Αγροτικά Ηλεία

«Σουρωτήρι» τα καρπούζια από το χαλάζι – Μεγάλη καταστροφή στον Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να υποστούν ολική καταστροφή καλλιέργειες καρπουζιού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας, μετατρέποντας την προσμονή των παραγωγών σε… απελπισία.

Η σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε προχθές το βράδυ, ήταν περιορισμένης έκτασης, αλλά αρκετή για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι παραγωγοί όταν πήγαν χθες το πρωί στα χωράφια τους δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν είδαν τις καλλιέργειές τους ‘χτυπημένες’ ανεπανόρθωτα από το χαλάζι. Αλλιώς άφησαν τα χωράφια τους το προηγούμενο βράδυ και αλλιώς τα βρήκαν το πρωί…

Μη αναστρέψιμη…

Περισσότερα από 300 στρέμματα καρπουζιού στην περιοχή ‘Τσιχλέϊκα’ Αγίου Ιωάννη δέχτηκαν πλήγμα και όπως λένε οι παραγωγοί, η ζημιά που έχει γίνει στο καρπούζι είναι μη αναστρέψιμη.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινούσε η συγκομιδή, ωστόσο ο καρπός χτυπήθηκε ανελέητα από το χαλάζι και σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να καταστρέφονται όλα τα καρπούζια, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα να κοπούν και να ξαναπετάξουν καρπό.

Αυτό συνεπάγεται, ότι οι υπάρχουσες καλλιέργειες θα πεταχτούν στα σκουπίδια, με ότι οικονομική ζημία συνεπάγεται για τους παραγωγούς.

«Το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουνίου θα προχωρούσαμε σε συγκομιδή. Τα καρπούζια ήταν σε πλήρη παραγωγή και δεν μπορούμε να τα κόψουμε για να γίνουν άλλα, είναι ανέφικτο αυτό. Εμείς δεν το είδαμε το χαλάζι γιατί πέρασε βράδυ από την συγκεκριμένη περιοχή μόνο, εκεί που βρίσκονται τα χωράφια μας, και το πρωί που ήρθαμε στις καλλιέργειες αντικρίσαμε την καταστροφή» ανέφερε στην ‘Π’ ο κ. Στάθης Νικολόπουλος, ο οποίος καλλιεργεί στην περιοχή 25 στρέμματα καρπούζι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αχιλλέας Διονυσόπουλος, ο οποίος υπέστη ζημιά σε 40 στρέμματα καλλιέργειας: «Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Έχουν χτυπηθεί όλα τα καρπούζια, από αυτά που είχαν μέγεθος ελιάς μέχρι αυτά που είχαν φθάσει στο ένα κιλό. Δεν έχει μείνει τίποτα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να τα σώσουμε».

Οι πληγέντες παραγωγοί μετέβησαν χθες στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην Αμαλιάδα, προκειμένου να γίνει αναγγελία και άμεσα να αποσταλεί κλιμάκιο γεωπόνων για να δει τη ζημιά, να την καταγράψει στο πραγματικό της μέγεθος, έτσι ώστε και οι ίδιοι να μπορέσουν να λάβουν αποζημίωση.

Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ και πρέπει και ο Οργανισμός τώρα να σταθεί στο πλευρό τους.

Όλη η επικαιρότητα