Ηλεία

Σωκράτης Φάμελλος: Ενέργειες και δεσμεύσεις για τα απορρίμματα στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Στη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου και του συστήματος ύδρευσης, εστίασαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας για τις ανάγκες ορισμένων ενεργειών που θα βοηθήσουν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη του δήμου και τη βέλτιστη λειτουργικότητά του.

Στη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους, ο κ. Λιατσής  εξέφρασε τις ανησυχίες πολιτών και του ιδίου για τον κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς στο Ποτόκι, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ελέγχουν πλέον καθημερινά τις προγνώσεις καιρού». Ωστόσο, εντάχθηκαν στη συζήτηση και τα θέματα της υδροδότησης και των απορριμμάτων, αμφότερα σημαντικά θέματα για τη σωστή λειτουργία του δήμου. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στην άσχημη κατάσταση που επικρατούσε στο δήμο με τα απορρίμματα, κατέθεσε την πεποίθηση ότι η βελτίωση θα επέλθει από τα παιδιά και την ιδέα της ανακύκλωσης που έχει χαραχθεί βαθιά μέσα τους σε συνεργασία με τον υπουργό και τους συνεργάτες του που θα δημιουργήσουν νέα προοπτική για την ανακύκλωση.

Ενέργειες και δεσμεύσεις για τα απορρίμματα

Λαμβάνοντας το λόγο από το δήμαρχο Πύργου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και κατάφεραν να βγάλουν ένα σημαντικό πλάνο με το οποίο θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες. Πρωταρχικό θέμα ήταν η επιτάχυνση της σύμβασης για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που αποτελεί κεφάλαιο για τους δημότες που επιζητούν μια σύγχρονη μονάδα με χαμηλό κόστος. Για το ζήτημα αυτό είχε γίνει παρέμβαση για κατέβασμα της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας, που αποτελεί το κατώφλι που πληρώνει ο πολίτης και ο δήμος, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε. Δεν παρέλειψε όμως να δεσμευτεί και για δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης, αφού το να μεταφέρονται τα απορρίμματα της ανακύκλωσης σε άλλη περιοχή, περιβαλλοντικά είναι αναγκαίο αλλά είναι δύσκολο και κοστοβόρο. Η δημιουργία της μονάδας αυτής αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να συνεχιστεί η καλή προσπάθεια που γίνεται μέχρι σήμερα. Μέλημα των πολιτών είναι να διατηρούν το ποσοστό ανακύκλωσης όσο το δυνατόν ψηλότερα, χωρίς να περιμένουν πότε θα ολοκληρωθεί η δημιουργία της μονάδας.

Νέοι τρόποι διαχείρισης απορριμμάτων

Η εύρεση νέων τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων αποτέλεσε το τρίτο θέμα συζήτησής τους, με τον κ. Φάμελλο να τονίζει πως οι δήμοι αναμένεται να λάβουν την απαραίτητη ενίσχυση για να επιτευχθεί αυτό. Η πρωτοβουλία που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του 2018, περιλαμβάνει χρηματοδότηση όλων των δήμων μέσα από τα ΠΕΠ για τον καφέ κάδο, αλλά και απορριμματοφόρα για τον κάδο αυτό. Ο δήμος Πύργου λόγω της ανάγκης για εξοπλισμό, αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση για περιστροφικά απορριμματοφόρα και αντίστοιχους κάδους, για ξεχωριστή μεταφορά στη μονάδα για κομποστοποίηση απευθείας σε οργανικά λιπάσματα και έτσι να μειώνεται το κόστος διαχείρισης περισσότερο για τον πολίτη αλλά και συνολικά.

Μελέτες για το Ποτόκι

Σημαντικό «πονοκέφαλο» αποτελεί το Ποτόκι, για το οποίο είναι έντονη η επιθυμία για αξιολόγηση της δυνατότητας αποκατάστασής τους. Είναι αναγκαία μια σοβαρή επιστημονική μελέτη που να την εμπιστευτεί ο κόσμος.

Εξάλειψη απωλειών νερού

Τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν το νερό, για το οποίο ο δήμος Πύργου παρέδωσε προτάσεις για το θέμα της Λίμνης Μουριάς. Χρειάζεται τεχνική αξιολόγηση για αποκατάσταση της περιοχής, αφού η αποξήρανση δεν επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο έγινε και υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιστροφής στην παλαιότερη εικόνα της. επιπλέον, έγινε αναφορά στη διαχείριση του συστήματος ύδρευσης, αφού πλέον όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν όλες τις παραμέτρους διαχείρισης και ποσότητας και ποιότητας του νερού στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, καθώς θα γίνεται ανάλυση κοστολόγησης και τιμολόγησης με βασικό σκοπό να μειωθούν οι απώλειες στα συστήματα ύδρευσης της χώρας μας που ανέρχονται ακόμα και στο 50% του νερού, που αποτελεί πλούσιο φυσικό πόρο. Τέλος, έλαβε ενημέρωση για τα έργα του νέου μοντέλου υδροδότησης του δήμου, που και αυτό θα βοηθήσει στη σωστή διαχείριση του νερού.

Μετά το τέλος της συνέντευξης, ο δήμαρχος Πύργου ξενάγησε τον κ. Φάμελλο στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου όπου κρατούνται διάφορα ιστορικά κειμήλια.

Ξεκινά το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ και το ΚΔΑΥ της Ηλείας

Όλη η επικαιρότητα