Ηλεία

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τις κακοποιήσεις στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

46 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην Ηλεία το 2018  – 19 συλλήψεις που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο

«Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής, αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006».

Φόβος, απειλή, συναισθηματικός εκβιασμός και ο θύτης πάντα να είναι ένα πολύ αγαπημένο και οικείο πρόσωπο. Όσο για το θύμα, η έλλειψη υποστήριξης, τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής, η αβεβαιότητα για το μέλλον κυρίως όταν δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητο και η έλλειψη ενημέρωσης για το τί λογίζεται βία, είναι κάποιοι από τους πιο βασικούς παράγοντες που οδηγούν συχνά στη σιωπή

Το 2018 στο νομό Ηλείας εκτυλίχθηκαν 46 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας με 19 συλλήψεις που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και μέχρι το  Σεπτέμβριο του 2019 σημειώθηκαν 31 υποθέσεις με 9 αυτόφωρες συλλήψεις…

Το προφίλ του δράστη και του θύματος

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου μιλήσαμε με τον ψυχολόγο κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και με τη βοήθειά του προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του δράστη και το προφίλ του θύματος. «Δράστης μας είπε,  μπορεί να είναι ο σύζυγος, ο σύντροφος, ο γιος, ή και ο αδερφός, άτομα δηλαδή του οικογενειακού περιβάλλοντος  και κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία. Η βίαιη συμπεριφορά του, δεν οφείλεται σε επαγγελματικές αποτυχίες, σε ψυχικές διαταραχές ή σε εξαρτήσεις από ουσίες και αλκοόλ, συνεπώς γι΄ αυτή τη συμπεριφορά του αιτία είναι ο βίαιος χαρακτήρας του και μόνο, μια συμπεριφορά που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το τί επιτρέπει η κάθε γυναίκα. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας και είναι πολλές φορές υπεράνω πάσης υποψίας, όσο για τα θύματα μπορεί να είναι η κάθε γυναίκα ανεξάρτητα από εκπαιδευτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τουλάχιστον μία στις 3 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική. ψυχολογική ή σεξουαλική βία, κατέληξε..».

Η  νομοθεσία προστατεύει, αλλά η βία συνεχίζεται…

 

Ποτέ ένα απλό χαστούκι ή μια λεκτική απειλή σε μια πολιτισμένη κοινωνία που πρεσβεύει τη δημοκρατία δεν είναι δείγματα αγάπης, εκτίμησης, σεβασμού και ανθρωπιάς…Απεναντίας είναι η αρχή του μαρτυρίου. Είναι η αρχή του Γολγοθά και δυστυχώς πολλές φορές αυτός ο Γολγοθάς τελειώνει με την παρέμβαση μιας κοινωνικής υπηρεσίας και ενός δικαστηρίου αφήνοντας όμως για πάντα στην ψυχή και τη μνήμη ανεξίτηλα σημάδια…  Ανάμεσα στα θύματα  μπορεί να υπάρχουν και μετανάστριες χωρίς νόμιμα έγγραφα, οι οποίες είναι θύματα πορνείας, εμπορίας και διακίνησης, το γνωστό trafficking, όπου  με τη μέθοδο του εκβιασμού υποκύπτουν, μην έχοντας επιλογή και γίνονται έρμαια στα χέρια των προαγωγών τους. Άλλωστε τέτοιες υποθέσεις είχαν ευρέως απασχολήσει τις αρχές και την πολιτεία από τη δεκαετία του ’90.

Το δύσκολο είναι μέχρι να πάρει την απόφαση και να έρθει εδώ στο Κέντρο, μας είπε ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Χρήστος Τουμπέκης , όλες είναι γυναίκες πληγωμένες, ταλαιπωρημένες, με ασταμάτητο κλάμα, απογοήτευση και ανάγκη για βοήθεια. Η ενδοοικογενειακή βία συνέχισε, είναι ποινικό αδίκημα ο νόμος 3500/2006 παρέχει αυξημένη προστασία σε όλα τα μέλη της οικογένειας και στα παιδιά, σε πλαίσιο γάμου και συγκατοίκησης εξασφαλίζοντας σε όλους το δικαίωμα σε μια συμβίωση που σέβεται την αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Ο κ. Θοδωρής Γιαννόπουλος Κοινωνιολόγος/Σύμβουλος Υποδοχής του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Πύργου δήλωσε στην ”Πατρίς”, η ισότητα των δύο φίλων είναι ακόμη ζητούμενο σε πολλούς χώρους, όπως τον επαγγελματικό, τον κοινωνικό κτλ γι’ αυτό σύνθημα της γενικής γραμματείας ισότητας των δύο φύλων είναι ότι το ιδιωτικό είναι και πολιτικό. Συνεπώς τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικά, πίσω δηλαδή από κλειστές πόρτες. Η βία εναντίον των γυναικών είναι διαρκώς στην επικαιρότητα και ανησυχητικά αυξανόμενη όπως και το φαινόμενο του σεξισμού που επιτείνει την έμφυλη βία..

Όλη η επικαιρότητα