Ηλεία Συνεντεύξεις

Σωκράτης Υδραίος: Ο Πύργιος ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στο «Πέντε 5»

«Μεγάλη υπόθεση το παρελθόν και η ιστορία της χώρας μας»

– «Ένας ρόλος σε μεταλλάσσει»…

Με τη συμμετοχή δημοφιλών ηθοποιών ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, στο νομό Έβρου, τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας «Πέντε 5», με την οποία ο γνωστός σκηνοθέτης (υπογράφει και το σενάριο), Βασίλης Τσικάρας ολοκληρώνει την τριλογία του για το 1821, μετά τις προηγούμενες επιτυχίες «Έξοδος 1826» και «Πολιορκία».

Το «Πέντε 5» είναι ένα ιστορικό δράμα που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης (Σεπτέμβριος 1821), την Επανάσταση του 1821 στη Θράκη, ήρωες εκείνης της περιόδου και τέλος τους 5 Νεομάρτυρες του νησιού.

Σε καθοριστικό ρόλο συναντάμε και τον Πύργιο ηθοποιό Σωκράτη Υδραίο, που σήμερα μας μιλά για την συμμετοχή του στην ταινία και όχι μόνο…

Για τον ρόλο του…

«Ένας εσωτερικά κόντρα ρόλος θα έλεγα, μία φυσιογνωμία η οποία ήρθε, αρχικά να με ταξιδέψει 200 χρόνια πίσω στην ιστορία μας, αλλά ταυτόχρονα να με αγχώσει ως οντότητα. Μεγάλη υπόθεση το παρελθόν και η ιστορία της χώρας μας. Το να υποδύεσαι έναν Τούρκο διοικητή που αποφασίζει για την τύχη πέντε νέων Ελλήνων ανθρώπων και να δίνεις εντολή να θανατωθούν δεν είναι και λίγο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να αρθρώσεις τα πάντα στα τουρκικά.

Ένας ρόλος σε μεταλλάσσει, σε μεταμορφώνει σε βάζει σε σκέψεις και σε διαφορετικά μονοπάτια. Αυτή είναι και η μαγεία του χώρου. Η συγκεκριμένη ομάδα και παραγωγή με περίσσια υπομονή ευαισθησία και σεβασμό στην ιστορία αλλά και σε όλους εμάς που πλαισίωσαν το έργο του Βασίλη Τσικάρα για το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης, μας μετέφεραν και μας ενέταξαν με πολύ αγάπη και άψογο επαγγελματισμό σε ένα κλίμα μιας άλλης εποχής. Από τα σκηνικά, τα κοστούμια, τα εφέ, το μακιγιάζ, έως και τους πιο απλούς ανθρώπους που παρευρέθησαν, μοιράστηκαν γεγονότα της ιστορίας και βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν, ενισχύοντας την δυναμικότητα και την όλη δράση μας. Μία άψογη και αμφίδρομη δράση».

Για τον Βασίλη Τσικάρα…

«Προσωπικά ανέκαθεν αισθανόμουν έντονη έλξη από παραγωγές εποχής με ιστορικά στοιχεία και γεγονότα. Ο Βασίλης Τσικάρας, τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν σκηνοθέτης, έχει μία δυναμική που με το που ξεκινήσει να σου μιλάει σε καθηλώνει, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τέτοιο σενάριο, το τρίτο για την ακρίβεια από την τριλογία του γύρω από 1821, που με το που ξεκινάει να στο περιγράφει σε έχει μεταφέρει στο χώρο στο χρόνο και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το απολαύσεις. Απίστευτες πνευματικές γεύσεις που μόνο ένας καλά εκπαιδευμένος ουρανίσκος μπορεί να τις συλλάβει».

Για το φινάλε των γυρισμάτων…

«Η κινηματογραφική τριλογία για το 1821 («Έξοδος 1826» και «Πολιορκία») ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, καθώς τα γυρίσματα του τελευταίου μέρους, του «Πέντε», στον Έβρο, έφτασαν στην κορύφωση τους. It’s a “Wrap”… και στο άκουσμά του αγκαλιές και δάκρυα μας κατέκλυσαν. Και ήταν ότι πιο έντονο μπορούσε να μου συμβεί, να μας συμβεί, μετά την λαίλαπα που περάσαμε όλοι μας.

Γι’ αυτό το ευχαριστώ είναι λίγο για όλους όσοι έβαλαν το λιθαράκι τους για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Πάνω από 250 άτομα (συνεργεία, ηθοποιοί, κομπάρσοι) και όλοι μας με έναν σκοπό. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τους ανθρώπους της εκκλησίας και συγκεκριμένα τον πάτερ Απόστολο, ένα λαμπρό παράδειγμα ελληνικής εμψύχωσης καθώς και τους εθελοντές και τους χορηγούς, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ταινία. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που το σθένος, η αγάπη και η επιμονή ενώνουν τους ανθρώπους και όλοι μαζί βαδίζουν προς έναν κοινό στόχο».

Για τον βασικό πρωταγωνιστή Manu Bennett

«Η παρουσία και η συνεργασία του Manu Bennett ήταν τιμή για όλους μας. Προσωπικά γνώρισα έναν πολύ προσιτό και προσγειωμένο άνθρωπο. Ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά για όλους. Μια ευγενική φυσιογνωμία που γνωρίζει και σέβεται τόσο την ιστορία μας όσο και τον πολιτισμό μας. Θα έχω να θυμάμαι πολλά από τις βόλτες και τις ατέλειωτες συζητήσεις μας».

«Πέντε» – INFO`S

Λίγα λόγια για το έργο: Ο Μιχάλης και η Μυρσίνη, δυο νέα παιδιά, ετοιμάζονται να κάνουν το σπιτικό τους έχοντας όνειρα για μια ειρηνική και όμορφη ζωή. Την ίδια στιγμή, οι 5 δημογέροντες της Σαμοθράκης αποφασίζουν να διώξουν τον Τούρκο φοροεισπράκτορα του νησιού και να συνταχθούν στο επαναστατικό κλίμα της εποχής. Ακολουθούν 3 μήνες ειρήνης, ωστόσο το νησί προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο σύγκρουσης…

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας

Φωτογραφία: Δημήτρης Σταμπολής, Γιώργος Βασιλειάδης

Πρωταγωνιστούν: Μαζί με τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett (Spartacus, Hobbit, Arrow) και ο Γιάννης Αϊβάζης, ο Βύρωνας Κολάσης, η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτη Καρμάτης, η Κωνσταντίνα Μυλωνά, ο Κωνσταντίνος Λάγκος, ο Αντώνης Σιώπκα, ο Μανώλης Σαββίδης, η Χρύσα Κοντογιώργου, κ.ά.

Guests: Σπύρος Μπιμπίλας, Πέτρος Ίμβριος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης

Όλη η επικαιρότητα