Χωρίς κατηγορία

Σοκ και δέος στην Κεφαλονιά από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί

seismos_kefalonia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η νήσος Κεφαλληνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Οι κάτοικοι του νησιού, που το μεσημέρι της Κυριακής έζησαν τον τρόμο των 5,8R που «χτύπησαν» το νησί, βλέπουν ότι ο εγκέλαδος προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Η Κεφαλονιά δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται» με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους. Η νύχτα μάλιστα τους βρήκε… στους δρόμους, παρά την κακοκαιρία.

Για μεγάλο μετασεισμό μέσα στις επόμενες ημέρες στην Κεφαλονιά, έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο γνωστός σεισμολόγος είπε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, ενώ τόνισε πως η πλούσια μετασεισμική δταστηριότητα στο νησί είναι κάτι απόλυτα λογικό.

Ο κ. Τσελέντης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κύριος σεισμός πέρασε, συγκεκριμένα είπε πως τα 5,8R ήταν «κατά 90% ο κύριος σεισμός», ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού των οποίων τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές να επιστρέψουν σε αυτά. Ωστόσο, σημείωσε πως η αξιοπρεπής δόμηση στην Κεφαλονιά βοήθησε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. «Αν ο σεισμός είχε γίνει σε άλλο σημείο της χώρας θα είχαμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία ώστε να στεγαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα. Επίσης δήλωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως και αποκάλυψε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τέσσερις Γενικοί Γραμματείς.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8R ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4R για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.


Πηγή: protothema.gr


———————————


Nεότερο 22:05
«Δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος και διευκρίνισε ότι «οι επιστήμονες θα είναι σε θέση σε 48 ώρες να κάνουν σχετική εκτίμηση, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής».

Την ίδια στιγμή, επί έξι ώρες το νησί δεν έχει σταματήσει να «κουνιέται», με τους τρομοκρατημένους κατοίκους να παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα έξω από τα σπίτια τους.

Αρκετοί σεισμολόγοι θεωρούν ικανοποιητική την πλούσια σεισμική ακολουθία, ωστόσο μερίδα σεισμολόγων εκφράζουν τον προβληματισμό τους λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της περιοχής.

Νεότερη ενημέρωση 20:48 Νέος ισχυρός σεισμός 5,2R σημειώθηκε με επίκεντρο την περιοχή 15 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, ο οποίος έγινε αισθητός στην Ηλεία και αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Νεότερη ενημέρωση 20:30 Το νησί της Κεφαλονιάς συνεχίζει να «κουνιέται» στον ρυθμό του Εγκέλαδου, καθώς η μετασεισμική ακολουθία παραμένει ισχυρή. Έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, εκ των οποίων το 90% είναι από 3,7 έως 4,4R. Oι σεισμολόγοι συνιστούν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή ζημιά μέχρι τον έλεγχό τους από πολιτικούς μηχανικούς, ενώ ανέβασε το μέγεθος του σεισμού στα 6,1R, σύμφωνα με τις νεώτερες και ακριβέστερες μετρήσεις που ακολούθησαν την πρώτη εκτίμηση.

Μάλιστα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA το βράδυ της Κυριακής επανέλαβε πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να διανυκτερεύσουν εκτός των οικιών τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει όχι απλώς μερικές ημέρες ή εβδομάδες αλλά μήνες, υπογραμμίζοντας πως οι καθηγητές παρακολουθούν διαρκώς τη σεισμική δραστηριότητα και θα ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ένδειξη και επανέλαβε πως οι κάτοικοι της Κεφαλληνίας θα πρέπει να αποφύγουν να διανυκτερεύσουν σε οικίες που έχουν παρουσιάσει έστω και ελάχιστες ζημίες από τον σημερινό σεισμό.  

Πηγή: protothema.gr

Nεότερη ενημέρωση 19:45 Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πυροσβεστική στην Κεφαλονιά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Αναφέρονται ρωγμές σε πολλά σπίτια.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί κάτοικοι του Αργοστολίου εχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το γήπεδο Αργοστολίου.

Αναφέρονται ζημιές στο δρόμο κοντά στο λιμάνι του Ληξουρίου. Κάτοικοι της Κεφαλονιάς τονίζουν ότι επρόκειτο για πολύ μεγάλο σεισμό.

Ως αποτέλεσμα του σεισμού, στα περισσότερα σπίτια σημειώθηκαν ζημιές από αντικείμενα που έπεσαν από τα ράφια. Πολλοί Κεφαλονίτες βρίσκονται στα αυτοκίνητά τους αφού οι μετασεισμοί είναι συνεχείς.

Οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι του γηροκομείου Ληξουρίου μεταφέρονται σε κοντινή εκκλησία καθώς το κτήριο ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.

 Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Κεφαλλονιά κάτοικοι του νησιού έχουν αποκλειστεί στους Πετανούς και επιτόπου σπεύδει περιπολικό. 


Nεότερη ενημέρωση 19:05 Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 27 Ιανουαρίου οι παιδικοί σταθμοί του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιωνίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων.

Η σχετική ανακοίνωση

«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Δευτέρα 27/01/2014 καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ΔΕΝ θα λειτουργήσει λόγω της σημερινής σεισμικής δραστηριότητας προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος Μετασεισμικός Έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επαναλειτουργία των μονάδων αυτών θα ενημερωθείτε με νεώτερη ανακοίνωση και με επικοινωνία σας με τις κατά τόπους δομές».



Νεότερη ενημέρωση 18:45 Ζημιές σε παλιά κτήρια του Αργοστολίου, κατολισθήσεις σε δρόμους και διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι οι ζημιές που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από το σεισμό των 5,9 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής στην Κεφαλλονιά και έγινε αισθητός έως την Αθήνα και σε άλλες περιοχές.

Η δόνηση προκάλεσε αναστάτωση στο νησί, μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν στα βόρεια του νησιού λόγω πτώσης βράχων, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις μόνο για σπασμένες τζαμαρίες και άλλες μικρές ζημιές σε καταστήματα του Αργοστολίου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός καταγράφηκε στις 15:55, 279 χλμ. δυτικά της Αθήνας, με επίκεντρο βόρεια του Αργοστολίου, και με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Πηγή: in.gr

17.20…Στο Αργοστόλι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως με σπάσιμο τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων.

Στο Ληξούρι ο δρόμος στη θέση Βουνί προς χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης… έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην Κουνόπετρα, χωρίς ευτυχώς θύματα…

Ο κόσμος πανικοβλήθηκε από τη δόνηση και βγήκε από τα σπίτια του. Αυτή τη στιγμή είναι συγκεντρωμένος σε πλατείες και ανοικτούς χώρους…


17.10… Στο δρόμο για Φισκάρδο έχουν πέσει βράχια! Ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, μιλώντας σε έκτακτο δελτίο της τηλεόρασης τους ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι ενημερώνεται συνεχώς για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά το σεισμό, ενώ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους.


Νεότερο 17:05 Δεν έχουν ξαναζήσει οι νεότερες γενιές τέτοια κατάσταση, όπως αναφέρει το Kefaloniapress.gr.

Το Αργοστόλι και το Ληξούρι «χόρεψαν». Δεν υπάρχουν θύματα, μόνο υλικές ζημιές, ενώ ο καιρός είναι άσχημος με κρύο και βροχή. Ο κόσμος μπήκε στα αυτοκίνητα και αναζητά ασφάλεια.
Το Ληξούρι έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια και στα εσωτερικά των σπιτιών.


Νεότερη ενημέρωση 17:00 Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλλονιά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.
Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

 Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.  

 Nεότερη ενημέρωση 16:45 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, o σεισμός ήταν μεγέθους 5,9R, με επίκεντρο 5 χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 10χλμ. Όπως αναφέρει σεισμολόγος στο Patrisnews.com, «είχε την ένταση κοντά στο επίκεντρο που οριακά σε ρίχνει κάτω κατά τη διάρκεια της δόνησης». Στην περιοχή ακολουθεί ισχυρή μετασεισμική ακολουθία με σεισμούς από 3,7R έως 4,1R.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρές ζημιές σε όλο το νησί, ενώ οι κάτοικοι είναι ανάστατοι στους δρόμους.

Σεισμός 6,3R σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά με επίκεντρο την Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το Σεισμολογικό Εργαστήριο Πατρών

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Ηλείας, καθώς είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια.

Όπως μετέφεραν κάτοικοι της περιοχής του Φισκάρδου Κεφαλονιάς στο patrisnews.com, η σεισμική δόνηση ήταν απίστευτα ισχυρή και προκάλεσε διακοπή ρεύματος, ενώ αρκετοί κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

 

Όλη η επικαιρότητα