Ελλάδα

Σωματεία υγειονομικών στη γενική απεργία της 6ης Απριλίου –

ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία φανέρωσε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ακόμα και στις οικονομικά ισχυρές χώρες, τη χρεοκοπία όλων των συστημάτων Υγείας, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο είναι κατ’ όνομα «δημόσια».

Μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση δεν έθιξε ούτε λεπτό τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Παράλληλα εξελίσσεται μία μη covid “πανδημία”, με 6500 θύματα από άλλες νόσους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, των οποίων η υγεία θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη αν είχαν κατάλληλη και δωρεάν φροντίδα.

Η διαφαινόμενη υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν θα έφερνε το τέλος της πανδημίας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται. Η πανδημία είναι εδώ, επειδή παραμένουν οι συνθήκες που την τρέφουν: Η διασπορά στους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, η έλλειψη οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελλείψεις σε υποδομές υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το τέλμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού, η οικονομική δυσπραγία ολοένα και μεγάλου μέρους του πληθυσμού. . Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

Στο «Νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζεται δε χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων-επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική  απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται ως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζόμενων εν όψει της ιδιωτικοποίησής του.

Στη μετατροπή των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με ευρεία εφαρμογή των ΣΔΙΤ και λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικά κριτήρια, οι μη κερδοφόρες υπηρεσίες είτε θα συρρικνωθούν με συγχωνεύσεις – κλείσιμο, είτε θα μετακυλήσουν το κόστος στους ασθενείς με κατάργηση της δωρεάν υγείας.

Η παρέμβαση των σωματείων των υγειονομικών Ρεθύμνου πλάι στα άλλα σωματεία του Ρεθύμνου είχε τη δική της συμβολή ώστε να διεκδικήσει η τοπική κοινωνία ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, ένα νέο αναβαθμισμένο νοσοκομείο και αναπτυγμένη ΠΦΥ, αντίστοιχα με τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, ενάντια στo αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». 

Είναι αυτονόητη η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για το τυπικό έναυσμα ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από την συσσώρευση του εύφλεκτου υλικού εδώ και χρόνια στην περιοχή, για τον έλεγχο των ενεργειακών οδών, και το οριστικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» Δύσης – Ρωσίας. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του λαού την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του. 

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος με κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.
  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.  
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση των δαπανών για την Δημόσια Υγεία, την ΠΦΥ και τα νοσοκομεία. 
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο. 

Την Τετάρτη 6 Απριλίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Δίνουμε δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Δημαρχείο 10:30 π.μ., τηρώντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενάντια στην συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, για άμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για τη μόνιμη δουλειά και την ενίσχυση και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Όλη η επικαιρότητα