Ηλεία

SOS για τις καστανιές στην περιοχή της Φολόης

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΠΥΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΤΤΑΣ

Την ανάγκη να υπάρξει πρόληψη προκειμένου να μην υποστεί η καστανιά σήψη από την εμφάνιση ενός νέου παθογόνου μύκητα που ανιχνεύτηκε σε δειγματοληψία καστανιάς στην Πιερία, τόνισε χθες ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στους πολίτες περιοχών κοντά στο οροπέδιο της Φολόης όπου και ευημερεί σε περίπτωση που δουν κάτι παράξενο.

Ειδικότερα, ο κ. Λάττας ανέφερε πως η καλλιέργεια και η παραγωγή καστάνου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικονομικό πόρο για το δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό και εθνικό εισόδημα, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 6η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή καστάνου. Όσον αφορά την Ηλεία σημείωσε πως στην περιοχή μας βάση νόμου καλλιεργούνται πάνω από 600 στρέμματα, ενώ υπάρχουν και ελεύθερες καλλιέργειες στην περιοχή του οροπεδίου Φολόης, μεταξύ κοινοτήτων Φολόης, Κούμανι, Αχλαδινής, Μηλεών.

Επεσήμανε πως οι καλλιέργειες αυτές παρακολουθούνται στενά προκειμένου να μην υπάρξει κανένα νέο πρόβλημα, μιας και στο παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί με βιολογικό τρόπο η ασθένεια του έλκους της καστανιάς και με απελευθέρωση φυσικού εχθρού η σφήκα της καστανιάς. Όσον αφορά το νέο κίνδυνο, τη φαιά σήψη του καστάνου, ο κ. Λάττας υπογράμμισε πως έκανε την εμφάνισή της το 2015 στην Πιερία και εν συνεχεία εστίασε περισσότερο στο τι προκαλεί στον καρπό. Όπως σημείωσε, καταστρέφει τον καρπό και τον κάνει μη εμπορεύσιμο, με το 80% στη Βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει το φαινόμενο αυτό.

Στάθηκε δε στο γεγονός πως στην περιοχή μας δεν έχει γίνει εντοπισμός της συγκεκριμένης ασθένειας που οφείλεται σε συγκεκριμένο μύκητα που υπήρχε αλλά ήταν μικρός ξενιστής. Τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε ο κ. Λάττας, προσπαθεί μια μελέτη που έχει κάνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να μάθει λεπτομέρειες για την ασθένεια και να βρει τρόπο για την αντιμετώπισή της. Τέλος, ο Δασάρχης Πύργου ενημέρωσε πως σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι παράξενο στον καρπό από τους παραγωγούς, να ενημερώσουν την υπηρεσία ώστε να μπορέσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης μιας και δεν είναι κάτι που φαίνεται με γυμνό μάτι και να μπορέσουν να εντάξουν την περιοχή σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα.

Όλη η επικαιρότητα