ένα νοικοκυρεμένο κόμμα, αφού τον προηγούμενο μήνα δώσαμε και την τελευταία δόση του δανείου που είχαμε στην Εθνική τράπεζα».

Σύσκεψη με τον εμπορικό κόσμο και επαγγελματίες

Μετά την συνέντευξη Τύπου και στον ίδιο χώρο ακολούθησε σύσκεψη με τον εμπορικό κόσμο και επαγγελματίες των κλάδων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα από τον κ. Σκουρλέτη.

Ερωτήσεις στον κ. Σκουρλέτη απεύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας , ο πρόεδρος των Ξενοδόχων δήμου Πύργου Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Πύργου «Ερμής», Πάνος Τσαπάρας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Λεωφορείων κ. Βλαχόπουλος, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Χρύσα Ζούπη, ο τουριστικός πράκτορας Γιώργος Τσαγδής, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης δήμου Πύργου  Βασίλης Σιγούρος κ.α. Η πλειοψηφία των προαναφερθέντων αναφέρθηκε στις φοβερές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν θέλουμε δάνεια αλλά επιδοτήσεις. Το ΤΕΠΠΗΧ αφήνει έξω πολλούς. Είμαστε ανοιχτά αλλά στην ουσία είμαστε κλειστοί! Μας παίρνουν τα κλειδιά από τα χέρια!»…

Στην απάντηση του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «Μπορούμε ως χώρα να πάρουμε 24 δις ευρώ. Από αυτά τα 13,4 μπορούν να ριχτούν άμεσα στην Αγορά χωρίς δάνεια, με την εφαρμογή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής»…

«Μετάβαση σε μια βιώσιμη πραγματικότητα για όλους…»

Για μια νέα, βιώσιμη και δίκαιη πραγματικότητα για όλους, μίλησε κατά την χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Αμαλιάδα, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, παρουσία φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλατεία Ανεμομύλου, αποτέλεσε τον τελευταίο «σταθμό» της χθεσινής επίσκεψής του στην Ηλεία και κατά την ομιλία καυτηρίασε την πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε για αντιλαϊκή πολιτική, η οποία, όπως επεσήμανε, είναι ορατή με τον πιο σκληρό τρόπο σε αυτή την περίοδο που οι πολίτες της χώρας βάλλονται από τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι στην επαφή του με τους πολίτες διαπιστώνει ότι ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν την κατάσταση που διαμορφώνεται και ταυτόχρονα ότι υπάρχουν δυνατότητες, ακόμα και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για την στήριξη της παραγωγής και των εργαζομένων, μέσα από ολοκληρωμένο πρόγραμμα που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την επίσκεψη Σκουρλέτη στην Αμαλιάδα στο αυριανό φύλλο της εφ. «Πατρίς»…

Τα είπε με τους αγρότες στη Ζαχάρω ο Σκουρλέτης

Η πόλη της Ζαχάρως αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας στον Νομό μας  του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Εκεί τον υποδέχτηκαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να παραστεί επειδή βρισκόταν σε προγραμματισμένες συναντήσεις στην Αθήνα, ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, οι  πρώην Βουλευτές  Μάκης Μπαλαούρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης  καθώς και στελέχη του κόμματος.

Ο κ Σκουρλέτης είχε την δυνατότητα να ακούσει από ελαιοπαραγωγούς ,μεταποιητές και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων  αλλά και απλούς  αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης να εστιάζεται στις τιμές του ελαιολάδου, που αποτελεί άλλωστε ένα από τα κύρια αγροτικά εισοδήματα για την ευρύτερη περιοχή.

Αναγκαία η οργάνωση του αγροτικού κόσμου και το Π.Δ

Η αναπληρωτής Δημάρχου Δήμητρα Σκαλτσά ήταν αυτή που υποδέχτηκε τον Βουλετή του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, με πρωτεύων αυτό των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούν οι περιοριστικοί όροι  του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Τάγαρης έθεσε στον κ Σκουρλέτη τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, με κυρίαρχο αυτό των τιμών του ελαιολάδου.

Μάλιστα ο κ Τάγαρης εστίασε στην αναγκαιότητα οργάνωσης του αγροτικού κόσμου σε ομάδες και συνεταιρισμούς, άποψη την οποία ενστερνίστηκε και ο πρώην Υπουργός, ο οποίος στην συνέχεια κατά την ομιλία του την παρουσίασε ως μία αναγκαία ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου.

Συνάμα ο κ Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα υλοποίησης των έργων αναβάθμισης των Ιαματικών Λουτρών, ενώ πρότεινε και την διεξαγωγή  ημερίδας με θέμα τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος.

Όλη η επικαιρότητα