Ηλεία

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία και στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Τι αναφέρουν οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δάγκαρης και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Γριβάκης.
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα είχαμε από την κακοκαιρία και σε περιοχές του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κυρίως στη Σκιλλουντία, αλλά και στον κάμπο των Μακρισίων.

Όπως τόνισαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κος Γιάννης Δάγκαρης και ο επίσης αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κος Παναγιώτης Γριβάκης, τα περισσότερα προβλήματα υπήρξαν στην Πλατιάνα, στα Καλυβάκια, στο Πλουτοχώρι και στα Μακρίσια.

Γιάννης Δάγκαρης: «Πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή νέου γεφυριού στο Πλουτοχώρι»

Συγκεκριμένα ο κος Γιάννης Δάγκαρης τόνισε για το «χτύπημα» της κακοκαιρίας στο δήμο:

“Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα είχαμε στο Πλουτοχώρι, αφού το γεφύρι δεν μπορεί να αντέξει τα φερτά υλικά που φέρνει ο παραπόταμος Κόβιτσα και ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε την κατασκευή ενός νέου γεφυριού ή τη διαπλάτυνση του υφιστάμενου. Αυτά τα φερτά υλικά μπαίνουν μπροστά και φράζουν τη ροή του νερού, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή προβλήματα, όπως και στο Κάτω Σαμικό όπου έχουμε πρόβλημα με το αποστραγγιστικό. Το να μην έχουμε περισσότερα προβλήματα, βοήθησε και ότι έχουν καθαριστεί πολλές από τις παραποτάμιες περιοχές. Επίσης είχαμε θέματα και με το αγροτικό δίκτυο, που έχουμε και μικρές, αλλά και μεγάλες ζημιές, σχεδόν παντού. Και αυτό αφού είχαμε πάρα πολλά νερά, τα οποία μάλιστα έπεσαν με μεγάλη ροή.  Πολλά προβλήματα είχαμε και το Σάββατο το βράδυ στην Σκιλλουντία, στο Πλουτοχώρι, στην Βρίνα και στα Μακρίσια, μέσα στον οικισμό, όπου έπεσαν δέντρα, ενώ είχαμε και πτώση δέντρων στο δρόμο για τα Καλυβάκια, προβλήματα όμως που αποκαταστάθηκαν με την παρέμβαση του δήμου. Η πυροσβεστική πήγε και στον επαρχιακό δρόμο στο Γραίκα, όπου βοήθησε μαζί με το δήμο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί».

Παναγιώτης Γριβάκης: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαμε στους αγροτικούς δρόμους»

Από την πλευρά του ο κος Παναγιώτης Γριβάκης πρόσθεσε για τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν από την κακοκαιρία στο δήμο:

«Δεν είχαμε τόσο έντονα προβλήματα, όσο κάποιες άλλες περιοχές στην Ηλεία, με τα προβλήματα αυτή τη στιγμή να επικεντρώνονται στην Πλατιάνα, όπου έχουμε πολλούς αγροτικούς δρόμους κατεστραμμένους. Γενικά η αγροτική οδοποιία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου και ειδικά στη δημοτική ενότητα Σκιλλούντος. Εκεί όπου τα εδάφη είναι και πιο σαθρά. Επίσης προβλήματα είχαμε και στα Καλυβάκια, όπως και στο Πλουτοχώρι, όπου έχουμε πρόβλημα με το γεφύρι που είναι στην είσοδο του χωριού και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Επίσης και στα Μακρίσια είχαμε πρόβλημα και μάλιστα εκεί είχε περάσει πριν από λίγες μέρες το γκρέιντερ και είχε κάνει επέμβαση στην Αγροτική οδοποιία. Έχουμε προβλήματα και στις καλλιέργειες όπου υπάρχουν κάποιες ζημιές, όπως στα τριφύλλια και σε άλλα αγροτικά προϊόντα. Μικρά προβλήματα είχαμε και στο Κάτω Σαμικό. Επίσης πιστεύω ότι γλιτώσαμε γιατί ήταν ανοιχτές οι πόρτες στο Φράγμα, ενώ βοήθησαν και οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει μπροστά από τη λεκάνη του φράγματος και αφορούσαν κυρίως στην καθαριότητα. Αν δεν ήταν οι πόρτες ανοιχτές, θα είχαμε πολλές πλημμύρες και πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Δεν υπήρχε συνωστισμός στο σημείο του φράγματος, τα νερά έφυγαν και έτσι γλιτώσαμε στο να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος των Μακρισίων. Όχι ότι δεν είχαμε πλημμύρες, αλλά επειδή έφυγε ο μεγάλος όγκος του νερού, η ζημιά στις καλλιέργειες δεν ήταν τόσο μεγάλες. Επίσης χθες είχαμε χαλάζι, το οποίο προκάλεσε την πτώση της ελιάς σε κάποιες καλλιέργειες, αλλά ευτυχώς δεν ήταν η χαλαζόπτωση σε μεγάλη διάρκεια και έτσι δεν είχαμε μεγαλύτερες καταστροφές».

Τι ανέφεραν οι πρόεδροι των κοινοτήτων

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας Πλατιάνας τον κο Ιωάννη Κοτρέτσο, για τις ζημιές που υπήρξαν στην περιοχή του μας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είχαμε κάποιες ζημιές κυρίως στους αγροτικούς δρόμους, αλλά το παρήγορο είναι ότι όσοι θέλουν να πάνε στα χωράφια τους μπορούν να το κάνουν χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Δεν είχαμε δηλαδή αποκλεισμούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχαμε από το χαλίκι το οποίο κατέβηκε και δημιούργησε αυτά τα προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας του Κάτω Σαμικού κος Κωνσταντίνος Κουής πρόσθεσε για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο και στη περιοχή του.

«Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή από την κακοκαιρία, απλά κάποιες ζημιές στα ελαιόδεντρα περισσότερο. Όλοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και δεν εχει υπάρξει προς το παρόν κάποιο σοβαρό θέμα. Μικρά προβλήματα έχουμε από το πέρασμα της κακοκαιρίας».

Τέλος ο πρόεδρος στην κοινότητα Καλυβακίων κος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι πτώσεις κάποιων δέντρων, όμως με τη βοήθεια του δήμου αποκαταστάθηκε πολύ γρήγορα η κυκλοφορία προς Μακρίσια.

«Σε μας πέσανε δύο δέντρα, όμως ήρθε το μηχάνημα από το Δημαρχείο και σχετικά γρήγορα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία απο Μακρίσια προς Καλυβάκια . Πρόβλημα με τους αγροτικούς δρόμους δεν έχουμε, ούτε είχαμε ιδιαίτερες πλημμύρες στις καλλιέργειες. Πάντως βοήθησε πάρα πολύ, το ότι καθαρίστηκε το φράγμα στου Φλόκα, αφού έτσι δεν συγκεντρώθηκε και πολύ νερό και δεν είχαμε πλημμύρες».

Όλη η επικαιρότητα