Τεχνολογία

SpaceX: Πρώτη συμφωνία για δορυφορικό Διαδίκτυο σε αεροπλάνα

«Εντός του έτους» η πρώτη πτήση.
Ακούστε το άρθρο

Η αεροδιαστημική εταιρεία SpaceΧ του Έλον Μασκ υπέγραψε την πρώτη συμφωνία με αεροπορική εταιρεία για να προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στους επιβάτες μέσω του δορυφορικού συστήματος Starlink.

Η SpaceX βρίσκεται εδώ και μήνες σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες για υπηρεσία WiFi εν πτήσει, ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής της για εξασφάλιση εταιρικών πελατών, πέρα από ιδιώτες σε απομονωμένες περιοχές που δεν έχουν άλλο μέσο πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η συμφωνία με την εταιρεία τσάρτερ JSX αφορά την εγκατάσταση τερματικών δεκτών Starlink σε 100 αεροπλάνα. Η πρώτη πτήση με υπηρεσία Internet προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους, ανέφερε η JSX, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας.

Από το 2019 η SpaceX έχει εκτοξεύσει περίπου 2.000 δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά και, παρόλο που δεν έχει ολοκληρώσει τον αστερισμό της, παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε χιλιάδες πελάτες για 110 δολάρια τον μήνα. Ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι ένα μικρό δορυφορικό πιάτο των 599 δολαρίων.

Η SpaceX έχει ζητήσει άδεια από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ για υπηρεσίες Starlink σε πλοία και αεροπλάνα. Έχει επίσης δοκιμάσει το σύστημα σε ιδιωτικά αεροπλάνα Gulfstream και στρατιωτικά αεροσκάφη, αναφέρει το Reuters.

Η υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου θα προσφέρεται δωρεάν στα αεροπλάνα της JSX, ανέφερε η εταιρεία.

Όλη η επικαιρότητα