Ηλεία

Σοκ στην παραλία Λεβεντοχωρίου – Εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι

Ακούστε το άρθρο

Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν χθες το πρωί μαθητές και εκπαιδευτής καταδύσεων κατά την παρουσία τους στην παραλία Λεβεντοχωρίου για το προγραμματισμένο μάθημα κατάδυσής τους, καθώς πλησίον της παραλίας εντοπίστηκε νεκρό δελφίνι που είχε ξεβραστεί στην παραλία.

Ειδικότερα, ο εκπαιδευτής Νεκτάριος Λιάβας βρέθηκε στο σημείο μαζί με μαθητές τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν το καθιερωμένο μάθημα κατάδυσής τους, ωστόσο έπεσαν πάνω σε ένα θέαμα που δεν περίμεναν. Πάνω στα βράχια βρισκόταν το άψυχο σώμα ενός ρινοδέλφινου μήκους περίπου 3 μέτρων και βάρους 200 κιλών, όντας σε πλήρη ανάπτυξη. Όσον αφορά την κατάσταση του άψυχου σώματός του, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η αποσύνθεσή του μιας και τα δελφίνια διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τρόπο αποσύνθεσης. Στο στόμα τους, όπως τόνισε ο κ. Λιάβας, δημιουργούνται φουσκάλες με αέρια που κάποια στιγμή σκάνε και έπειτα γίνεται η αποσύνθεση.

Προσπάθεια διάσωσης

Το δελφίνι όπως είναι γνωστό, είναι ζώο που ζει στα βαθιά νερά και το γεγονός πως ήρθε τόσο έξω στην παραλία, δημιουργεί σκέψεις πως κάπου μπλέχτηκε και δεν μπορούσε να αποδράσει. Η παρουσία του δελφινιού στο σημείο θα επηρέαζε αρνητικά το οικοσύστημα, για αυτό ο κ. Λιάβας με έναν ακόμα δύτη το τράβηξαν με τη βοήθεια και άλλου κόσμου προς τα έξω για να μη μολυνθεί η περιοχή.

Ιδιαίτερα περίεργο είναι το γεγονός πως στο στόμα του βρέθηκε αγκίστρι με σκοινί, το οποίο έβαλε σίγουρα σε σκέψεις τους διασώστες του κουφαριού του άτυχου ζώου όσον αφορά τον τρόπο που βρέθηκε τόσο κοντά στην παραλία. Παρ’ όλα αυτά, αποτέλεσε και το αντικείμενο με το οποίο κατάφεραν να το τραβήξουν και να το βγάλουν στην ακτή, πριν ξεκινήσει η αποσύνθεσή του. Ο κ. Λιάβας, εκπαιδευτής καταδύσεων στο Ileia Dive Center, υποστήριξε πως χάρη στο προγραμματισμένο μάθημα κατάφεραν και έπεσαν πάνω στο περιστατικό όντας τυχεροί, ενώ θέλησε να εστιάσει και στον κίνδυνο που θα υπήρχε σε περίπτωση που αυτό δεν απομακρυνόταν, μιας και οτιδήποτε θα μπορούσε να φάει το άψυχο σώμα του ζώου και στη συνέχεια να βρισκόταν στο πιάτο μας.

Επικοινωνία με αρχές

Άμεση ήταν η επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να επιλυθούν επί του θέματος, ενώ απέστειλε και σχετικές φωτογραφίες ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση του νεκρού ζώου. Το Λιμεναρχείο Κατακόλου έδωσε άμεσα το παρόν στο σημείο, κάνοντας καταγραφή του γεγονότος και ενημερώνοντας το αρμόδιο τμήμα του δήμου Πύργου προκειμένου να επιλυθεί του ζητήματος.

Όλη η επικαιρότητα