Αποδράσεις Λακωνία

Σπάρτη, το λιτό και σεμνό δωρικό πνεύμα

Ακούστε το άρθρο

Η φημισμένη λακωνική γη, τόπος με ξεχωριστή φυσιογνωμία, κατοικήθηκε από την απώτατη αρχαιότητα (Παλαιολιθικοί Χρόνοι). Στους πρώτους κατοίκους της συγκαταλέγονται Λέλεγες, Ίωνες και Αχαιοί.

Οι οικισμοί και τα νεκροταφεία των Μυκηναϊκών Χρόνων σε πολυάριθμες τοποθεσίες της προδωρικήςαχαϊκής Λακεδαίμονος φανερώνουν την πυκνότητα του πληθυσμού τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Μενέλαος, μυθικός βασιλιάς της Σπάρτης και ήρωας της Ιλιάδας, γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα, ώθησε τους Έλληνες στον πόλεμο εναντίον της Τροίας, για να ανακτήσει τη γυναίκα του, Ελένη, που είχε απαγάγει ο Πάρις.

Ιστορικό ορόσημο για την περιοχή της Λακωνίας αποτέλεσε η εγκατάσταση των Δωριέων (τέλη 2ης χιλιετίας π.Χ.), οι οποίοι ίδρυσαν τη δωρική Σπάρτη.

Η περίφημη σπαρτιατική πολιτεία χαρακτηριζόταν κατά κύριο λόγο από το αριστοκρατικό πολίτευμα, την τήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, την πειθαρχία και την αξιοθαύμαστη στρατιωτική οργάνωση, το λιτό και σεμνό δωρικό πνεύμα στον τρόπο ζωής και στα μνημεία της τέχνης.

Οι Σπαρτιάτες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν επί αιώνες στη νότια Πελοπόννησο, να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία της Αθήνας σε πανελλήνια κλίμακα και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Στην ίδια θέση όπου βρισκόταν η ξακουστή αρχαία Σπάρτη, στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, απλώνεται η σύγχρονη πόλη, που ιδρύθηκε με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα το 1834.

Νεοκλασικά κτίρια, πλατείες, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου, ενδιαφέροντα μουσεία και αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι στολίζουν την πρωτεύουσα της Λακωνίας, μια πόλη με καλή ρυμοτομία, μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση, αλλά και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα