Ζώα

Σκύλοι εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν κλεμμένες αρχαιότητες (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών υλών, όπλων, ναρκωτικών ακόμη και χρηματικών ποσών, σκύλοι της αστυνομίας εκπαιδεύονται για να εντοπίζουν κλεμμένες αρχαιότητες. 

Η αμερικανική δικηγορική εταιρία Red Arch σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, ξεκίνησαν πρόσφατα ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων K-9 για βρίσκουν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό να σταματήσει το παράνομο εμπόριο στη μαύρη αγορά και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων πλήττει τις χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων.
Περίπου μισό εκατομμύριο αρχαία αντικείμενα εκλάπησαν από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ μόνο στο διάστημα από το 2003 μέχρι το 2005.
Το πρόβλημα όμως, είναι παγκόσμιο. Περισσότερα από 7800 αρχαία αντικείμενα από 30 διαφορετικές χώρες έχουν βρεθεί κατά τους τελωνειακούς ελέγχους στις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι το 2016.
Ειδικά τα μικρά αντικείμενα, όπως τα νομίσματα μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν αναμεμειγμένα με σύγχρονα, ώστε να μην κινούν υποψίες.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των σκύλων είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμα, καθώς μπήκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018. Προς το παρόν εκπαιδεύονται τέσσερα Labrador retriever και ένας Γερμανικός Ποιμενικός. Επιλέχθηκαν για την ήρεμη συμπεριφορά, αλλά και τις εξαιρετικά καλές οσφρητικές τους ικανότητες.
Το πρώτο στάδιο είναι να μάθουν οι σκύλοι να ξεχωρίζουν τη μυρωδιά των αρχαιοτήτων και εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο.
Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν μπάλες από βαμβάκι που έχουν συλλέξει τη μυρωδιά από αρχαία αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ώστε να προστατέψουν τις αρχαιότητες από τυχόν φθορές. Αρχικά, μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τη μυρωδιά του βαμβακιού, της σακούλας που ήταν τοποθετημένο, τη μυρωδιά των σύγχρονων κεραμικών αντικειμένων και τέλος των αρχαίων.

Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να τους μάθουν να αναγνωρίζουν τις αρχαιότητες σε εξωτερικούς χώρους. Θα κάνουν αναπαραστάσεις πραγματικών καταστάσεων εκτός εργαστηρίου, κρύβοντας για παράδειγμα τις μπάλες από βαμβάκι σε βαλίτσες.
Στο τρίτο στάδιο, θα ενημερωθούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι, ώστε να καταλαβαίνουν τις ενδείξεις των σκύλων.
Αν η εκπαίδευση πετύχει, οι ειδικοί ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο.

Δείτε το βίντεο από την εκπαίδευση της Moxie, ενός Labrador retriever που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Και όπως φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά: 

Πηγή: valueforlife

Όλη η επικαιρότητα