Categories: Παιδί

Σοκολάτα: πόση επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί;

Share

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τη σοκολάτα με τη διαφορά ότι τα περισσότερα από αυτά, αγαπούν τη σοκολάτα που είναι γλυκιά και άρα έχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Η πραγματική εκδοχή της σοκολάτας είναι πικρή και στυφή. Όχι ιδιαίτερα ελκυστική για ένα παιδί. Η «μαύρη σοκολάτα» όπως ονομάζεται, έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά φυσικά προϊόντα. Πολύ γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, συστήνεται από τους ειδικούς για καθημερινή κατανάλωση με μέτρο.

Η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 85%) μπορεί να δίνεται καθημερινά στα παιδιά. Η σωστή ποσότητα όμως είναι εκείνο που θα έπρεπε να προσέξετε. Μια μικρή μπάρα σοκολάτας, είναι η συνιστώμενη δόση. Ένα κομμάτι δηλαδή των 30 γραμμαρίων είναι τόσο όσο. Ούτε λιγότερο αλλά ούτε και περισσότερο. Η μαύρη σοκολάτα, γνωστή και ως σοκολάτα υγείας, είναι προτιμότερη και από την σοκολάτα γάλακτος και από την λευκή σοκολάτα. Κάπως έτσι, ένα μικρό σοκολατάκι μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι υπεραρκετό για ένα παιδί. Η σοκολάτα είναι μία από τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν διατροφικό εθισμό. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την σοκολάτα στην παιδική διατροφή. Ειδικά αν το παιδί αρνείται να φάει μαύρη σοκολάτα, αντιλαμβανόμαστε πως το να εθιστεί σε μια τόσο θερμιδογόνα συνήθεια, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του.

Πώς δίνει κανείς μαύρη σοκολάτα σε ένα παιδί;

Ένας τρόπος είναι να μην έχετε στο σπίτι σοκολάτες γάλακτος, ώστε να μην έχει την επιλογή να φάει μια τέτοια. Βεβαίως είναι αδύνατον να αποκλείσει κανείς ένα παιδί από άλλους τύπους σοκολάτας, αφού πιθανόν θα τη δει σε ένα άλλο παιδί ή θα του την προσφέρει ο παππούς και η γιαγιά που δεν χαλούν χατίρια. Και πάλι το μέτρο είναι η μοναδική απάντηση. Αν εσείς δεν δίνετε καθημερινά σοκολάτα πλούσια σε ζάχαρη στο παιδί σας, δεν έγινε κάτι αν μια στο τόσο φάει και μια σοκολάτα γάλακτος ή λευκή ή κάποιο γλυκό με σοκολάτα γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν το σπίτι συνηθίζει να τρώει μαύρη σοκολάτα, τότε «μοιραία» αυτό θα περάσει και στο παιδί… Μην παραλείπετε να προσθέτετε μερικές πέρλες μαύρης σοκολάτας στα δημητριακά τους ή στις μπάρες δημητριακών. Ακόμη, μπορείτε να τους φτιάξετε ένα ντιπ από σοκολάτα κουβερτούρα για τα μπισκοτάκια τους. Με αυτόν τον τρόπο η μαύρη σοκολάτα παύει να είναι τόσο πικρή και στυφή. Μεταλλάσσεται σε πιο ενδιαφέρουσα και… ανεκτή!

Πηγή: mommy.gr