Ηλεία Πολιτική Συνεντεύξεις

Σοφία Σακοράφα: «Απεμπολήσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης της Αρχαίας Ολυμπίας»

Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στην απεσταλμένη της εφ. «Πατρίς» στο Στρασβούργο, Γιούλη Ηλιοπούλου.

Την ανάγκη να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην πολιτιστική μας παρακαταθήκη επισήμανε μέσα από τη συνέντευξή της στην εφ. «Πατρίς» η ευρωβουλευτής και θρυλική ακοντίστρια Σοφία Σακοράφα.

Η κα Σακοράφα που συνάντησα στο Στρασβούργο μοιράστηκε τις σκέψεις της για την Αρχαία Ολυμπία, ανέλυσε την άποψή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τους πληγέντες Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

– Ως πολιτικός αλλά και ως αθλήτρια, τι σημαίνει για σας η Αρχαία Ολυμπία;

Η Αρχαία Ολυμπία είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και για μας τους αθλητές τόπος ιερός. Η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενεί μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αρχαία Ολυμπία να έχει τις ανάλογες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή και να έχουμε ένα σταθερό έσοδο από κάτι που μας ανήκει. Όμως και αυτή τη δυνατότητα την έχουμε απεμπολήσει, διότι αλλού είναι το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, άλλοι έχουν τους Αγώνες και τους έχουν μετατρέψει σε ένα πακέτο που πουλάει και δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, αφήνοντας μηδαμινά οφέλη στην Αρχαία Ολυμπία.

– Μπορεί να δοθεί ευρωπαϊκή στήριξη στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς μέσω της Κομισιόν;

Από την πλευρά μας ετοιμάζουμε να καταθέσουμε σχετικές ερωτήσεις για το πώς μπορεί να δοθεί έμπρακτη στήριξη από την ΕΕ για να αντισταθμιστεί η απώλεια εισοδήματος από ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο και εμπορεύσιμο προϊόν όπως το ελαιόλαδο. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το ζήτημα προς συζήτηση, τόσο σε επίπεδο Επιτροπών όσο και Ολομέλειας. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξη, γιατί υπάρχουν διάφορα συμφέροντα. Σας θυμίζω τις προσπάθειες κάποιων να μας πείσουν ότι το ηλιέλαιο είναι μεγαλύτερης αξίας από το ελαιόλαδο. Αυτό άλλαξε έπειτα από λίγο, όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκανε κακό στην παραγωγή. Στον νέο προϋπο- λογισμό μειώνονται τα ποσά για την παραγωγή και κατευθύνονται σε άλλες δράσεις και ελπίζω να μην ισχύσει η φημολογία ότι θα χρηματοδοτηθεί το ξερίζωμα παλιών δέντρων για να φυτευτούν νέα. Είναι κάτι που το παρακολουθούμε με προσοχή για να δούμε τις λεπτομέρειες.

– Η ελληνική και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία γιατί βιώνουν ισχυρή κρίση;

Οι επικεφαλής τους φάνηκαν ανίκανοι να διαβάσουν τη σημερινή πραγματικότητα και να προσαρμόσουν τα οράματα και τα προγράμματά τους. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους μας. Οι πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο, χρειάζονται ένα νέο όραμα, με ελπίδα αλλά και δράση. Είναι καιρός να αφήσουμε τη νεολαία να βγει μπροστά και να αγωνιστεί. Πληγώνομαι όταν νέοι άνθρωποι, που το κράτος και ο γονιός επένδυσαν οικονομικά αλλά και σε ελπίδα, φεύγουν από την πατρίδα τους και τους εκμεταλλεύονται άλλες χώρες και με τους χειρότερους όρους. Αντί να τους κρατήσουμε εδώ και να είναι το ατού μας για να βγούμε από την κρίση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Οι νέοι μας είναι το κεφάλαιο της Ελλάδας, σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε.

– Γιατί λέτε «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών;

Διότι αυτή τη στιγμή, το όνομα Μακεδονία το σφετερίζεται μία περιοχή μόνο. Όταν θα αποκαλείται «Bόρεια Μακεδονία» αλλά ο πρόεδρος Ζάεφ προκαλεί το κοινό αίσθημα των Ελλήνων αποκαλώντας εξαρχής την περιοχή Μακεδονία, υπάρχει θέμα. Όταν παραχωρείς γλώσσα και εθνότητα μακεδονική, είναι τεράστιο ζήτημα. Μελλοντικά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Δεν πιστεύω ότι η Συμφωνία βάζει στην άκρη τους αλυτρωτισμούς, αλλά ανοίγει καινούριους και οξύνει τα πνεύματα. Προφανώς και έπρεπε να υπάρξει μια συμφωνία, αλλά εμείς τώρα δεν παίρνουμε τίποτα ως λαός και ως χώρα. Πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα μελλοντικά που δεν τα έχουμε μετρήσει, π.χ. με τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα μας. Το ζητούμενο τι προοιωνίζεται για το μέλλον μας η Συμφωνία αλλά και για ποιον λόγο ήρθε με τον τρόπο που ήρθε τη δεδομένη στιγμή. Εδώ έχουμε μια πάλη μεταξύ αμερικανονατοϊκών δυνάμεων και Ρωσίας. Είμαστε ανάμεσά τους και προσπαθούμε να μη μας πατήσουν.

«Πόσα χρόνια με γύρισες πίσω» η πρώτη αντίδραση της κ. Σακοράφα στο άκουσμα της
λέξης «Πατρίς». «Το ξέρεις ότι με είχαν βραβεύσει; Ήταν το Φλεβάρη του 1991 αλλά το θυμάμαι σαν χθες. Ήταν μια πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση με τα πιο λαμπρά ονόματα από το χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού. (Από την εκδήλωση το φωτογραφικό στιγμιότυπο). Δεν νομίζω να γίνεται κάτι αντίστοιχο κάπου αλλού. Πες μου πως το συνεχίζετε». «Φυσικά» η δική μου απάντηση. «Να με καλέσετε ξανά. Θέλω πολύ να ξανάρθω» η δική
της, αυθόρμητη και αφοπλιστική.

Όλη η επικαιρότητα